Bloatware verwijderen met gratis software

Door: dirk-schoofs | 04 september 2022 11:35

How To

Een nieuwe pc komt met een hoop promotionele software. Een virusscanner, wat spelletjes en proefversies waar je niet om hebt gevraagd. Met als gevolg dat je na enkele dagen meldingen ontvangt om hiervoor te betalen. Met Bloatware Removal Utility kun je bloatware verwijderen.

Bloatware Removal Utility is een opensource-script dat je gebruikt om vooraf geïnstalleerde Windows-programma’s te verwijderen. We gebruiken de tool in dit geval op een Windows 11-laptop die net uit de doos komt, maar het script ondersteunt ook oudere besturingssystemen, tot en met Windows 7.

Installeren vanuit GitHub

Je haalt de software op GitHub, en op deze site is het niet altijd helder hoe en wat je moet downloaden en installeren. De gemakkelijkste weg verloopt via de releasepagina. Hier zie bij het onderdeel Activa de link naar de broncode staan. Download het zip-bestand en pak de inhoud uit op de harde schijf. Klik dan met de rechtermuisknop op het bestand Bloatware-Removal-Utility.bat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren. Het is noodzakelijk dat je het script met deze rechten uitvoert.

Suggestielijst

De tool heeft in enkele seconden het systeem gescand. In ons voorbeeld lezen we in de statusbalk dat de tool op onze nieuwe pc 251 programma’s heeft gevonden, waarvan er 48 op de schop mogen. Natuurlijk kun je zelf uitzoeken wat je wilt behouden en wat weg mag, maar de programmaknop Toggle Suggested Bloatware controleert bloatware op basis van een lijst. 

De applicatie creëert een systeemherstelpunt wanneer je op de knop Remove Selected klikt. In de Options kun je deze veiligheid activeren, net zoals je kunt aanduiden dat het systeem moet herstarten na de verwijdering. Daarna zal PowerShell openen en moet je bevestigen dat de programma’s weg mogen.

Bloatware Removal Utility stelt zelf de software voor die verwijderd mag worden.

Conclusie

Bloatware Removal Utility is eigenlijk een PowerShell-script met een grafische interface. Het is een bijzonder handig programma dat niet alleen van pas komt als je een nieuwe computer hebt gekocht, maar sowieso zijn nut bewijst om apps of geïnstalleerde software van systemen te verwijderen.

Bij het verwijderen schakelt het script over naar PowerShell.

0 Reactie(s) op: Bloatware verwijderen met gratis software

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.