BitTorrent komt met WhatsApp-killer Bleep

Door: chris-koenis | 31 juli 2014 09:58

Nieuws

BitTorrent zet en volgende stap in de ontwikkeling van een gangbare gedecentraliseerde chatclient. De WhatsApp-killer belooft 100 procent privacy en is nu uit de eerste testfase op Windows.

De peer-to-peer (en dus serverloze) chatdienst van BitTorrent is bedoeld voor privégesprekken tussen vrienden, journalisten en hun afgeschermde bronnen, politici of diplomaten die niet afgeluisterd willen worden en zakelijke gebruikers, die informatie willen uitwisselen zonder bang te hoeven zijn voor industriële spionage. Eigenlijk voor iedereen dus. WhatsApp maak je borst maar nat? Pionier BitTorrent heeft immers een naam hoog te houden.

Zover is het nog niet. De veilige, versleutelde chatdienst werd afgelopen december aangekondigd als BitTorrent Chat. Toen werd duidelijk dat de peer-to-peer pionier kiest voor een gedecentraliseerd distributiesysteem (DHT), zonder het bewaren van metadata en waarbij ook zonder gebruikersnaam gechat kan worden. Het uitwisselen van publieke encryptiesleutels staat centraal.

Alfa op Windows

De nieuwe naam van BitTorrent Chat, dat nu uit de testfase is, luidt Bleep. De berichtendienst is na (eventueel anonieme) aanmelding beschikbaar als pre-alfa. De vroege testers krijgen vanaf vandaag een e-mail met toegang tot Bleep op de Windows-desktop. Zij kunnen op hun beurt weer vrienden uitnodigen.

BitTorrent wil eerst kijken hoe de chatclient werkt op Windows 7 en 8. Een account kan vooralsnog nog worden geïnstalleerd op één enkel apparaat. Ook de visuals, user interface en features zijn nog volop in ontwikkeling.

"Anything you say is 'bleep' to us", aldus de makers.

Maar hoe werkt Bleep nu precies? Computerworld legt uit hoe het peer-to-peer downloadprotocol ook van nut kan zijn voor een privacybeschermende instant messenger.

0 Reactie(s) op: BitTorrent komt met WhatsApp-killer Bleep

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.