Bigjpg: Afbeeldingen vergroten met AI

Door: dirk-schoofs | 02 mei 2022 11:02

Met iOS heb je altijd een vergrootglas op zak
Review

Wanneer je de resolutie van een kleinere foto verhoogt, riskeer je altijd kwaliteitsverlies. Logisch, je vraagt een programma om extra pixels te verzinnen voor een afbeelding die uit een specifiek aantal beeldpuntjes bestaat. Gelukkig is kunstmatige intelligentie erg goed in het voorspellen van nieuwe pixels. Met Bigjpg kun je afbeeldingen vergroten aan de hand van kunstmatige intelligentie.

Bigjpg

Prijs
Gratis voor 20 afbeeldingen per maand
Er zijn ook betaalde versies
Taal
Engels
OS
Windows, macOS, Android, iOS, web
Website
https://bigjpg.com/
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Goede oplossing voor illustraties en foto’s
  • Resultaat is prima
  • Minpunten
  • Slechts 20 afbeeldingen per maand

Bigjpg komt in verschillende vormen. Je kunt de tool online aanspreken, maar er zijn ook twee versies voor Windows (x64 en x32). Er is een versie voor macOS en er zijn twee mobiele apps, een voor iOS en een voor Android. De naam van deze tool is ietwat misleidend. Bigjpg kan namelijk niet alleen jpg-bestanden oppompen, maar ook png-afbeeldingen vormen geen enkel probleem.

Limieten

Bigjpg maakt gebruik van convolutionele neurale netwerken. Dat is kunstmatige intelligentie die meestal wordt toegepast voor het analyseren van afbeeldingen en video. Deze neurale netwerken verbeteren zichzelf voortdurend op het vlak van randdetectie, vervagen en verscherpen.

Met de gratis versie mag je maandelijks twintig afbeeldingen vergroten. De bestanden die je uploadt, mogen niet groter zijn dan 5 MB of 3000 × 3000 pixels, en de maximale vergroting is 400%. Daarnaast zijn er nog drie betaalde varianten waarbij je meer en grotere afbeeldingen mag uploaden.

Bigjpg houdt een lijst bij van de vergrotingen die je hebt uitgevoerd.

Ruisonderdrukking

Je sleept de afbeelding(en) in het selectievak. Daarna verschijnt een pop-up die vraagt of het om een tekening of een foto gaat. Vervolgens geef je aan hoeveel je de afbeelding wilt opschalen. In de gratis versie ben je beperkt tot 2x of 4x.

In de laatste optie selecteer je hoeveel ruisonderdrukking het programma moet toepassen. Dit blijft een evenwichtsoefening, want opschalen levert soms ruis op, maar ruisonderdrukking zorgt dan weer voor een beetje vervaging. Het is geen slecht idee om het hier bij de optie Medium te houden.

Snelheid

Het programma waarschuwt dat het proces met de gratis versie traag kan verlopen, maar dat valt best mee. De snelheid hangt natuurlijk ook af van de oorspronkelijke afmetingen, de gevraagde vergroting en het serververkeer. Daarna beslis je naar welke locatie op de harde schijf je de vergroting wilt downloaden.

Conclusie

Dit is een interessante tool als je af en toe een afbeelding wilt upscalen voor een specifiek project. In dat geval heb je genoeg aan de gratis versie. Het resultaat van de vergroting is trouwens goed. De kleuren, de randen en de details blijven behouden.

Links het oorspronkelijke beeld en rechts de vergroting, beide op 100% weergegeven.

0 Reactie(s) op: Bigjpg: Afbeeldingen vergroten met AI

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.