Bestanden vergelijken met Beyond Compare 4

Door: Martin Gijzemijter | 16 juni 2019 12:51

Bestandsbeheer in iOS is prima te doen met FileBrowser
Review

Weinig taken zijn zo verraderlijk ingewikkeld als het vergelijken van bestanden (en tekst). Wanneer je een programma hebt dat deze taak voor je kan uitvoeren, dan is dat een geschenk uit de hemel, maar dat programma moet z’n werk dan wel goed doen, het is namelijk nogal wat waar je het mee vertrouwt. Wij testen Beyond Compare 4.

Beyond Compare 4

Prijs
Standard: ca. € 27,-; Pro: € 54,-
Proefversie
30 dagen
Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10; macOS; Linux
Website
www.scootersoftware.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Ontzettend uitgebreid
  • De beginstap is heel eenvoudig
  • Zelfs teksten vergelijken
  • Minpunten
  • Vervolghandelingen zijn best complex (inherent aan dit soort software)
  • Geen wizard of tutorial

Beyond Compare is een programma dat in de markt gezet wordt als één van de meest geavanceerde vergelijkingsprogramma’s ter wereld en daar zouden de makers best weleens gelijk in kunnen hebben. De eerste stap van het programma is heel eenvoudig, in tegenstelling tot vergelijkbare software. In plaats van álles in één overzicht te stoppen, maak je bij het opstarten de keuze: wil je vergelijken, samenvoegen of synchroniseren? Klik je daarop, dan wordt het wel ingewikkelder, maar dan weet je in ieder geval dat je niet per ongeluk aan het synchroniseren bent wanneer je wilt vergelijken.

Interface

De interface van Beyond Compare lijkt heel erg op die van Windows Verkenner: er is een linker- en een rechterdeelvenster. Dat linker- en rechterdeel zijn verschillende vensters, waarin je de twee mappen sleept die je met elkaar wilt vergelijken (of synchroniseren). Vervolgens geef je aan of je bestanden wilt tonen die anders zijn of juist alleen de bestanden die hetzelfde zijn. Met behulp van de knop Rules geef je aan wanneer een bestand in jouw ogen gelijk of verschillend is en hoe je daarmee wilt omgaan. Het nadeel van dit soort programma’s is dat ze zo uitgebreid mogelijk willen zijn en daardoor dus ook redelijk complex. Ondanks dat de basisinterface begrijpelijk is, vereist het maken van filters en vergelijkingskeuzes toch veel aandacht … en uitproberen. Een wizard was hier wel fijn geweest.

Het is fijn dat je in de eerst stap direct kunt aangeven wat je wilt.

Ook tekst

Extra interessant aan dit programma is dat je niet alleen bestanden kunt vergelijken en samenvoegen, maar ook complete teksten. Op die manier kun je heel eenvoudig zien wat er veranderd is aan een tekst. Of controleer je een verdachte tekst op plagiaat. Ook deze functie werkt uitstekend, maar vereist wederom veel denkwerk.

Conclusie

We vinden Beyond Compare 4 heel krachtig en zouden dit programma absoluut aanraden als de ideale kandidaat voor het vergelijken en samenvoegen van bestanden (en teksten). Het zou alleen zo fijn zijn als er iets van een tutorial had bijgezeten, zodat je niet helemaal zelf hoeft uit te zoeken hoe het werkt.

Het aanmaken van regels blijft erg complex, een wizard was fijn geweest.

0 Reactie(s) op: Bestanden vergelijken met Beyond Compare 4

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.