4 apps voor binge-watching met de Google Chromecast

Door: patrick-rijnders | 22 juni 2016 10:24

How To

De tijd dat je een downloadfanaat moest zijn om lekker te kunnen marathonkijken is voorbij. Er zijn heel wat handige apps te vinden waarmee je voor een redelijk bedrag per maand flink series en films kunt kijken met je Chromecast. We installeerden onszelf op de bank en bekeken de vier beste.

Het fenomeen binge-watching (series en films kijken tot je er bij neervalt) neemt een steeds grotere plaats in het dagelijks leven in. Het is door de opkomst van een groot aantal apps en diensten als Netflix niet langer iets dat alleen is voorbehouden aan hippe techies die er in een weekend een paar seizoenen doorheen jassen. Dankzij onder andere de Google Chromecast is het ook voor minder tech-minded mensen een stuk makkelijker geworden om zich tegoed te doen aan een groot aantal afleveringen van favoriete series. Lees ook: Maak je tv slim met een Chromecast.

Er zijn heel wat apps te krijgen waarmee je naar hartelust series kunt kijken. Sommige van deze apps vereisen een abonnement, maar niet allemaal. Neem de app van de NPO, waar je een flink aantal series en andere programma's mee kunt kijken zonder dat je daar je portemonnee voor hoeft te trekken. Nadeel is dan wel dat je snel moet zijn met het kijken, omdat televisie-uitzendingen hier niet onbeperkt beschikbaar blijven.

Google Chromecast installeren

Google heeft er goed zijn best op gedaan om de Chromecast zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Je haalt het kleine apparaatje uit de doos en hangt hem in een beschikbare poort in je televisie. Je downloadt de officiële app Google Cast, even contact maken en de Chromecast functioneert al. Zo eenvoudig kan het zijn.

Er is een groot aantal apps dat samenwerkt met de Chromecast. Als je een van deze apps aan hebt gezet, dan zie je bovenin het scherm van je telefoon of tablet het Chromecast-icoontje staan. Druk hier op en de app in kwestie vertoont vanaf nu zijn kunsten op je televisie. Switchen tussen verschillende apps is heel eenvoudig. Je verbreekt de verbinding met de ene app, opent de andere app en maakt weer verbinding. Makkelijker kan het bijna niet.

Netflix

Prijs abonnement: vanaf 7,99 euro per maand

De drug of choice voor binge-watchers: Netflix.

Netflix en binge-watching zijn nu praktisch synoniem aan elkaar en het is ook deze populaire streamingdienst die heeft geholpen aan het populair maken van dit fenomeen. Netflix heeft een groot aantal populaire series, waarvan een steeds groter deel zelfs speciaal voor Netflix is gemaakt. Series als House of Cards en Orange is the New Black hebben veel bijgedragen aan de populariteit van Netflix. Maar ook series als Once Upon a Time, The Blacklist en Suits zijn met al hun oude seizoenen op Netflix terug te vinden.

De app werkt zeer eenvoudig. Je zoekt een serie op die je wilt kijken, kiest het betreffende seizoen en de aflevering en je bent klaar. Is er een aflevering klaar, dan wordt automatisch de volgende opgestart. Je hoeft zodoende als je in full binge modus op de bank hangt geen vinger meer op te tillen om toch tot diep in de nacht te kunnen blijven kijken. Netflix heeft een gratis proefmaand waarmee je kunt bekijken of je blij wordt van het aanbod van deze streamingdienst. Daarna kun je kiezen voor een van de verschillende abonnementen. Deze verschillen onder andere op het gebied van beeldkwaliteit, alsmede het aantal schermen waar je tegelijkertijd op kunt kijken.

Videoland

Prijs abonnement: 8,99 euro per maand

Netflix met een Nederlandse touch: Videoland.

Het is niet moeilijk om te zien waar de Videoland-app haar inspiratie vandaan heeft gehaald. Videoland is namelijk een app en dienst die sprekend op Netflix lijkt. Wat fijn is aan Videoland, is dat je er heel wat Nederlandse series terugvindt. Niet verwonderlijk ook, aangezien Videoland onderdeel is van RTL Nederland. Veel van de populaire series van RTL zijn dan ook terug te vinden op Videoland. Daarnaast heeft Videoland een groot aantal kinderprogramma's van Studio 100, buitenlandse series en films.

Afgezien van de Nederlandse series blijft Videoland qua aanbod toch wel wat achter op Netflix. Er zijn minder series en films en vooral ook wel wat minder aansprekende titels. Dat wil niet zeggen dat Videoland niet de moeite waard is. Wat er staat is namelijk zeker kijkbaar, en de app werkt verder prima. Ook hier heb je de optie om een proefperiode te nemen, alhoewel deze wel slechts 14 dagen bedraagt.

Een optie die Videoland wel heeft en Netflix dan weer niet, is de mogelijkheid om nieuwere films te 'huren'. Het aanbod hier is wel zeer goed, alle recente films zijn op Videoland terug te vinden. Je betaalt dan voor een nieuwe film op normale kwaliteit 4 euro, voor HD-kwaliteit 5 euro. Na betaling heb je 48 uur om je film te bekijken.

Play

Prijs abonnement: 11,95 per maand

Ook KPN heeft zich in de strijd gemengd.

KPN heeft een dienst geïntroduceerd die heel wat te bieden heeft aan binge-watchers. Hij heet Play en ook dit is een dienst waar je een maandabonnement op moet hebben om ermee aan de slag te kunnen. Je krijgt dan een zeer groot aanbod voorgeschoteld. Je kunt 22 live-zenders bekijken (waaronder alle populaire Nederlandse zenders), met de mogelijkheid uitzendingen op te nemen, of via een Programma Gemist-feature later te bekijken.

Dit is al een aardige vervanging voor een gewoon televisie-abonnement, maar het wordt nog interessanter. Je hebt bij een abonnement op Play namelijk ook de beschikking over HBO. Je kunt de zenders live bekijken, maar ook via de on demand-feature de mogelijkheid om meerdere seizoenen achter elkaar te bekijken. Bij het aanbod zit onder andere Game of Thrones, House of Lies en Girls. Ook heb je hier de keuze uit een groot aantal films, waar behoorlijk recente titels tussen zitten.

Naast HBO heb je ook de mogelijkheid om van andere tv-zenders on demand programma's te bekijken, zoals bijvoorbeeld National Geographic, Discovery Channel, Nickelodeon en Comedy Central. Het zeer ruime aanbod maakt van deze app een prima keuze. Ook hier heb je een proefabonnement van een maand tot je beschikking. Het is alleen jammer dat de app wat stugger werkt dan de andere apps en dat alles er wel erg basic uitziet.

NPO

Prijs abonnement: Gratis

Je kunt ook gratis binge-watchen.

We noemden 'm eerder al even: de NPO app. De Nederlandse publieke omroepen hebben hier een fijne app voor binge-watchers van gemaakt. Je hebt hier ook de mogelijkheid om live televisie mee te kijken. Dat gaat dan niet alleen om NPO 1, 2 en 3, maar ook om de themakanalen van de NPO. Daarnaast heb je natuurlijk de on demand-feature, waar deze app toch wel het meest populair om is.

Het enige nadeel daarbij is dat je niet ver terug kunt gaan met deze app en dat je zodoende snel moet bingen als je een programma wilt bekijken. Dit gaat echter niet op voor alle programma's. Er zijn namelijk ook programma's die al een langere tijd geleden zijn uitgezonden, maar waar je wel nog afleveringen van kunt bekijken. Gewoon even zoeken met de handige zoekoptie als je een van een bepaald programma de beschikbaarheid wilt bekijken.

0 Reactie(s) op: 4 apps voor binge-watching met de Google Chromecast

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.