Bestuur je pc op afstand via Chrome

© PXimport

Bestuur je pc op afstand via Chrome

Geplaatst: 17 september 2015 - 06:19

Aangepast: 14 december 2022 - 15:16

Dirk Schoofs

Je hebt dringend informatie nodig die op je desktop staat, maar je bent ver van huis? Of je wilt een vriend die niet zo technisch onderlegd is helpen zonder dat je de hort op moet. Met Google Remote Desktop op je pc of mobiele toestel en een internetverbinding is afstand geen hindernis meer.

Tip 01: Chrome Remote Desktop

Chrome Remote Desktop, software om een Windows-, Linux- of OS X-systeem van afstand te besturen, bestaat al een tijdje. Met behulp van de extensie voor de populaire Google-browser kun je twee computers via internet met elkaar verbinden. Nieuw is dat je voortaan ook met je smartphone of tablet toegang hebt tot je computer. Andersom, vanaf je computer de besturing van een mobiel apparaat overnemen is met deze toepassing (nog) niet mogelijk. De iOS-versie werkt vanaf versie 7 en hoger, en is bovendien geoptimaliseerd voor iPhone 5 en 6. De iOS-versie haal je in de Apple App Store. Om je Android-toestel (vanaf Android 4.0) van dezelfde software te voorzien, moet je langs de Google Play Store. Al deze Google-toepassingen zijn gratis. Lees ook: Zo stap je eenvoudig over naar een nieuwe browser.

 

© PXimport

Tip 01 Haal Chrome Remote Desktop van de Chrome Web Store.

Tip 02: Chrome App Launcher

Om de software op je desktop te installeren open je de Chrome-browser. Je surft naar de Chrome Web Store en downloadt de Chrome Remote Desktop-app. Op de desktopcomputer en laptop nestelt deze app zich in de Chrome App Launcher waar alle andere Google-apps zitten. Staat deze App Launcher nog niet op je computer, dan zal die zich samen met deze nieuwe app installeren. Vervolgens ontvang je een niet te missen boodschap dat Chrome Remote Desktop aan de nieuwe App Launcher is toegevoegd. Daarna moet je deze app uitgebreide toegangsrechten geven. Klik op Continue zodat je terugkeert naar de Chrome-browser waar je inlogt op je Google-account, als je dat nog niet had gedaan.

 

© PXimport

Tip 02 De nieuwe app zit in de nieuwe App Launcher van Chrome.

Tip 03: Toegangsmogelijkheden

De toepassing heeft twee startmogelijkheden: Externe ondersteuning en Mijn computers. De eerste optie gebruik je om externe hulp te ontvangen bij een computerprobleem. Via deze weg sta je iemand toe om je bureaublad te bekijken en de besturing van je computer over te nemen. De optie Mijn computer is ontworpen om een langeafstandsverbinding te maken tussen jouw computers en/of je mobiele toestel. We beginnen met de laatste optie. Op de computer waarmee je het initiatief neemt om een andere computer over te nemen, moet je de host-applicatie installeren. Dat gaat vanzelf. Klik op de knop Externe verbindingen inschakelen. Hierdoor zal Chrome het installatieprogramma downloaden van de Chrome Remote Desktop-host. Op Windows haal je zodoende het bestand chromeremotedesktophost.msi binnen (7,8 MB). Op de Mac verschijnt het bestand chromeremotedestop.dmg (25,4 MB). Dubbelklik op de installer en laat die zijn ding doen.

 

© PXimport

Tip 03 Wil je de applicatie gebruiken voor externe ondersteuning of wil je op afstand bij de inhoud van je eigen computer komen?

Tip 04: Verbinding maken

Om te vermijden dat gladde jongens deze handige technologie misbruiken om in te breken in je computer, moet je de toegang te beschermen met een pincode van ten minste zes cijfers. Pas wanneer je deze cijfers hebt ingegeven, is de externe verbinding met de computer ingeschakeld. Controleer de instellingen van het energiebeheer in je computer en zorg je dat machine niet in slaapstand kan raken. In slaapstand kun je immers geen verbinding tot stand brengen. Vervolgens zie je jouw andere computers waarop je dezelfde app hebt geïnstalleerd. In dit voorbeeld is dat een Windows-machine waarop wij hetzelfde Google-account delen. Klik op de machine waarmee je verbinding wilt maken en geef de pincode in van deze computer. Enkele seconden later verschijnt het bureaublad van de computer waarmee je verbinding maakt.

 

© PXimport

Tip 04 Iedere computer die je klaarmaakt voor een externe verbinding, bescherm je met een pincode.

Droste-effect

Tweerichtingsverkeer met Chrome Remote Desktop is mogelijk, maar het resultaat is behoorlijk verwarrend. Het lukt wel om in tegelijk elkaars bureaublad te zien, maar op het extern bureaublad staat ook jouw bureaublad met daarin het extern bureaublad, en ga zo maar door tot in het oneindige. Hierdoor krijg je een Droste-effect dat je kunt vergelijken met wat je te zien krijgt wanneer je twee spiegels tegenover elkaar houdt. Je kunt dat oplossen als één van beide partijen Chrome Remote Desktop minimaliseert of verbergt.

 

© PXimport

Door vanaf beide kanten het scherm te delen zie je elkaars bureaublad tot in het oneindige verkleind.

Tip 05: Besturen

Onderaan het scherm verschijnt het Gmail-account waarmee je het bureaublad momenteel deelt. Je kunt op afstand door het geopende gebruikersaccount navigeren, je kunt programma's openen, teksten typen en filmpjes opstarten. Wanneer je later een tweede keer verbinding maakt met dezelfde machine kun je de optie activeren om de pincode op te slaan, zodat je die niet meer hoeft in te geven. Het is bovendien mogelijk om andermans bureaublad schermvullend weer te geven, zodat het lijkt alsof het externe systeem op jouw computer draait.

 

© PXimport

Tip 05 We openen het bureaublad van onze Windows 7-machine vanaf een MacBook Air.

Tip 06: Externe ondersteuning

In tip 3 vertelden we dat er in het openingsvenster van dit programma ook een optie Externe ondersteuning is. Dat is de optie om jouw computer te delen zodat iemand anders jouw scherm kan bekijken en jouw computer kan besturen. Via deze weg vraag je dus externe hulp. Als je deze optie kiest, klik je op de groene knop Delen. Chrome Remote Desktop zal dan zelf een toegangscode genereren die je doorgeeft aan de persoon die jou ter hulp wil komen. Deze helper opent op zijn beurt ook Chrome Remote Desktop en klikt bij Externe ondersteuning op de knop Verbinding maken, zodat hij dezelfde toegangscode in zijn programma kan ingeven. Vervolgens krijgt hij jouw bureaublad voor zijn neus en kan hij op afstand ingrijpen.

 

© PXimport

Tip 06 Via de optie Externe ondersteuning genereert het programma zelf een toegangscode.

Tip 07: Mobiel inloggen

In iOS of Android log je eerst in met je Gmail-adres. Je zult merken dat Google je dan in de achtergrond een e-mailbericht stuurt om te waarschuwen dat een nieuw apparaat is ingelogd met je Gmail-account. Daarna herken je de geactiveerde computers in de lijst Mijn computers. Vervolgens verschijnt het venster Verifiëren naar host waar je de pincode ingeeft van de externe computer en daarna druk je op Verbinding maken met computer. Waarschijnlijk is het externe bureaublad te groot voor het scherm van je mobieltje of je tablet, dat los je op door met drie vingers te knijpen op het scherm van je mobiele apparaat. Chrome Remote Desktop ondersteunt immers pinch-to-zoom zodat je onderdelen groter en kleiner kunt maken op een klein scherm.

Tip 08: Mobiel besturen

Bovenaan op het scherm van je mobiele toestel zit een balk met vier icoontjes. Het muisicoontje heeft twee functies. Door op dit icoontje te tikken, schakel je tussen beide functies. Is het icoontje grijs dan kun je over het externe scherm bewegen en inzoomen. Tik je nog een keer op het muisicoontje, dan wordt het blauw en dan activeer je de muisaanwijzer in het externe scherm, zodat je de bijvoorbeeld de cursor kunt plaatsen in tekstdocumenten of in de adresbalk van de browser. Twee keer met je vingers op het scherm tikken betekent hetzelfde als een klik van de rechtermuisknop. Je beschikt ook over een on-screen-toetsenbord via het tweede icoontje. Het derde icoontje activeert de full-screenmodus. En met het laatste icoontje stuur je de Ctrl+Alt+Delete-opdracht naar een Windows-machine. Om de schermdeling te beëindigen, tik je in de linkerbovenhoek op de X.

 

© PXimport

Tip 08 Je kunt de inhoud schermvullend bekijken en je kunt inzoomen op een onderdeel van het externe bureaublad.

Chrome Remote Desktop versus TeamViewer

Werken met Chrome Remote Desktop voelt prettig aan. Het is een eenvoudige en pretentieloze oplossing om snel toegang te krijgen tot een computer in Verweggistan. Wil je meer functionaliteit, dan is er nog altijd TeamViewer. Ook deze toepassing is gratis voor persoonlijke gebruik. Wat heeft TeamViewer dat Chrome Remote Desktop niet heeft? In TeamViewer kun je terwijl je het scherm overneemt ook audio- en videogesprekken met je contactpersoon voeren, je verzend makkelijk bestanden naar elkaar, je kunt je profielfoto toevoegen en je beschikt over een contactenlijst. Ten slotte is het met de app TeamViewer Quick Support (aparte app) wel mogelijk om vanaf een computer de besturing van een smartphone of tablet over te nemen.

 

© PXimport

TeamViewer biedt nog altijd meer mogelijkheden dan Chrome Remote Desktop.

Tip 09: Films streamen

Googles Chrome Remote Desktop werkt erg soepel, het zelfs mogelijk om op deze manier filmpjes te streamen naar je tablet of smartphone. Uiteraard is de weergavekwaliteit sterk afhankelijk van de internetverbinding. Bovendien is het fijn dat je voor schermdeling geen toepassingen van derden zoals TeamViewer hoeft te gebruiken. Ten slotte hoeft Chrome niet eens actief te zijn op de computer waarmee je verbinding maakt. De applicatie draait immers permanent op de achtergrond vanaf het moment dat je de computer aanzet.

 

© PXimport

Tip 09 Ook films streamen lukt via deze weg, als de internetverbinding goed genoeg is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten