Beveilig je cloudopslag met BoxCryptor

Door: Koen Vervloesem | 09 juli 2013 13:07

Apps & Software

Als al je gegevens thuis op een NAS staan zijn ze heel veilig en behoud je zelf de controle. Diensten zoals Dropbox, Google Drive en SkyDrive zijn wat minder veilig, maar natuurlijk wel ontzettend prettig in gebruik. Gelukkig is er een manier om ook hierbij pottenkijkers buiten de deur te houden: encryptie! Wij gaan aan de slag met BoxCryptor.

In navolging van onze eerdere tip met betrekking tot BoxCryptor, leggen we in onderstaande cursus gedetailleerder uit hoe je met dit gratis programma zogenoemde client-side encryptie toevoegt aan een cloudopslagdienst die dat niet heeft. Als je dit echter te omslachtig vindt, kan je ook kiezen voor een cloudopslagdienst die dat standaard al heeft. Twee voorbeelden van zulke diensten zijn Wuala en SpiderOak.

Wuala

Wuala is een uitstekende cloudopslagdienst met software voor Windows, Mac, Linux, Android en iOS. In Windows is de cloudopslag met de Verkenner geïntegreerd voor gemakkelijke toegang tot je bestanden. Een minpunt is wel dat de instellingen nogal onoverzichtelijk en overdonderend zijn voor minder ervaren computergebruikers.

Ook SpiderOak ondersteunt alle voorgaande besturingssystemen en beschikt over heel wat mogelijkheden. De gebruikersinterface is echter nogal rommelig en de webinterface is heel minimaal. Voor de gemiddelde gebruiker is Dropbox met zijn gebruiksgemak en integratie met andere diensten nog altijd niet te kloppen.