Bestuur je pc op afstand via Chrome

Door: Dirk Schoofs | 17 september 2015 10:19

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Je hebt dringend informatie nodig die op je desktop staat, maar je bent ver van huis? Of je wilt een vriend die niet zo technisch onderlegd is helpen zonder dat je de hort op moet. Met Google Remote Desktop op je pc of mobiele toestel en een internetverbinding is afstand geen hindernis meer.

Tip 01: Chrome Remote Desktop

Chrome Remote Desktop, software om een Windows-, Linux- of OS X-systeem van afstand te besturen, bestaat al een tijdje. Met behulp van de extensie voor de populaire Google-browser kun je twee computers via internet met elkaar verbinden. Nieuw is dat je voortaan ook met je smartphone of tablet toegang hebt tot je computer. Andersom, vanaf je computer de besturing van een mobiel apparaat overnemen is met deze toepassing (nog) niet mogelijk. De iOS-versie werkt vanaf versie 7 en hoger, en is bovendien geoptimaliseerd voor iPhone 5 en 6. De iOS-versie haal je in de Apple App Store. Om je Android-toestel (vanaf Android 4.0) van dezelfde software te voorzien, moet je langs de Google Play Store. Al deze Google-toepassingen zijn gratis. Lees ook: Zo stap je eenvoudig over naar een nieuwe browser.

Tip 01 Haal Chrome Remote Desktop van de Chrome Web Store.

Tip 02: Chrome App Launcher

Om de software op je desktop te installeren open je de Chrome-browser. Je surft naar de Chrome Web Store en downloadt de Chrome Remote Desktop-app. Op de desktopcomputer en laptop nestelt deze app zich in de Chrome App Launcher waar alle andere Google-apps zitten. Staat deze App Launcher nog niet op je computer, dan zal die zich samen met deze nieuwe app installeren. Vervolgens ontvang je een niet te missen boodschap dat Chrome Remote Desktop aan de nieuwe App Launcher is toegevoegd. Daarna moet je deze app uitgebreide toegangsrechten geven. Klik op Continue zodat je terugkeert naar de Chrome-browser waar je inlogt op je Google-account, als je dat nog niet had gedaan.

Tip 02 De nieuwe app zit in de nieuwe App Launcher van Chrome.

Tip 03: Toegangsmogelijkheden

De toepassing heeft twee startmogelijkheden: Externe ondersteuning en Mijn computers. De eerste optie gebruik je om externe hulp te ontvangen bij een computerprobleem. Via deze weg sta je iemand toe om je bureaublad te bekijken en de besturing van je computer over te nemen. De optie Mijn computer is ontworpen om een langeafstandsverbinding te maken tussen jouw computers en/of je mobiele toestel. We beginnen met de laatste optie. Op de computer waarmee je het initiatief neemt om een andere computer over te nemen, moet je de host-applicatie installeren. Dat gaat vanzelf. Klik op de knop Externe verbindingen inschakelen. Hierdoor zal Chrome het installatieprogramma downloaden van de Chrome Remote Desktop-host. Op Windows haal je zodoende het bestand chromeremotedesktophost.msi binnen (7,8 MB). Op de Mac verschijnt het bestand chromeremotedestop.dmg (25,4 MB). Dubbelklik op de installer en laat die zijn ding doen.

Tip 03 Wil je de applicatie gebruiken voor externe ondersteuning of wil je op afstand bij de inhoud van je eigen computer komen?

Tip 04: Verbinding maken

Om te vermijden dat gladde jongens deze handige technologie misbruiken om in te breken in je computer, moet je de toegang te beschermen met een pincode van ten minste zes cijfers. Pas wanneer je deze cijfers hebt ingegeven, is de externe verbinding met de computer ingeschakeld. Controleer de instellingen van het energiebeheer in je computer en zorg je dat machine niet in slaapstand kan raken. In slaapstand kun je immers geen verbinding tot stand brengen. Vervolgens zie je jouw andere computers waarop je dezelfde app hebt geïnstalleerd. In dit voorbeeld is dat een Windows-machine waarop wij hetzelfde Google-account delen. Klik op de machine waarmee je verbinding wilt maken en geef de pincode in van deze computer. Enkele seconden later verschijnt het bureaublad van de computer waarmee je verbinding maakt.

Tip 04 Iedere computer die je klaarmaakt voor een externe verbinding, bescherm je met een pincode.

Droste-effect

Tweerichtingsverkeer met Chrome Remote Desktop is mogelijk, maar het resultaat is behoorlijk verwarrend. Het lukt wel om in tegelijk elkaars bureaublad te zien, maar op het extern bureaublad staat ook jouw bureaublad met daarin het extern bureaublad, en ga zo maar door tot in het oneindige. Hierdoor krijg je een Droste-effect dat je kunt vergelijken met wat je te zien krijgt wanneer je twee spiegels tegenover elkaar houdt. Je kunt dat oplossen als één van beide partijen Chrome Remote Desktop minimaliseert of verbergt.

Door vanaf beide kanten het scherm te delen zie je elkaars bureaublad tot in het oneindige verkleind.

3 Reactie(s) op: Bestuur je pc op afstand via Chrome

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 september 2015 18:15 Anoniem
  Dag met je privacy, mijd alles van Google, u bent hierbij gewaarschuwd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 september 2015 18:30 Anoniem
  Klinkt errug veilig… maar niet heus!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2016 09:50 Anoniem
  jullie kkr mdree
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.