Bitdefender Safepay - Veilig online bankieren & shoppen

© PXimport

Bitdefender Safepay - Veilig online bankieren & shoppen

Geplaatst: 30 januari 2014 - 09:17

Aangepast: 24 november 2022 - 10:34

Ignace de Groot

Lastige wachtwoorden en kaartlezers ten spijt, internetbankieren en online winkelen blijven een niet geheel risicoloze onderneming. Zo kan malware je browser infecteren en na je aanmelding op eigen houtje transacties uitvoeren. Bitdefender Safepay biedt je een veilige omgeving aan.

De installatie van Bitdefender Safepay op zich vergt slechts enkele muisklikken. Je moet echter direct erna een account aanmaken bij Bitdefender en op de link in de bevestigingsmail klikken. Pas hierna kun je verder met Bitdefender Safepay.

Allereerst voert het programma een malwarescan op je systeem uit om het risico op infecties te verkleinen. Wanneer het programma is opgestart, is het wel even schrikken: van je bureaublad is geen spoor meer te zien. Er wordt namelijk een gevirtualiseerde omgeving (sandbox) gecreëerd waarbinnen Bitdefender Safepay opereert, geheel gescheiden dus van (de andere applicaties op) je systeem.

 

© PXimport

Van het bureaublad is even geen spoor meer te zien.

Op zich stelt het programma niet zo veel voor: het blijkt om een sterk uitgeklede browser te gaan, gebaseerd op Chromium. Dit is ook de bedoeling: je zult hier geen overtollige plug-ins vinden die het risico op infecties alleen maar kunnen vergroten.

Kale browser

Veel instellingen zijn er dan ook niet. Zo maak je duidelijk of je Java en/of Flash wil activeren, stel je desgewenst een proxy in en geef je aan of Bitdefender Safepay bij elke start de malwarescan moet uitvoeren. Je bepaalt ook zelf tegen welke soort sites het programma je moet beschermen: fraude, phishing, malware, spam enzovoort.

 

© PXimport

De browser van Bitdefender Safepay heeft maar weinig instelmogelijkheden.

Veiligheidshalve laat je uiteraard alle filters geactiveerd. Verder biedt de browser je nog de mogelijkheid om veel bezochte pagina's te bookmarken en om pagina's naar je standaardprinter te sturen. Om keyloggers de pas af te snijden, kun je in de browser een virtueel toetsenbord oproepen. Jammer genoeg bleek deze functie op onze testtoestellen niet goed te functioneren.

Heen en weer

Wil je tijdelijk terug naar je vertrouwde bureaubladomgeving, dan hoef je niet noodzakelijk de browser geheel af te sluiten. Linksboven tref je namelijk aan knop aan waarmee je meteen je bureaublad te zien krijgt. Op het bureaublad vind je rechtsboven eenzelfde knop terug die je direct terugbrengt naar de afgeschermde omgeving van Bitdefender Safepay.

Er is ook een betaalde variant van het programma beschikbaar, deze biedt je onder andere bescherming bij het gebruik van (mogelijk onveilige) wifi hotspots.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Doordacht concept

Gemakkelijk schakelen

Minpunten

Virtueel toetsenbord

Conclusie

BitDefender Safepay 3.0.386 --------------------------- **Taal:** Engels **OS:** Windows XP Windows Vista Windows 7 Windows 8 **Meer informatie:** [Bitdefender Safepay website](http://www.bitdefender.com/solutions/safepay.html)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten