Bouw je eigen cloud met ownCloud

Door: Jochem de Goede | 09 juni 2017 10:20

Gratis cloud
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

OneDrive, Dropbox, iCloud, Google Drive … Al die cloudopslagdiensten zijn kinderlijk eenvoudig en praktisch. Maar bedenk wel dat al die persoonlijke bestanden, foto's, documenten en mails op de systemen van anderen staan. Je kunt nooit achterhalen wie jouw data inzien. Tijd om het heft in eigen hand te nemen met een eigen cloud.

In deze basiscursus gaan we onze eigen cloud opzetten met ownCloud. OwnCloud is serversoftware waarmee je je bestanden kunt synchroniseren met je eigen cloud, oftewel het is een do-it-yourselfdropbox. Het fijne aan ownCloud is dat je gegevens je huis niet verlaten en niet op andermans computer terechtkomen. Bovendien is het mogelijk om ownCloud uit te breiden met allerlei handige apps, zodat het veel meer wordt dan alleen een cloudopslagdienst.

Voordat we beginnen: zorg ervoor dat je een server klaar hebt staan. Wij pakken daarvoor een server met Ubuntu 16.04 LTS. Je kunt ook een nas gebruiken (zie kader). Zorg ervoor dat de pc die je gebruikt genoeg opslagruimte heeft voor de persoonlijke bestanden die je erop wilt zetten. Heb je geen server beschikbaar, dan zou je ownCloud kunnen hosten in een virtuele machine op een pc. Zorg ervoor dat de virtuele schijf dan wel wat ruimte heeft zodat je je gegevens kwijt kan en dat de VM direct verbonden is met je thuisnetwerk.

01 OwnCloud installeren

We gaan ownCloud installeren in Ubuntu. Daarvoor voegen we de ownCloud-repository toe aan de Ubuntu-pakketbronnen. De volgende commando’s kun ook terugvinden op de installatiepagina van ownCloud. Voer in een terminal het volgende commando in:

wget -nv https://download.owncloud.org/download/repositories/9.1/Ubuntu_16.04/Release.key -O Release.key
sudo apt-key add - < Release.key

We hebben nu de sleutel toegevoegd aan Ubuntu, zodat we kunnen verifiëren dat de code echt afkomstig is van ownCloud. Nu kunnen we de software zelf toevoegen als repo. Maak daarvoor het bestand owncloud.list met sudo nano /etc/apt/sources.list.d/owncloud.list en voeg daaraan de volgende regel toe:

deb http://download.owncloud.org/download/repositories/9.1/Ubuntu_16.04/ /

Sla het bestand op met Ctrl + X en Y. Daarna installeer je ownCloud met:

sudo apt update
sudo apt install owncloud

Zodra de installatie klaar is, kun je naar http://<je-ip-adres/owncloud in je browser en zie je de ownCloud-pagina verschijnen. Wacht nog even met inloggen, zoals je ziet op die pagina wordt het gebruik van een andere database dan SQLite aanbevolen.

01 OwnCloud raadt MySQL aan, dus dat gaan we eerst opzetten voordat we doorgaan.

02 MySQL installeren

Als je ownCloud serieus wilt gebruiken, is het aan te raden om gebruik te maken van MySQL in plaats van SQLite. Installeer MySQL als volgt:

sudo apt update
sudo apt install mysql-server

Druk op Enter als de installatie daarom vraagt. Tijdens de installatie wordt ook gevraagd om een wachtwoord in te vullen voor MySQL. Onthoud dat wachtwoord goed en zorg dat het een sterk wachtwoord is. Daarna beveiligen we MySQL met het commando:

mysql_secure_installation

Voer het rootwachtwoord van MySQL in en druk op Enter. Druk op y om wachtwoordvalidatie in te schakelen en kies voor het gewenste veiligheidsbeleid. Wij kiezen voor 0. Als je wachtwoord voor root niet sterk genoeg is, wijzig het dan bij de volgende vraag, ga anders door en druk op Enter. Je kunt nu bij Remove anonymous users, Disallow root login remotely en Remove test database and access to it op y drukken. Druk dan nog eens op y om de wijzigingen direct toe te passen door de rechtentabel, oftewel de privilege table, te herladen.

02 Vergeet niet je rootwachtwoord voor je MySQL-server.
Als je ownCloud serieus wilt gebruiken, is het aan te raden om gebruik te maken van MySQL

03 MySQL-database

We maken nu een database aan voor ownCloud in MySQL. Voer daarvoor het commando uit:

mysql -u root -p

En log in MySQL in. Dan maken we een nieuwe database aan met:

CREATE DATABASE owncloud;

We maken nu een speciale gebruiker aan voor deze nieuwe database, die alleen bij die database kan. Dat is een stuk veiliger:

GRANT ALL ON owncloud.* to 'owncloud'@'localhost' IDENTIFIED BY 'wachtwoord';

Zorg ervoor dat je in plaats van wachtwoord een sterk wachtwoord invoert en die ook goed bewaart. Als laatste passen we deze nieuwe rechten direct toe:

FLUSH PRIVILEGES;

Typ exit om MySQL weer te verlaten.

