Beste tools voor zwartwit-foto's inkleuren

Door: kees-krick | 25 augustus 2022 13:06

How To

Bekijk je oude zwart-witfoto’s, dan is het soms moeilijk om je voor te stellen dat de wereld in die tijd even kleurrijk was als vandaag de dag. Gelukkig kun je via kunstmatige intelligentie alsnog zwartwit-foto's inkleuren, zodat je een veel realistischere blik in het verleden kunt werpen. Moeilijk? Welnee, het gaat helemaal automatisch!

Heb je stapels familiefoto’s of vakantiekiekjes in zwart-wit liggen? Gelukkig hoef je ze niet allemaal met de hand in te kleuren. Dat zou best veel werk zijn en nog een precisieklus ook. Het omzetten van een zwart-witfoto in een kleurenfoto kan dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie volledig automatisch, via een online dienst of met software die je lokaal op de computer draait. 

Even een plaatje inscannen met je smartphone of een (flatbed)scanner, en je kunt meteen aan de slag. Het werkt overigens niet alleen met oude foto’s, maar ook met recente beelden.

Goochelen met kleuren

Dat automatisch inkleuren van foto’s gaat trouwens behoorlijk vlot. Het achterliggende algoritme is namelijk intensief getraind door het miljoenen foto’s in zowel kleur als zwart-wit te laten analyseren. Daardoor kunnen zaken als mensen, huisdieren, auto’s, bomen, huizen, bergen en allerlei andere objecten niet alleen herkend worden, maar dus ook van een realistisch kleurtje worden voorzien.

Het lijkt soms net tovenarij en kan behoorlijk natuurgetrouwe resultaten opleveren, al valt de uitkomst soms ook een beetje tegen. Het verschilt echt per foto wat er tevoorschijn getoverd wordt en het blijft daarom altijd afwachten wat je te zien krijgt. Overigens worden de achterliggende modellen zo nu en dan verbeterd en kan het dus best zijn dat een foto die momenteel niet zo goed lukt, op een later moment ineens een stuk beter wordt ingekleurd.

Inkleuren gebeurt dankzij kunstmatige intelligentie volledig automatisch.

Verder is het goed om te weten dat het voor slimme software doorgaans niet al te ingewikkeld is om de lucht blauw en gras of bladeren groen te maken, of een bakstenen muurtje een bruintint te geven. Wat zo’n algoritme helaas niet kan, is de favoriete kledingkleur van jou, je ouders of die van je (verre) grootouders raden. Het kan daardoor zomaar zijn dat een jas, jurk of een prachtige klassieke auto blauw gekleurd wordt, terwijl die in werkelijkheid rood of geel was.

Je moet een ingekleurd plaatje dan ook vooral zien als een realistische impressie van hoe het tafereeltje geweest kan zijn, in plaats van een exacte weergave. De software kan nu eenmaal niet door de tijd reizen om even te checken hoe het ook alweer echt zat.

Doe een gooi

De praktijk leert dat er niet één dienst of één programma is waarmee je altijd en met elke foto consequent de beste resultaten krijgt. Een foto die voor jou dierbaar is, kun je dan ook het best door meerdere partijen laten verwerken, zodat je zelf kunt bepalen welke kleurenversie jou het meest bevalt. Zeker als ze toch gratis zijn, is dat een kleine moeite.

Kijk verder vooral naar hoe de elementen die voor jou belangrijk zijn, worden ingekleurd. Gaat het bijvoorbeeld puur om de mensen, dan moeten vooral de huid en de kleding goed ogen. Draait het voornamelijk om de fraaie omgeving, dan wil je die er goed herkenbaar op hebben staan.

We bespreken zeker niet alle websites en programma’s, want er bestaan er nogal wat. Partijen waarbij het inkleuren matig lukte of de resolutie bedroevend laag was, hebben we sowieso weggelaten. Ook laten we professionele fotobewerkers die met hun kunstmatige intelligente goed zijn toegerust voor dit klusje, zoals Adobe Photoshop, buiten beschouwing.

DeOldify.NET

DeOldify is helemaal gratis en hiermee kun je onbeperkt foto’s inkleuren.

Met dit DeOldify kun je via je eigen computer op je gemak zwart-witfoto’s inkleuren, waarbij de originele fotoresolutie netjes behouden blijft. De foto’s zien er realistisch uit, met ingetogen en dus niet overdreven verzadigde kleuren. In sommige van de foto’s waarmee wij getest hebben, worden helaas de gezichten niet ingekleurd. Dat doet zich vooral voor als mensen erg klein zijn afgebeeld. Staan ze prominenter in beeld, dan gaat het meestal wel goed. Ook zijn er soms wat vlekken met valse kleuren te zien.

De eenvoudigste wijze van inkleuren is door het kant-en-klare programma te downloaden. Dat kan door op de website in de rechterkolom op Releases te klikken en vervolgens DeOldify.NET.win.exe te downloaden. Dit bestand plaats je ergens in een map en vervolgens start je het door erop te dubbelklikken. Je kunt natuurlijk ook een snelkoppeling op je bureaublad plaatsen.

Een alternatief is zelf de programmacode genereren. Dat is wel iets ingewikkelder, maar de stappen die je moet doorlopen, staan netjes op de website vermeld bij How to run. In dat geval klik je bovenaan de hoofdpagina op de knop Code en kies je Download ZIP. Genereer vooral de zogeheten SIMD-variant, want die draait stukken sneller dan de kant-en-klare downloadversie.

DeepAI

De resultaten van DeepAI zijn aardig vergelijkbaar met die van DeOldify.net.

Via de website van DeepAI hoef je een plaatje alleen maar even via de knop Image te uploaden om er een kleurenversie van te maken. Gaat het om een foto die al ergens online is te vinden, dan klik je eerst op url upload, waarna je bij Image url het webadres opgeeft. De resultaten lijken aardig op die van het programma DeOldify.NET. Soms zijn de kleuren van de een ietsjes mooier, dan weer die van de ander. Wel worden gezichten van mensen die erg klein op de foto staan net wat vaker ingekleurd en zijn er minder valse kleuren te zien.

Zodra je het resultaat in de webbrowser ziet, klik je met rechts op de kleurenfoto en kies je Afbeelding opslaan als om het resultaat lokaal te bewaren. Het gebruiksgemak is weliswaar groot, want je hoeft geen lokale software te installeren, maar daar staat tegenover dat de kleurenfoto’s verkleind worden. Volgens de website is de maximale grootte 1200 × 1200 pixels, maar de langste zijde is bij ons met consequent 800 pixels nog een stuk kleiner. Je hoeft je foto’s overigens niet zelf te verkleinen voordat je ze uploadt, dat gebeurt helemaal vanzelf.

MyHeritage In Color

MyHeritage In Color presteert bovengemiddeld goed.

Bij de meeste testfoto’s die wij aanbieden, presteert MyHeritage In Color opvallend goed. De kleuren springen van het scherm af, foto’s ogen lekker scherp, de detaillering is prima en de plaatjes zien er levensecht uit. Vlekken met valse kleuren zijn nauwelijks te bekennen, gezichten worden goed herkend en netjes ingekleurd. Er gaat heus wel eens iets mis, want soms is de kleurverzadiging of het contrast wel heel erg aangedikt.

Al dat moois komt wel met een prijs. Want je mag tien foto’s gratis en op origineel formaat inkleuren, waar overigens wel een watermerk op wordt aangebracht. Om de rest van jouw fotoverzameling onder handen te nemen, is een abonnement nodig. 

MyHeritage is een platform waar je via historische gegevens, familiestambomen en DNA-matchingtechnologieën jouw verleden en dat van familieleden en voorouders kunt uitpluizen. Dat hoef je allemaal niet te gebruiken, maar helaas kun je voor alleen het inkleuren en verbeteren van foto’s geen apart, goedkoper abonnement afsluiten.

Lees ook: Zo maak je een stamboom met Family Tree Builder

Playback.fm

Playback.fm levert hetzelfde resultaat op als DeepAI.

Playback.fm lijkt hetzelfde algoritme te gebruiken als DeepAI. De inkleuring is net als de resolutie van het eindresultaat bij onze tests identiek. Ook is er geen beperking in het aantal foto’s dat je mag aanbieden. Je klikt op Upload Photo, wacht tot de kleurenversie in beeld verschijnt en bewaart deze vervolgens via een klik op de knop Download Color Photo.

Anders dan bij DeepAI krijg je op deze website behoorlijk wat reclame voor je kiezen, waardoor het geheel wat onoverzichtelijker oogt. Of je nu DeepAI of Playback.fm gebruikt, mocht de ene dienst er op termijn mee ophouden, dan kun je altijd nog bij de ander terecht. 

Genealogie Online

Het gaat vaak goed bij Genealogie Online, al kunnen de kleuren er ook goed naast zitten.

Via de website van Genealogie Online kun je gratis zwart-witbeelden in kleur laten omzetten. Hierbij wordt de originele resolutie netjes behouden. De resultaten zien er doorgaans prima uit, al zijn de kleuren een stukje valer en dus minder verzadigd dan bij de concurrentie. Personen die erg klein in beeld staan, blijven op onze testfoto’s wederom kleurloos. En soms lijkt er een sepiatint te worden toegevoegd: grote delen van de foto krijgen dan onterecht een geelbruine tint.

Voordat je foto’s kunt inkleuren, moet je eerst even kosteloos een account aanmaken. Daarna is het een kwestie van je foto’s een voor een uploaden. De resultaten blijven één maand online staan. Gedurende die tijd kun je ze op elk moment vanuit het overzicht downloaden door te rechtsklikken en dan te kiezen voor Afbeelding opslaan als.

Image Colorizer

Bij Image Colorizer moet je zelf op de fotogrootte letten.

Bij Image Colorizer zijn meerdere fotoverbeteringen mogelijk en ze maken allemaal gebruik van kunstmatige intelligentie. Denk aan het repareren van beschadigde foto’s, verscherpen van vervaagde beelden en dus ook het inkleuren van zwart-witbeelden door op de website voor Colorize Photo Now te kiezen.

De foto mag maximaal 5 MB en 3000 bij 3000 pixels groot zijn. Neem je een abonnement, dan wordt dat 6000 bij 6000 pixels. In tegenstelling tot andere diensten wordt de foto niet automatisch op maat gesneden: dit moet je dus vooraf zelf regelen. Die moeite is het overigens wel waard, want het ingekleurd eindresultaat mag je daarna op hoge resolutie downloaden.

De resultaten lijken identiek aan wat je met DeepAI en PlaybackFM krijgt, maar dan op hogere (originele) resolutie. Het eindresultaat verschijnt op een nieuwe webpagina zonder https-verbinding, waardoor je browser een beveiligingswaarschuwing kan tonen.

In het abonnementsoverzicht wordt gesproken over maximaal acht gratis exemplaren per maand, maar zelf zijn we hier ruim overheen gegaan. Mogelijk geldt deze limiet alleen bij de andere fotoverbeteringen. Foto’s kun je ook omzetten met een app of programma (pc en Mac). Daar is wel een abonnement of eenmalige afkoop voor nodig.

Photomyne

Photomyne heeft het meest last van valse kleuren en vlekkerige resultaten.

Photomyne geeft nogal wisselende resultaten. Sommige foto’s zien er heel aardig uit, terwijl bij andere exemplaren wel heel creatief met kleuren wordt omgesprongen. Vooral met blauw en paars wordt soms kwistig rondgestrooid. Verder zijn er regelmatig kleurvlekken te zien op onze testfoto’s, of een onderwerp wordt alleen gedeeltelijk ingekleurd. Gezichten van personen die klein in beeld zijn, worden soms niet herkend.

Er is ook een app beschikbaar waarmee je foto’s kunt inkleuren via je smartphone. Daar is wel een abonnement of eenmalige afkoop voor nodig. De website die we hier noemen, is dan ook vooral bedoeld om het inkleuren alvast uit te proberen.

Color Surprise AI

De resultaten wisselen sterk bij Color Surprise AI.

Color Surprise AI mag je gratis uitproberen. Bevalt het programma, dan kun je het vervolgens via een eenmalige aankoop in huis halen. Je moet wel een e-mailadres opgeven om de downloadlink te zien te krijgen.

Verwerking vindt lokaal plaats en je kunt er ook voor kiezen om groepjes foto’s automatisch te laten inkleuren (batchverwerking), in plaats van dat je ze stuk voor stuk omzet. Eerst wordt een verkleinde versie getoond, zodat je lekker snel een eerste indruk krijgt. Ook zie je dan allerlei regelaars waarmee je het resultaat nog kunt bijsturen. Daarna laat je het volledige beeld verwerken en wordt dit meteen opgeslagen zonder dat je er nog iets aan kunt veranderen. De resultaten wisselen sterk, van heel aardig tot nogal matig.

Picverse Photo Editor

Ook de resultaten van Picverse Photo Editor lopen nogal uiteen.

Via de optie Oude foto’s herstellen van Picverse Photo Editor voeg je niet alleen kleur toe aan oude foto’s, maar worden desgewenst ook zaken als kreukels, vlekken en beschadigingen netjes gerepareerd. Voor de software volstaat een eenmalige betaling en je kunt het programma eerst gratis uitproberen, waarbij je foto’s wel een groot watermerk krijgen.

Bij hoge resoluties wordt gevraagd of je de foto wilt verkleinen om sneller resultaat te krijgen. Dit is handig om snel te zien of het wat wordt, maar in alle overige gevallen is het slimmer om op maximale resolutie te werken. Het contrast is wat aan de hoge kant en kleine details worden soms weggepoetst, al kun je dit achteraf nog naar smaak verfijnen, net als de helderheid en de kleurweergave.

Zo nu en dan zijn wazige vlekken en valse keuren te zien. Op zich kun je dit vaak nog wel corrigeren via een selectieve bewerking, maar dan hebben we het wel over de meer geavanceerde technieken.

0 Reactie(s) op: Beste tools voor zwartwit-foto's inkleuren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.