Blokkeer keyloggers met Ghostpress

Door: dirk-schoofs | 15 juni 2018 11:13

toetsenbord werkt niet
How To

Tot onze verbazing vallen keyloggers in de VS onder de noemer ‘parental software’, software om je kinderen mee in de gaten te houden. In de praktijk is de keylogger een tool waarmee hackers vitale gegevens van jou kunnen achterhalen. Gelukkig is er voor elk gif een tegengif en in dit geval is dat Ghostpress.

Keylogger

Het is een gemeen stukje software, zo’n keylogger. Eigenlijk is het een recorder die iedere toetsaanslag en zelfs muisbewegingen registreert. Zo’n keylogger komt bijvoorbeeld op je pc terecht wanneer je nietsvermoedend software installeert. Terwijl je niets in de gaten hebt, stuurt die keylogger een logboek van iedere toetsaanslag naar een hacker. Op die manier is het kinderspel om je creditcard-gegevens en wachtwoorden te ontfutselen. Antivirusprogramma’s detecteren vaak keyloggers en schakelen ze uit. Het gratis Ghostpress werkt anders. Het is een anti-keylogger, die simpelweg voorkomt dat dit soort malware je toetsaanslagen vastlegt.

Tip 01: Systeemvak

Met Ghostpress ben je de keylogger een stapje voor, want deze veiligheidssoftware verbergt je toetsaanslagen voor anderen. Het is een eenvoudig programma dat snel is gedownload en dat je niet eens hoeft te installeren. Je kunt het lichtgewicht programma ook in een portable versie gebruiken vanaf een usb-stick. Hiermee kun je deze software meenemen en als een persoonlijke beveiliger laten werken op iedere pc waarmee je werkt. Je klikt het programma aan en het is meteen actief. Voortaan vind je het pictogram van het Ghostpress-spookje in het systeemvak. Wanneer je met de rechtermuisknop op het pictogram klikt, heb je drie mogelijkheden: Laat Ghostpress zien, Deactiveer verbinding en Sluit.

Tip 01 Ghostpress nestelt zich in het systeemvak.
Keyloggers kunnen je toetsaanslagen niet langer zien en opnemen

Tip 02: Beschermd

De grote groene knop in het vak Bescherming geeft aan dat alle beveiligingsmodules actief zijn. Ghostpress zal je toetsaanslagen vervormen of verbergen om te voorkomen dat deze malware je toetsaanslagen verzamelt. Terwijl je aan het werk bent, ondervind je geen hinder van Ghostpress: het tooltje zal je niet voortdurend met waarschuwingen storen. Dat komt ook doordat de werking heel basaal is. Er is bijvoorbeeld geen functie om je systeem te scannen op mogelijke keylogger-besmetting en Ghostpress kan ook geen keyloggers verwijderen.

Wanneer je op de groene knop klikt, schakel je Ghostpress uit. Aan de linkerkant zie je drie tabbladen: Bescherming, Opties en Over.

Tip 03: Opties

De opties zijn verdeeld in vier categorieën. In het eerste tabblad stel je de taal in, laat je de tool opstarten samen met Windows en zorg je dat het programma nagaat of er updates voorhanden zijn. In het tabblad Beveiliging regelt je de Vertragingsbeschermer die voorkomt dat een keylogger een gebruiker zou kunnen herkennen aan zijn of haar typische typritme. In hetzelfde tabblad kun je deze bescherming in de standaard of verhoogde modus instellen. In de verhoogde bescherming zal de randomgenerator die het typritme vervormt iedere keer wanneer je het systeem herstart uitgaan van andere startvariabelen. In de standaard modus werkt de randomgenerator steeds op basis dezelfde startwaarden, wat de vervorming iets minder grillig maakt. Zet zeker de optie Hook-overschrijving aan, om te voorkomen dat keyloggers Ghostpress zouden kunnen passeren. Door de optie Proces bescherming aan te vinken, voorkom je dat aanvallers of keyloggers zelf deze bescherming kunnen uitschakelen.

Tip 03 Met de vertragingsbescherming zorg je dat een keylogger jouw typische manier van typen niet herkent.

Tip 04: Widget

Ghostpress heeft ook een widget voor wie deze protectie voortdurend in beeld wil houden. In dat geval activeer je via de Opties in het tabblad Widget de instelling Zet bureaublad widget aan. Hierdoor komt de groene knop op het bureaublad te staan. Vink je de optie Hoogst aan, dan zal deze widget steeds boven alle andere vensters te zien zijn, zodat je deze tool met één klik kunt activeren en deactiveren. Met de rechtermuisknop bepaal je of je een kleine of grote widget wil zien, of alleen het pictogram.

Tip 04 Je kunt de Widget altijd in het zicht plaatsen.

Tip 05: Animatie

De optie Geanimeerd in het tabblad Widget zorgt ervoor dat in de knop een kleine animatie van puntjes verschijnt telkens wanneer je een toets indrukt. Zolang je de puntjes ziet, kan geen keylogger je typwerk traceren.

Is Ghostpress iets te overijverig en zou je toch ondervinden dat deze protectie de werking van een bepaald programma verstoort, dan kan je het programma in de Witte lijst opnemen. Toepassingen die in deze lijst staan, zal Ghostpress niet langer beschermen.

Tip 05 In de Widget kun je een animatie laten tonen wanneer je typt.

2 Reactie(s) op: Blokkeer keyloggers met Ghostpress

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 september 2017 11:09 streep
  ik heb dit onlangs geprobeerd maar het ontregelt ook mijn toetsenbord.
  sommige toetsencombinaties werken niet meer. ik kan bv. geen apestaartje meer intoetsen en ook de 'lange' ij werkt niet. ik heb dit doorgegeven aan de makers maar geen reactie. het idee is aardig maar het werkt niet goed.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 september 2017 15:09 ardsur
  Ik neem aan dat dit programma voor Windows systemen is?? Nergens kan ik een indicatie vinden, zelfs niet op de website van de ontwikkelaar?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.