Bitdefender Security 2017

Door: Edmond Varwijk | 02 november 2016 13:03

Review

Nu Windows zelf over steeds meer beveiligingsmaatregelen beschikt, is het een logische overweging om naar een goedkopere aanvullende beveiligingsoplossing over te stappen. Zeker wanneer dat zoals bij de antimalware van Bitdefender, een antivirus met een Plus is. Wat biedt het en zit er nog voordeel in een beveiligingssuite?

Bitdefender Antivirus Plus 2017

Prijs € 39,99 (3 apparaten, 1 jaar), € 69,99 (3 apparaten, 2 jaar), € 89,99 (3 apparaten, 3 jaar)
Taal Nederlands
OS Windows 7/8/8.1/10
Website www.bitdefender.nl
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Goede antimalware
 • Beschermt tegen ransomware
 • Prima aanvulling Windows-beveiliging
 • Centraal beheer via portal
 • Minpunten
 • Gebruiksgemak
 • Onderdelen buiten licentie wel in interface

In de jaren dat Windows notoir onveilig was en Microsoft deed of haar neus bloedde, kon een beveiligingssuite niet uitgebreid genoeg zijn. Elke extra functie was welkom én bitter noodzakelijk. Inmiddels valt over de inspanning van Microsoft om Windows veilig te maken weinig meer te klagen behalve dan dat uitgerekend over de Microsoft antimalware. Windows Defender scoort namelijk structureel slecht in tests en is duidelijk ongeschikt om een pc langdurig goed te beveiligen. Lees ook: Wat is de beste gratis antivirus voor je Windows-pc?

Een antivirus met een plus

Bitdefender heeft drie beveiligingsproducten voor Windows en Antivirus Plus is daarvan de minst uitgebreide. Het biedt natuurlijk antimalware en die scoort al jaren eerste en tweede plaatsen in de vergelijkende tests van antimalwareonderzoekers AV-Test en AV Comparatives. Bovendien beschermt Antivirus Plus ook tegen ransomware, de grootste computerbedreiging van dit moment. Het controleert daartoe continu alle toepassingen en zodra er zich een als ransomware gedraagt, blokkeert het die. Voor de meeste concurrerende antivirusprogramma’s stopt het hier, maar niet bij Bitdefender Antivirus Plus. Die biedt een aantal functies die andere makers van beveiligingsproducten veelal pas in een duurdere Internet Security-suite aanbieden. Zo beschermt Antivirus Plus tegen malafide en besmette websites, controleert het de beveiliging van wifi-netwerken, biedt het een wachtwoordmanager die synchroniseert tussen de verschillende met Bitdefender beveiligde apparaten, en is er een afgeschermde browser voor veilig internetbankieren. Deze laatste werkt met alle Nederlandse banken behalve, net als vorig jaar, ABN Amro. Op de Bitdefender-portal kun je de beveiliging van alle met Bitdefender beschermde apparaten controleren, logs bekijken en ook remote een scan starten.

Een punt waar Antivirus Plus nog kan verbeteren is het gebruiksgemak. Een configuratiewizard en uitleg bij alle opties helpen de gebruiker alles uit het product te halen en voorkomt zoals nu dat na dagen gebruik de ransomwarebescherming vanaf de start niet ingeschakeld blijkt te zijn geweest.

De interface van Bitdefender Antivirus Plus is overzichtelijk maar bevat ook functies uit de duurdere suites, die dus niet werken in Antivirus Plus.

Meer functionaliteit, ook meer veiligheid?

Naast Antivirus Plus biedt Bitdefender nog twee beveiligingsproducten te weten Internet Security en Total Security Multi Device. De functionaliteit is opgebouwd als een drietrapsraket, met Antivirus Plus als minst uitgebreide en alleen voor Windows, Internet Security met vier extra functies maar nog altijd alleen voor Windows en tot slot Total Security Multi Device met opnieuw vier extra functies en nu ook deels voor Apple-computers en Android-smartphones en tablets.

De belangrijkste extra’s van Internet Security zijn de Bitdefender Firewall en Antispam. De impact op de beveiliging van deze twee is zeer beperkt. Windows heeft al een firewall en die voldoet prima. Bovendien is de Bitdefender Firewall niet gebruiksvriendelijker of overzichtelijker, het is eigenlijk net zo’n gedrocht als de Windows-firewall. Antispam blokkeert ongewenste mailberichten maar heeft in elk geval voor iedereen die zijn mail op de smartphone leest of via het web zoals bij Gmail, Hotmail of Outlook.com geen nut. Blijft over ouderlijk toezicht om het internetgebruik van kinderen te reguleren en ze te beschermen tegen ongewenste content en de fileshredder om bestanden digitaal te vernietigen. Beide leuk maar te weinig om te overtuigen.

De beveiliging tegen ransomware moet na de installatie zelf worden ingeschakeld en geconfigureerd.

Het meest relevante onderdeel van Total Security is de Anti-Theft waarmee je de locatie van Android mobiele apparaten kunt bewaken maar ook van notebooks met Mac OS en Windows. Apparaten die vermist zijn kun je via de Bitdefender portal blokkeren en zelfs wissen. Verder biedt Total Security wat optimalisatiefuncties zoals het opschonen van het Windows Register of de harde schijf maar daarvan zijn we geen voorstanders. Voor Mac is er de Bitdefender Antivirus, voor Android nog een tamelijk overbodige controle van onbetrouwbare apps.

Conclusie

Van de drie beveiligingsproducten van Bitdefender overtuigt vooral de Antivirus Plus. Deze sluit de gaten die nu nog in de beveiliging van Windows zitten en voegt enkele nuttige functies toe. Dat laatste geldt duidelijk niet meer voor de Internet Security die eigenlijk alleen af te raden is. Total Security is wel weer interessant maar vooral voor mobiele werkers of wanneer je behalve Windows ook Mac gebruikt. Er ligt nog wel een uitdaging voor Bitdefender de functionaliteit voor Android en Mac op hetzelfde niveau als Windows te krijgen, en waar is eigenlijk de iOS-ondersteuning?

Bitdefender Internet Security 2017

Prijs:€ 59,99 (3 apparaten, 1 jaar), € 99,99 (3 apparaten, 2 jaar), € 124,99 (3 apparaten, 3 jaar)

4
Score
40
Score: 40
 • Pluspunten
 • Bevat alles van Antivirus Plus
 • Centraal beheer via portal
 • Minpunten
 • Weinig nuttige extra’s
 • Gebruiksgemak kan beter
 • Onderdelen buiten licentie wel in interface

Bitdefender Total Security 2017

Prijs€ 69,99 (5 apparaten, 1 jaar), € 119,99 (5 apparaten, 2 jaar), € 159,99 (5 apparaten, 3 jaar)

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Bevat alles van Antivirus Plus
 • Anti-diefstal voor Windows, Mac en Android
 • Minpunten
 • Gebruiksgemak kan beter

2 Reactie(s) op: Bitdefender Security 2017

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 november 2016 00:09 henkzelf
  Bitdefender Security 2017 na één dag alweer eraf gegooid, de internet connecties werden zomaar gekild zonder enig uitleg. Na deinstallatie en weer de standaard in Windows 10 ingebouwde Defender (verbeterd en gratis) weer aan werkte alles weer als een zonnetje.
  Naast deze defender heb ik Malwarebytes Anti-Malware premium en dat is meer dan genoeg bescherming.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 maart 2017 22:55 Orsidee
  Oeps, dacht net de Bitdefender #Total Security 2017#te bestellen en nu lees ik bovenstaande negatieve commentaar terwijl er verder zoveel positief reviews zijn. Hij komt als beste uit de tests???
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.