Beveilig je bestanden en voorkom ongewenste toegang

Door: Robbin Ooijevaar | 13 januari 2015 12:10

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Veel computers zijn alleen beveiligd met een wachtwoord, als ze dat al zijn. Maar hoe goed het ook is om Windows met een wachtwoord te beveiligen, dit is onvoldoende om ongewenste toegang tot je bestanden te voorkomen. In dit artikel lees je hoe je dit wel voor elkaar krijgt.

Het is belangrijk om de bestanden op je computer te beveiligen tegen nieuwsgierige Aagjes. Omdat veel bestanden ook online staan in de cloud, bijvoorbeeld via Dropbox of OneDrive, gaan we ook hier de beveiliging aanscherpen.

01 Zwakste schakel

Het is onmogelijk om al je bestanden met één trucje te beveiligen. We gebruiken namelijk verschillende soorten 'opslagmedia' door elkaar, waardoor we ook op verschillende manieren moeten beveiligen. De zwakste schakel kan je beveiliging altijd breken. Het kost een kleine moeite de beveiliging aan te scherpen.

Zorg allereerst dat je een wachtwoord op je Windows-installatie hebt staan. Maar ook wanneer je een goed wachtwoord instelt, moet je je realiseren dat deze Windows-beveiliging eenvoudig te omzeilen is. Het wachtwoord kan van buitenaf worden verwijderd, maar vaak is het uitbouwen en uitlezen van de schijf voldoende om alsnog toegang te krijgen tot je bestanden. Hiertegen kun je je wapenen met encryptie, bijvoorbeeld door een extra bestandskluis te installeren.

Er zijn een hoop tooltjes waarmee je wachtwoorden kunt uitlezen. Een wachtwoord instellen is dus niet altijd voldoende.

Deel 1: Digitale kluis

02 Veilig opbergen

Het voordeel van een digitale kluis is dat je deze kunt openen en sluiten. Zodra je je kluis hebt geopend, is de inhoud gewoon bereikbaar met je verkenner als een soort virtuele harde schijf. Zodra je de kluis sluit, wordt de inhoud automatisch onleesbaar gemaakt door middel van encryptie. Een andere mogelijkheid om bestanden te beveiligen, is met individuele bestandsencryptie. Hierbij wordt met encryptie de inhoud van een of meerdere bestanden beveiligd (bijvoorbeeld de inhoud van een map). Vanaf stap 6 gaan we verder in op individuele bestandsversleuteling.

Het voordeel van een digitale kluis is dat je meerdere bestanden in één keer kunt beveiligen door ze in je kluis te bewaren. Het nadeel is dat de omvang van je digitale kluis direct wordt geclaimd op je harde schijf. Stel je bijvoorbeeld een kluis in van 100 MB, dan ben je deze ruimte direct kwijt, ook als je een bestand van slechts 1 MB bewaart in de digitale kluis.

Een digitale kluis wordt in de verkenner als schijf getoond (hier Z:) als deze niet afgesloten is.

03 Toolwiz BSafe

Er zijn meerdere manieren om een digitale kluis aan te maken. We bespreken de oplossing van Toolwiz BSafe omdat deze weinig technische kennis vereist, je bestanden goed worden beveiligd en je snel aan de slag kunt. Download en installeer Toolwiz BSafe. Start Toolwiz BSafe en klik op Create new safe om een nieuwe digitale kluis aan te maken. Klik op Select file en geef aan waar je het bestand van je digitale kluis wilt bewaren, bijvoorbeeld in de map Documenten. Let op: kies een unieke naam om te voorkomen dat je per ongeluk een bestand overschrijft!

Toolwiz BSafe biedt een gebruiksvriendelijke oplossing om snel een digitale kluis aan te maken.

04 Omvang bepalen

Bepaal de capaciteit van je digitale kluis bij Please specify the size (...). Het getal dat je invult is in megabytes. Wil je 1 GB kunnen bewaren in je kluis, stel dan een omvang in van 1024 MB. Geef twee keer hetzelfde wachtwoord op en bevestig met Create now. De digitale bestandskluis wordt aangemaakt. Het aanmaken van de kluis kan enige tijd duren. Voor de beveiliging wordt de encryptie AES 256 toegepast.

Maak een kluisbestand aan, bijvoorbeeld van een halve GB (512 MB).

2 Reactie(s) op: Beveilig je bestanden en voorkom ongewenste toegang

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 januari 2015 13:43 Anoniem
  Je kunt ook door een meteoriet getroffen worden
  Alleen de vraag is gebeurt dat ook ooit…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 januari 2015 10:31 Anoniem
  Leuk, maar helaas geen enkel idee dat ook Mac gebruikers wel interesse zouden kunnen hebben.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.