Beste vertaalsoftware: Crow Translate getest

Door: dirk-schoofs | 08 mei 2022 15:35

Review

Crow Translate is een opensource-vertaaltool die de gerenommeerde webvertalers aanspreekt en het resultaat laat uitspreken in vijf verschillende stemmen met drie verschillende emoties. Bovendien kun je de tool gebruiken om via ocr tekst in afbeeldingen te lezen en te vertalen. Is Crow Translate de beste vertaalsoftware die je kunt krijgen?

Crow Translate 2.9.1

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows, Linux
Website
https://github.com/crow-translate
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Diverse vertaalengines vergelijken
  • Optische tekstherkenning
  • Vijf verschillende stemmen
  • Minpunten
  • Veel functies met sneltoetsen

Je haalt de software bij GitHub, een platform waar programmeurs hun opensource-projecten plaatsen. Het programma komt in verschillende versies en het is zelfs mogelijk om het in draagbare modus te gebruiken.

Vertalen en voorlezen

Er is geen configuratie nodig om Crow Translate te laten werken. Je kunt er meteen mee aan de slag. Links voer je de brontaal in en rechts zul je de vertaling lezen. Eerst moet je uiteraard een invoer- en een uitvoertaal instellen. Er is wel een modus die automatisch de brontaal detecteert, maar het vertaalproces werkt sneller als je vooraf beide talen expliciet instelt.

Vervolgens selecteer je onderaan een vertaalengine. Standaard is dat Google Translate, maar je kunt ook Yandex, Bing, Libre Translate en Lingva selecteren. Het valt ons trouwens op hoe de vertaalkwaliteit per engine verschilt. Voor complexe vertalingen lijkt Google ons de beste keuze. Daarna kun je de vertaling beluisteren of via een knop kopiëren.

Welke vertaalservice wil je aanspreken?

Tekstherkenning

In de gereedschapsbalk onderaan zie je trouwens een pictogram dat lijkt op het bekende uitsnijdgereedschap van beeldbewerkingssoftware. Dat is de ocr-knop waarmee je tekst in afbeeldingen op het scherm selecteert.

Om de ocr-functie te gebruiken, moet je wel eerst de taalmodellen downloaden voor de taal waarnaar je de tekst wilt vertalen. Die taalmodellen vind je op https://kwikr.nl/crowocr. Wil je bijvoorbeeld naar het Engels vertalen, dan heb je het bestand eng.traineddata nodig. Om de herkende tekst naar het Nederlands te vertalen, gebruik je nld.traineddata.

Door op het tandwieltje te klikken, kom je bij de instellingen waar je in de rubriek OCR de verbinding legt met de gedownloade taalmodellen. Vervolgens selecteer je bijvoorbeeld een gescande tekst met de ocr-tool, zodat die meteen wordt ingelezen en vertaald.

Conclusie

Er is ondertussen veel vertaalsoftware, maar Crow Translate behoort zeker tot de meer geavanceerde. Dit is een lichtgewicht programma dat je zelfs kunt meenemen op een usb-stick. Het bespaart je de moeite om iedere keer naar Google Translate of Yandex te surfen en natuurlijk is ook de ocr-module interessant.

Voor de ocr-functie moet je eerst de gewenste taalmodellen downloaden en selecteren.

0 Reactie(s) op: Beste vertaalsoftware: Crow Translate getest

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.