Beveiligingstips voor Whatsapp

Door: Stefanie Katzenbauer | 21 april 2019 06:22

Apps & Software

Whatsapp is de app waarop alles gedeeld wordt. We vertellen persoonlijke verhalen, delen foto’s, sturen voiceberichten en filmpjes. Je wil natuurlijk dat deze informatie zo goed mogelijk beschermd wordt en niet in de handen van derden valt. Dit zijn enkele beveiligingstips voor Whatsapp.

Privacy instellingen WhatsApp

Whatsapp heeft een paar instellingen die je kan aanpassen zodat alleen geselecteerde gebruikers jouw profielfoto, laatst gezien, status en info kan zien. Je kan deze informatie delen met contacten, iedereen of juist helemaal niemand.

Beveiligingstips Whatsapp

WhatsApp back-ups maken

Whatsapp geeft vaker de irritante melding dat er back-ups van je gesprekken gemaakt moeten worden. Ondanks dat je Whatsapp-gesprekken end-to-end encrypted zijn, kun je door het maken van een back-up extra risico lopen wanneer de account waarnaar je de back-up stuurt niet goed beveiligd is. De gesprekken die in je cloud worden opgeslagen zijn namelijk niet end-to-end encrypted. Wanneer je dus niet veel geeft om de gesprekken die je gevoerd hebt te bewaren, kun je ervoor kiezen om de back-ups uit te zetten. Dit doe je via instellingen / Chats / Chat back-up

Beveilig WhatsApp met tweestapsverificatie

Door de tweestapsverificatie in te schakelen, voeg je een extra stap toe aan de verificatie van jouw telefoonnummer. Dit betekent dat niemand zomaar jouw account kan verifiëren door bijvoorbeeld je telefoon (simkaart) te stelen. Je wordt dan gevraagd om een zescijferige pincode die je zelf hebt gemaakt. Whatsapp vraagt vervolgens, als je geen back-up van deze code maakt, vaker om je code te gebruiken zodat je hem niet vergeet. Je vindt deze optie onder instellingen -> Account -> Verificatie in twee stappen. 

Beveiligingsmeldingen instellen

Als je zeer gevoelige informatie via Whatsapp gaat delen, (creditcard gegevens, naaktfoto’s, wij vinden het allemaal best) wil je er natuurlijk 100% zeker van zijn dat deze informatie goed beveiligd is. Een extra controle op de end-to-end encryptie is het aanzetten van de beveiligingsmeldingen. Dit doe je via Instellingen -> Account -> Beveiliging. Je krijgt dan een melding wanneer de beveiligingscode van een van je contacten gewijzigd is. Deze code kun je ook gebruiken om te controleren of jouw contact wel echt de ontvanger van je berichten is. Ga hiervoor naar de chat met het gewenste contact en kies voor ‘contact weergeven’. Wanneer je tikt op ‘encryptie’ krijg je een QR-code en een hoop cijfers te zien. Je kunt deze code laten scannen door je contact en/of de cijfers vergelijken. Het is raadzaam om deze controle via een ander medium dan Whatsapp te doen. 

Wil je weten welke informatie Whatsapp allemaal van jou opslaat? Dan kun je hierover een rapport opvragen. Via instellingen / Account / Accountinfo aanvragen kom je terecht bij deze optie.

0 Reactie(s) op: Beveiligingstips voor Whatsapp

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.