Beursplatform open voor verbetering

© CIDimport

Beursplatform open voor verbetering

Geplaatst: 22 november 2011 - 10:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Robin Smit

Evenals Stockwatch biedt de iOS app Wikinvest de mogelijkheid de stand van je aandelenportfolio in te zien. Deze mobiele variant is echter qua mogelijkheden een stuk beperkter dan hun website.

Je kunt bijvoorbeeld via de iOS app niet handmatig je portfolio opbouwen en enkel inloggen bij één van de ongeveer zestig ondersteunde Amerikaanse brokers om zo direct je portfolio over te nemen. Aangezien de meeste Nederlanders niet via een Amerikaanse broker beleggen, kan je initieel niets met Wikinvest.

Je zult dus toch naar de website moeten gaan om daar een handmatig portfolio aan te leggen. Aandelen toevoegen aan je portfolio gaat niet zo eenvoudig (bijvoorbeeld vanuit de informatiepagina van een aandeel). Je kunt dit enkel vanaf een apart stuk website doen en vereist dat je de ticker (afkorting) van het aandeel kent. Je kunt geen transactiekosten invoeren zoals bij Stockwatch, waardoor je helaas niet een volledig overzicht krijgt van je winst of verlies.

Terug bij de app aangekomen zie je gelukkig wel direct het portfolio wat je via de website hebt samengesteld. De app heeft een prettiger vormgeving dan Stockwatch, maar daar houdt het wel op. Je kunt in de app helaas niet zien wat je winst / verlies per aandeel is, maar alleen de totale waarde van je portfolio en hoe dit op de dag procentueel is veranderd. Wat wel wordt weergegeven is het huidige dagresultaat per aandeel.

De gebruikers van Wikinvest kunnen aangeven waarom dit aandeel te kopen (bears) of te verkopen (bulls), maar aangezien het een open platform is, kan iedereen zijn mening hierover geven en staat de kwaliteit van deze posts altijd ter discussie. Naast deze meningen zijn er ook nieuwsberichten en statistieken van de bedrijven te bekijken. Helaas focussen nieuwsberichten en gebruikers zich vooral op de Amerikaanse markt. Voor beleggers op de Nederlandse markt is daarmee de meerwaarde van Wikinvest twijfelachtig.

Kortom

Wikinvest is een gratis en open platform om informatie te vinden over de aandelenmarkt. Vanwege de onmogelijkheid aandelen in-app toe te voegen, de duidelijke focus op Amerika en het ontbreken van de echt belangrijke informatie zoals totaal winst / verlies per aandeel, is deze app wellicht niet de eerste keus om je portfolio bij te houden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten