Gratis software: De 13 beste freeware-tips van mei

Door: robbin-ooijevaar | 26 mei 2015 13:17

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Freewaremakers zijn enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma's wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de dertien beste programma's van deze maand.

Tip 01: Panoramafoto's

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Microsoft Image Composite Editor 2, kortweg ICE, is een pareltje van een programma als je van panoramafoto's houdt. De eerste versie bestaat al jaren en was al in staat om van een 'stapel foto's' een prachtige panoramafoto te maken. Sinds versie 2 is deze functie alleen nog maar verbeterd. Je kunt de panorama's zelfs uit filmbestanden halen. Bij het maken van een panoramafoto heb je bij het uitsnijden een paar zwarte vlakken. Deze kan ICE voor je aanvullen met de knop Auto complete. Dit werkt vooral goed bij buitenfoto's met egale oppervlaktes van bijvoorbeeld lucht, bos of gras.

Het voert te ver om alle functies van ICE 2 te bespreken. Met experimenteren behaal je het beste eindresultaat. Maak een paar foto's met een goede overlap. Sleep ze naar het ICE 2-venster en klop op Stitch om ze 'aan elkaar te naaien'. Zo eenvoudig werkt het!

Gevorderde gebruikers kunnen eindeloos spelen met perspectief en projecties, maar ICE 2 doet zijn werk standaard ook al zeer goed. Bekijk het korte filmpje op de website om een goede indruk te krijgen van de mogelijkheden van ICE 2.

Tip 01 ICE 2: het ultieme programma om panorama's te maken van diverse foto's.

Tip 02: Klembordhulp

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

De laatste versie van ClipX stamt uit 2005. Voor een doorsnee computerprogramma zou dit geen bespreking meer waard zijn, maar voor ClipX maken we graag een uitzondering. Standaard kun je met Ctrl+C één dingetje kopiëren op het Windows-klembord, bijvoorbeeld een tekst of een afbeelding. ClipX geeft het Windows-klembord meer 'geheugen'.

Als je vaak gebruikmaakt van Ctrl+C, dan ken je het 'oeps'-gevoel. Je hebt net iets gekopieerd en vervolgens nog een keer. Het eerste wat je op het klembord hebt bewaard, is verdwenen. Dankzij ClipX behoort dit probleem tot het verleden. Deze freeware ondersteunt praktisch alles wat je op je klembord kunt zetten. Afbeeldingen, tekst en bestanden kun je blijven kopiëren en plakken zoals je gewend bent. Beleef je weer een 'oeps'-moment? Klik dan op het ClipX-icoontje in je taakbalk. Er verschijnt een lijst met de meest recente klembord-acties. Klik op een onderdeel om het opnieuw op je klembord te zetten. Je kunt het nu plakken waar je het nodig hebt, bijvoorbeeld door middel van Ctrl+V.

Tip 03: Speel met WordPress

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

WordPress is een zeer populair content management systeem om websites in te ontwikkelen en onderhouden. Wie regelmatig experimenteert met WordPress of hobby- of beroepsmatig werkt met dit cms, weet dat het altijd een klusje is om de site in te richten bij je hostingprovider. Dankzij Instant WordPress kun je werken met WordPress vanaf je eigen computer. De webserver, database en WordPress worden in één pakketje geleverd. Je kunt direct aan de slag zonder uploaden of instellingen. De website is niet bereikbaar voor derden. Daarvoor moet je de website toch echt online zetten bij een hostingpartij.

Instant WordPress is zeer geschikt om veilig mee te experimenteren op je eigen computer. Je kunt plug-ins uitproberen, thema's bekijken en andere aanpassingen doen aan je website.

Tip 03 Draai WordPress op je eigen computer met Instant WordPress: lekker snel en onbeperkt experimenteren.

Tip 04: Op slot met usb

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

USB Raptor maakt van een willekeurige usb-stick een sleutel om toegang te krijgen tot je computer en het apparaat 'op slot' te zetten. Je hoeft USB Raptor slechts één keer in te stellen. Plaats een usb-stick met een klein beetje vrije ruimte. De stick blijft naderhand gewoon bruikbaar voor opslag en er worden geen bestanden verwijderd. Download USB Raptor en pak het programma uit. Start het vervolgens met de Windows Verkenner via het bestand USB Raptor.exe. Geef je wachtwoord op, kies je usb-stick en klik op Create k3y file. Plaats een vinkje bij Enable USB Raptor en het programma werkt direct. Verwijder de stick om je systeem op slot te doen en plaats deze opnieuw om de vergrendeling te verwijderen.

Tip 04 USB Raptor maakt van een usb-stick een virtuele sleutel voor je computer.

2 Reactie(s) op: Gratis software: De 13 beste freeware-tips van mei

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 mei 2015 09:03 ardsur

  item 5: het is denk ik goed om een waarschuwing te geven bij "Bij de Tijd" .
  Bij het automatisch laten upgraden van uw software, loopt U wel het gevaar dat er bloatware (of als U erg ongelukkig bent zelfs malware) mee geinstalleerd wordt. Tegenwoordig lift deze bloat/mal-ware mee met op zich goede programma's. Vooral Adobe is gevaarlijk, maar ook Microsoft heeft er een handje van , vorige week kon ik nog net voorkomen dat via Skype 2, bloat-ware programma's mee-geinstalleerd werden door Mircosoft!!! (een goede bescherming is, het gratis programma "Unchecky" installeren dat je beschermd en waarschuwd voor meeliftende bloat/mal-ware)
  Terecht meldt U die ongewenste meeliftende …ware, aan het slot van Uw goed artikel.
  Een gewaarschuwd mens , telt voor 2.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 mei 2015 16:10 Anoniem
  Item 8 : Artweaver. Als ik op hun website kijk, is dit programma niet geschikt voor Vista
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.