Beveilig je pc zonder door te draaien

Door: redactie-computertotaal | 28 oktober 2013 12:31

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Je opslagschijven versleutelen

Het beveiligen van je e-mail is geweldig, maar je hebt er niet veel aan als iedereen zomaar bij je computer of externe schijven kan. Daarom is codering voor je opslagschijven een goed idee. Een van de beste tools die je hiervoor kunt gebruiken is de open source oplossing TrueCrypt. In het volgende voorbeeld laten we zien hoe je een usb-stick kunt versleutelen. Als je deze methode eenmaal onder de knie hebt is het versleutelen van je hele harde schijf niet erg verschillend - hoewel er wel een aantal extra stappen voor nodig zijn.

Allereerst: Download en installeer TrueCrypt, en neem een usb-stick die je wilt versleutelen. Open TrueCrypt en klik op Create Volume in het hoofdvenster van de app. Kies op het volgende scherm Encrypt a non-system partition/drive en klik op Next.

Selecteer vervolgens Standard TrueCrypt volume en klik op Next.

Laat je niet afschrikken door alle technische details

Nu moet je de drive die je wilt versleutelen vinden: Klik op Select Device en er verschijnt een eng uitziend pop-up venster met een lijst van alle opslagapparaten die met je pc verbonden zijn. Het kan verwarrend zijn, maar concentreer je gewoon op de rij aan de rechterkant die de opslagcapaciteit van elke drive weergeeft. Op die manier kun je je externe harde schijf van 1 TB niet per ongeluk aanzien voor je usb-stick van 4 GB.

In dit geval zoeken we naar de flashdrive van 2 GB onderaan in de lijst. Zodra je de drive geselecteerd hebt, klik op OK en vervolgens op Next. Nu wil TrueCrypt weten hoe je je versleutelde opslag wilt aanmaken. Standaard zou er Create encrypted volume and format it moeten staan. Dit betekent dat alle data op je usb-stick gewist zal worden.

TrueCrypt laat vervolgens de opties voor de encryptie en hash-algoritmes voor je vergrendelde apparaat zien. In dit geval zijn de standaardinstellingen prima. Het laatste scherm laat de opslagruimte van de usb-stick zien. Zolang dit in de buurt komt van de opslagruimte van je usb-drive klik je nogmaals op Next.

Een wachtwoord van 10 karakters is voor de meeste mensen voldoende.

Nu is het tijd om een wachtwoord aan te maken. Als je een wachtwoord van minder dan 20 karakters kiest, krijg je een waarschuwing dat het onveilig is. Je kunt inderdaad een wachtwoord van 20 karakters gebruiken, maar wil je dat echt elke keer moeten invullen wanneer je de usb-drive probeert te benaderen? Waarschijnlijk niet.

Door met je muis te schudden help je TrueCrypt een handje.

Uiteindelijk zal TrueCrypt een verzameling willekeurige getallen aanmaken om je apparaat te versleutelen. Probeer je muis een paar seconden zoveel mogelijk heen en weer te bewegen in het venster om TrueCrypt te helpen met het genereren van de encryptiedata, en klik daarna op Format.

Een paar minuten later heb je een versleuteld apparaat.

Encryptie mounten

Om data op je versleutelde usb-stick te kunnen opslaan, moet je het apparaat mounten met TrueCrypt. Ga terug naar het primaire TrueCrypt-venster. Selecteer in het hoofdmenu bovenaan Volumes > Select Device en kies in hetzelfde technische venster dat we eerder tegenkwamen jouw apparaat.

Ga daarna terug naar het hoofdvenster en selecteer een van de driveletters. Zelf kies ik altijd X. Het maakt helemaal niets uit, kies gewoon een letter die niet in gebruik is en klik op Mount.

Vervolgens vraagt TrueCrypt om je wachtwoord, en je bent klaar. Open Windows Explorer, en je kunt de usb-stick gewoon zoals normaal gebruiken. Het enige verschil is dat het zonder TrueCrypt en je wachtwoord (ervan uitgaande dat het een sterk, willekeurig wachtwoord is) zeer onwaarschijnlijk is dat iemand je data zou kunnen lezen.

Encryptie afronden

Als je eenmaal je fundamentele cryptografie hebt ingesteld, kun je je kennis uitbreiden en een aantal geavanceerde technieken uitproberen. Je zou kunnen leren hoe je Gpg4win kunt gebruiken om individuele bestanden te versleutelen, of je PGP-encryptiesleutels naar een tweede pc overbrengen. Of misschien wil je wel een verborgen besturingssysteem aanmaken met TrueCrypt?

Cryptografie en digitale beveiliging kunnen lastig zijn, maar als je eenmaal de basisprincipes van de tools onder de knie hebt, kun je er allerlei interessante toepassingen voor vinden.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Ian Paul (@ianpaul). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

4 Reactie(s) op: Beveilig je pc zonder door te draaien

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 oktober 2013 10:27 Anoniem
  Tip: met Lastpass (inderdaad een prachtige tool) is het zelfs vrij eenvoudig om passwords van 64 karakters te maken. Je hoeft ze tenslotte toch niet zelf te onthouden!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 oktober 2013 19:57 Anoniem
  Handig, je keeppas of lastpas in de cloud. Maar daar zit maar één wachtwoord op, en die wil je ook nog makkelijk kunnen onthouden. Dus als die te makkelijk blijkt en gekraakt wordt ligt opeens ALLES open
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 november 2013 11:16 Anoniem
  Gebruik al jaren lastpass . Inderdaad je hebt een wachtwoord nodig om in Lastpass te komen. Je kunt hiervoor een wat ingewikkeld wachtwoord maken op basis van een zin die je kunt onthouden, bv: mijn hond is in 2013 overleden. je wachtwoord kan dan zijn mhii13@o ( een @ ertussen om het toch wat moeilijker te maken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 november 2013 12:22 Anoniem
  Totdat de NSA alles weer openbreekt en je wachtwoord geen enkele betekenis meer heeft!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.