Besturingssysteem voor de cloud

Door: Robbin Ooijevaar | 03 december 2010 19:33

Apps & Software

Onder de ‘cloud’ valt alles wat op internet staat, en dan voornamelijk programma’s ‘waar je iets mee kunt’, zoals Facebook, Gmail, Spotify en Google Docs. Jolicloud is een van de eerste cloud-besturingssystemen: het start op uw computer, alle applicaties draaien grotendeels op internet.

1 Zonder of naast Windows?

Jolicloud vereist niet per se een Window-pc. Het programma is een besturingssysteem waarmee uw computer opstart. Nadat u zich hebt aangemeld bij Jolicloud, kunt u gebruikmaken van alle bekende (en minder bekende) programma’s die in de cloud draaien. Jolicloud is ontwikkeld voor netbooks, maar draait ook op vele andere systemen. De makers hebben een lijst met netbooks/notebooks waarop Jolicloud draait. Wij hebben Jolicloud probleemloos aan de praat gekregen op een Lenovo X300 (officieel niet ondersteund). Er zijn twee smaken installaties: Jolicloud als los besturingssysteem (Windows niet nodig) of Jolicloud naast Windows. Deze laatste versie heet Jolicloud Windows installer en maakt automatisch een dualboot-optie aan. Tijdens het starten van de computer kunt u kiezen voor Windows of het Jolicloud-besturingssysteem.

Jolicloud is een van de eerste besturingssystemen die al zijn pijlen richt op de cloud.

2 Installatie

Ga naar Jolicloud en haal via Download het installatieprogramma Jolicloud Windows installer binnen. De installatieprocedure vraagt nu om een gebruikersnaam en wachtwoord in te stellen voor de computer. Vervolgens wordt uw systeem herstart. Jolicloud draait grotendeels in de cloud en er is altijd een internetverbinding vereist. Rechtsboven in beeld kunt u verbinding maken met uw draadloze netwerk. Dit mag ook via een netwerkkabel of Bluetooth-verbinding naar uw mobiele telefoon. Voordat u aan de slag kunt met Jolicloud, dient u zich gratis te registreren bij de dienst via Create new account. Herstart uw systeem en start Windows om de registratie via de bevestigingsmail te accorderen. Herstart weer en start Jolicloud op. Meldt u aan met uw registratiegegevens en Jolicloud is direct klaar voor gebruik.

Met Jolicloud Windows installer installeert u Jolicloud naast Windows als dualboot-optie.

3 Werken in de cloud

Jolicloud draait niet in Windows, maar naast Windows. U keert terug naar Windows door Jolicloud te sluiten en uw systeem te herstarten. Gebruik hiervoor de grote knop rechtsboven in beeld of toetsencombinatie Ctrl+Alt+Del. Kies in het opstartmenu voor Jolicloud (standaard actief) of Windows. Jolicloud toont een overzichtelijke desktop waarop diverse applicatielinks zijn geplaatst, zoals naar Facebook, Gmail en Google Docs. Met de groene knop Add kunt u de lijst met programma’s eenvoudig uitbreiden. Uw Jolicloud-omgeving blijft automatisch bewaard en u kunt de omgeving ook op iedere computer met HTML 5-webbrowser (zoals Google Chrome 6) opvragen via http://my.jolicloud.com. Bestanden opslaan of uitwisselen met anderen is eenvoudig door storage-webdiensten op te nemen in uw Jolicloud. Bekende voorbeelden hiervan zijn Dropbox, Drop.io en ZumaDrive.

Uw Joli­cloud-omgeving kunt u ook openen in een HTML 5-webbrowser via http://my.jolicloud.com.

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Besturingssysteem voor de cloud

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.