Gratis videobewerking in Windows 10: Blackmagic Design DaVinci Resolve 16

Door: richard-veenstra | 13 oktober 2019 13:05

Review

Het is haast te bizar voor woorden, maar DaVinci biedt met Resolve al jaren een enorm softwarepakket gratis aan waarmee je professionele video’s kunt editen. Versie 16 is nu in de publieke bètafase beland en nemen we hier onder de loep.

Blackmagic Design DaVinci Resolve 16

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows XP/Vista/7/8/10; macOS 10.13.6; Linux
Website
www.blackmagicdesign.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Nieuw handige Cut-pagina
 • Quick Export
 • Veel nieuwe kleurcorrectie-opties
 • Audio-timestretch
 • Minpunten
 • Krachtige hardware nodig

Op het moment van schrijven heeft versie 16 de fase van 5e publieke bèta bereikt. De software is op Blackmagicdesign.com te downloaden. De gratis versie is al extreem uitgebreid en zeker geen lightversie. De studioversie kost 299 dollar, maar de aanschaf daarvan is alleen zinvol als je commercieel met videobewerking bezig bent.

Krachtig

Blackmagic Design is in eerste instantie een fabrikant van hardware voor de tv- en filmindustrie, Resolve werkt daarom ook perfect samen met alle hardwareproducten van het Australische bedrijf. Resolve is ook prima zonder hardware te gebruiken. Je hebt wel een krachtige pc nodig; het bedrijf beveelt 16 gigabyte ram aan. Het programma is voor zowel Windows, macOS als Linux te downloaden en vanaf de downloadpagina kies je of je de bètaversie van versie 16 wilt gebruiken of de oudere versie 15. Nieuw in versie 16 is de Cut-pagina. Dit is een aparte tijdlijn waar je snel bepaalde bewerkingen kunt doen, zoals transities tussen scenes creëren en het toevoegen van titels. Handig is ook dat Resolve nu een Quick Export-optie heeft zodat je snel een filmpje kunt uploaden naar YouTube. Je video wordt niet in allerhoogste kwaliteit gerenderd, maar al toegesneden op YouTube.

De nieuwe Cut-pagina.

Kleuren en audio

Kleurcorrectie is met de nieuwste versie van Resolve ook een stuk makkelijker, het programma heeft namelijk een heleboel nieuwe opties op de Color-pagina gekregen.

Zo kun je kleureigenschappen van een “node” (vergelijkbaar met een “layer” in Photoshop) nu kopiëren naar een andere node. Ook op het gebied van audio heeft Resolve veel nieuws: audio kan gestretched worden en het programma heeft nieuwe plug-ins voor audio-analyse aan boord. Met de betaalde versie krijg je naast 3d-gereedschappen ook de beschikking over de DaVinci Neural Engine. De software kan hiermee bepaalde functies van jou overnemen, zoals gezichten herkennen en automatisch kleurcorrectie op een shot toepassen. Deze eerste functie is handig om snel bepaalde opnames weer te vinden op basis van personen die in een opname voorkomen.

Conclusie

Resolve 16 is een perfecte upgrade van versie 15 en herbergt enorm veel functies voor een gratis programma. De nieuwe toevoegingen op het gebied van kleurcorrectie en audio zijn handig en de Cut-pagina een welkome aanvulling.

Exporteren naar YouTube gaat nu veel sneller met de Quick Export-optie.

1 Reactie(s) op: Gratis videobewerking in Windows 10: Blackmagic Design DaVinci Resolve 16

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 oktober 2019 08:10 Remco_NL
  Wat leuk dat jullie aandacht hebben voor dit geweldige pakket. Als professioneel filmmaker gebruik ik Davinci Resolve dagelijks sinds 2012.

  Mijn belangrijkste aanvullingen op dit artikel zijn:
  Davinci Resolve 16 is al een tijdje uit de publieke bèta en gewoon gratis te downloaden. Davinci Resolve 16.1 heeft nog een aantal nieuwere features die momenteel getest worden in een publieke bèta. Deze versie is iets minder stabiel. Ik begrijp de verwarring.

  Verder kan ik het niet laten om toch even te reageren op het stukje over kleurcorrectie. Kleurcorrectie is de oorsprong van Davinci en de reden dat het in 1984 op de markt gekomen is. Het kopiëren van een Node of diens inhoud kon dan ook al ver voordat ik er mee begon te werken. Niet nieuw dus. Maar los daarvan nog steeds de beste optie op de markt. Alternatieven die het zelfde doen beginnen pas bij duizenden euro's per jaar aan licentiekosten.

  Ik hoop dat dit artikel enthousiaste filmmakers overtuigd om eens met Resolve te spelen. Het is echt de moeite waard.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.