BitTorrent Sync - Bestanden delen via downloadnetwerk

© PXimport

BitTorrent Sync - Bestanden delen via downloadnetwerk

Geplaatst: 20 november 2013 - 14:24

Aangepast: 24 november 2022 - 10:29

Maikel Dijkhuizen

Naast muziek en films downloaden, is bittorrent ook geschikt om razendsnel bestanden te verspreiden. Zo deel je bijvoorbeeld eenvoudig omvangrijke bestanden met vrienden, familie en kennissen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is het nieuwe tooltje BitTorrent Sync.

BitTorrent Sync is een piepklein synchronisatieprogramma zonder opslaglimiet. Er worden namelijk geen bestanden in de cloud opgeslagen. Het is hierdoor niet nodig om online serverruimte te huren zoals bij onder meer Dropbox het geval is. Verder hoef je niet bang te zijn dat derden je gegevens onderscheppen, want al het dataverkeer is versleuteld. De installatie neemt slechts luttele seconden in beslag, waarna je meteen de gedeelde mappen aanwijst.

Mappen en geheimen

Aan iedere map is een zogenoemd geheim (secret) gekoppeld. Dit is een unieke sleutel waarmee je met verschillende computers toegang hebt tot de opgegeven map. Door de sleutel met je eigen pc's en/of met andere personen te delen, creëer je een besloten bittorrent-groepje. Naast het programma doe je eventueel ook een beroep op de webinterface om de gewenste instellingen te configureren. Als de systemen in hetzelfde netwerk zijn aangesloten, deelt BitTorrent Sync de bestanden rechtstreeks via LAN. Dit zorgt voor een zeer snelle dataoverdracht.

In bepaalde situaties is het prettiger dat je de bestanden in één richting synchroniseert (een zogenoemd read only secret). Wanneer je bijvoorbeeld persoonlijke foto's wilt delen met familieleden, zorg je er hiermee voor dat niemand anders in staat is om bestanden toe te voegen of te verwijderen in de map van de oorspronkelijke pc. Verder deel je desgewenst sleutels die 24 uur geldig zijn.

 

© PXimport

Door unieke sleutels te verspreiden, deel je mappen met andere pc's.

Conclusie

BitTorrent Sync is vooral handig om grote bestanden te delen. De opslaglimiet van diensten als WeTransfer en Dropbox is tenslotte beperkt, terwijl je via het bittorrent-netwerk gemakkelijk filmbestanden (bijvoorbeeld vakantievideo's) van pakweg 25 GB verspreidt onder een select gezelschap.

Mits de juiste voorwaarden aanwezig zijn, werkt de synchronisatie vlekkeloos. Zo is het bijvoorbeeld een vereiste dat de firewall in je router niet het binnenkomende dataverkeer blokkeert. De moeilijkheidsgraad ligt daarmee wel iets hoger vergeleken met andere uitwisselingsdiensten. Er is verder ook een Android-app verschenen, terwijl er een iOS-app in de planning staat.

 

© PXimport

BitTorrent Sync ondersteunt UPnP om automatisch de juiste netwerkpoort te openen.

 

© PXimport

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kan je het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

© PXimport

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Grote bestanden

Synchroniseren in één richting

Tijdelijke sleutels

Minpunten

Windows XP

Windows Vista

Windows 7

Windows 8

Mac OS X 10.6 of hoger

Linux

Android

Conclusie

BitTorrent Sync --------------- **Taal** Engels **OS** - Windows XP - Windows Vista - Windows 7 - Windows 8 - Mac OS X 10.6 of hoger - Linux - Android...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten