Blokada - Weg met Android-trackers

Door: Toon van Daele | 08 april 2020 09:17

Android logo wit groen
How To

Op de pagina’s hiervoor las je meer over traceringstechnieken in browsers en hoe je die kunt tegengaan. Het is echter een stuk lastiger om de trackers te blokkeren die in heel veel Android-apps zitten verweven, tenzij je de moeite neemt om de gratis opensource-app Blokada te installeren.

Bij (gratis) software is de gebruiker vaak zélf het product: hij speelt vaak zonder dat hij het weet persoonlijke informatie door waar advertentiebureaus munt uitslaan. Dat geldt ook voor talrijke Android-apps, zelfs voor betaalde exemplaren. Sla er maar even de database van Exodus op na: tik de naam van een app in of open helemaal onderaan de lijst met Most Trackers. Overigens kun je ook de app Exodus Privacy downloaden: die gaat na welke trackers en machtigingen in je geïnstalleerde apps zijn ingebed. Op onze eigen smartphone bijvoorbeeld detecteerde de app maar liefst 117 trackers, gemiddeld 1 tracker per app.

De grote vraag is nu: hoe kun je die trackers efficiënt tegengaan? Het antwoord: met de gratis opensource-app Blokada. Het zal je echter weinig verbazen dat je deze app niet in de Google Play Store kunt vinden.

01 Installatie

Blokada zul je dus op een andere manier op je toestelmoeten krijgen. Rootrechten zijn hiervoor niet vereist. Download het apk-bestand naar je Android-toestel uitsluitend vanaf de officiële site van de makers. Klik hier op Download Blokada (versie 4.4 of hoger). Normaliter toont je browser nu een waarschuwing en moet je je toestemming verlenen voor de installatie. Gebruik je Blokada voor het eerst, dan wordt er gevraagd om toestemming om een vpn-verbinding op te zetten. Zodra de app namelijk actief is, stuurt het al het dataverkeer naar een lokale vpn-dienst om zo de dns-aanvragen van je apps te onderscheppen.

Wanneer blijkt dat het gevraagde ip-adres op een zwarte lijst van Blokada staat, dan retourneert Blokada een ongeldig adres aan die apps, zoals 0.0.0.0, zodat die apps geen verbinding kunnen maken met het ip-adres van het advertentienetwerk of andere dataverzamelaars (zie ook kader ‘Vpn-dienst’).

02 Filtering

In het hoofvenster van Blokada zie je meteen hoeveel trackers en advertenties de app heeft geblokkeerd. En die teller kan snel oplopen: bij matig gebruik waren 1.000 blokkades per dag op onze smartphone eerder regel dan uitzondering. Tik onderaan in dit venster op het hamburgermenu om in het configuratiescherm te belanden. Tik bovenaan op Ads blokkeren en vervolgens op Host log: hier zie je welke hosts recent werden geblokkeerd – al zie je hier jammer genoeg niet welke apps voor deze verzoeken verantwoordelijk zijn. Deze blokkades gebeuren op basis van blokkeerlijsten, en die kun je zelf instellen via Host lijsten. De makers raden aan in ieder geval de Energized Blu-lijst in te schakelen. Tik op deze lijst om de bijhorende url te zien: het blijkt om tienduizenden (sub)domeinen te gaan. Op dezelfde manier kun je ook de andere lijsten bekijken en die met Nee of Ja (de)activeren. Verder kun je zelf ook nog hosts toevoegen die Blokada altijd moet doorlaten (Toegestane Hosts) dan wel blokkeren (Geblokkeerde Hosts).

Blokada blijkt erg zuinig te zijn in zijn batterijgebruik, maar bij oudere smartphones doe je er wellicht toch goed aan niet te veel lijsten te activeren.

02 Geef zelf aan welke blokkeerlijsten Blokada moet gebruiken.

03 Configuratie

Om de instellingen van Blokada te bekijken, klik onderaan in het hoofdvenster op App instellingen. Wil je er zeker van zijn dat Blokada actief is en blijft, dan zet je Starten bij opstarten en Actief blijven op Ja. Werkt dat niet, dan kun je ook nog Agressief activeren inschakelen. Zet je het schuifje bij Notificaties aan, dan krijg je iedere keer een melding als Blokada een host blokkeert, maar aangezien er heel veel trackers geblokkeerd worden, zul je dit waarschijnlijk heel vervelend vinden.

In het hoofdscherm tref je ook de optie DNS aan. Als je deze activeert, sta je toe dat de reguliere dns-servers omzeild mogen worden en een van de zeventien dns-servers die Blokada aanbiedt geselecteerd mag worden. Via Nieuwe DNS toevoegen kun je nog andere – of eigen – dns-servers instellen.

Vpn-dienst

Blokada biedt tegen betaling ook een eigen vpn-dienst aan.

Een vervelend neveneffect van de gratis versie van Blokada is dat de lokale vpn-server het inzetten van een andere externe vpn-dienst uitsluit. De betaalde editie van Blokada voorziet echter in een eigen vpn-service die uiteraard wel mooi samenwerkt met de filterfunctie. Er zijn vpn-gateways in onder meer New York, Londen en Stockholm.

Selecteer hiervoor Blokada tunnel in het hoofdscherm, kies Mijn Blokada tunnel en kies Account activeren. Eén maand vpn-gebruik kost vijf euro. Om niet automatisch aan een volgende betaling vast te zitten, zet je de schuifknop bij Auto renew uit. Betalen gaat via Google Pay, PayPal of met cryptovaluta.

0 Reactie(s) op: Blokada - Weg met Android-trackers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.