03 Een aparte gebruiker voor de ownCloud-database vergroot de veiligheid.

OwnCloud installeren op nas

OwnCloud is niet alleen eenvoudig te installeren op Ubuntu, maar ook op veel nas’sen. Op bijvoorbeeld Synology installeer je daarvoor vanuit het Package Center de Web Station, MariaDB, Apache2.4, php7.0 en phpMyAdmin. Raadpleeg de handleiding om die te configureren, soms kun je meedoen met de stappen die hier staan als je ssh-toegang hebt tot je nas. Gebruik dan dit setupscript om ownCloud te installeren. Op QNAP en andere nas’en werkt het vergelijkbaar. Je kunt op sommige nas’en ook Docker gebruiken met dit image.

Volg de stappen van de setupwizard als alles opgezet is om ownCloud te installeren.

04 OwnCloud instellen

Om ownCloud in te stellen, ga je terug in de browser naar http://<je-ip-adres>/owncloud. Voer je gewenste gebruikersnaam en wachtwoord in en klik dan op Opslag en database. Klik op MySQL/MariaDB en voer daar de gegevens van net in. De gebruiker van de database is owncloud, het wachtwoord is het wachtwoord dat je bij de vorige stap hebt aangemaakt en de naam is owncloud. Bij Gegevensmap zou je een ander pad kunnen invullen om je bestanden ergens anders op te slaan. In deze map worden de cloudbestanden opgeslagen. Zorg ervoor dat de map die je hier invult beschreven kan worden door www-data. Dat doe je met het commando:

sudo chown -R www-data:www-data /pad/naar/je/map

Wij houden de map op de standaardwaarde en hoeven dan niet bovenstaand commando uit te voeren. Klik op Installatie afronden. Als alles goed gegaan is, kom je na enige tijd op de startpagina van ownCloud met de melding om de desktopapps te installeren.

04 Je kunt de eerste keer het pad van ownCloud nog wijzigen bij Gegevensmap.

05 Domein, dns en router

Voordat we doorgaan met de configuratie van ownCloud, gaan we ervanuit dat je ownCloud in productie wilt gebruiken met een domeinnaam en https. Https zorgt ervoor dat je bestanden tijdens het uploaden niet door anderen ingezien kunnen worden. Voordat we doorgaan is het belangrijk dat je het volgende doet: zorg dat je een A-record aanmaakt voor je domeinnaam, bijvoorbeeld owncloud.je-domein.nl. Verwijs die naar je externe thuis-ip-adres. Je vindt dat adres eenvoudig door even te googlen op ‘wat is mijn ip’. Het beste maak je gebruik van een dynamische dns-service als je ownCloud thuis host, omdat als je ip-adres wijzigt je niet meer bij je ownCloud uitkomt. Dat gaat te ver voor dit artikel. Daarna maak je een nieuwe portforwarding-regel aan in je router, die verkeer op poort 80 én 443 doorstuurt naar je ownCloud-server. Zorg er dan direct voor dat je server van je router een statisch ip-adres krijgt.

05 We sturen poort 80, voor http, en poort 443, voor https, door.

Nextcloud versus ownCloud

Nextcloud is een concurrent van ownCloud. In 2016 kozen veel ontwikkelaars ervoor om ownCloud te verlaten naar aanleiding vanwege commerciële onenigheid. Nextcloud is in zijn geheel open source, bij ownCloud zijn bepaalde zakelijke functies gesloten. Ook wordt Nextcloud sneller ontwikkeld met vaker nieuwe versies. Echter, vooralsnog is ownCloud nog wat stabieler en is het eenvoudiger te installeren, omdat het direct vanuit veel Linux-distributies is te installeren.

06 Apache

Heb je dat allemaal gedaan, dan bewerken we de configuratie van Apache2, die tijdens stap 1 automatisch mee is geïnstalleerd. Kopieer daarvoor eerst de Directory-blokken van de oude owncloud.conf met het commaando cat /etc/apache2/conf-available/owncloud.conf. Selecteer dan alles na Alias. Nu maken we een nieuwe virtualhost aan voor ownCloud met het commando:

sudo cp /etc/apache2/sites-available/000-default.conf /etc/apache2/sites-available/owncloud.conf

Bewerk dan het bestand owncloud.conf met sudo nano /etc/apache2/sites-available/owncloud.conf en haal daar het hekje weg bij ServerName en vervang www.example.com met owncloud.je-domeinnaam.nl. Bij DocumentRoot haal je html weg en vervang je dat met owncloud. Plak nu de twee Directory-blokken van net.

Sla het bestand op met Ctrl + X / Y en schakel de site in en herlaad Apache met:

sudo a2ensite owncloud

sudo service apache2 reload

Ga dan even naar je domein om het te testen. Als het werkt, verschijnt de ownCloud-pagina. Klik op de knop “owncloud.je-domein.nltoevoegen als vertrouwd domein. Waarschijnlijk word je dan doorverwezen naar de verkeerde pagina. In de link voeg je dan even /owncloud/ toe na je ip-adres in de url in je browser en klik je dan op Ja.

06 Als de pagina niet gevonden kan worden, voeg dan in de url /owncloud/ toe, zoals je hier ziet.
Bij Gegevensmap zou je een ander pad kunnen invullen om je bestanden ergens anders op te slaan

0 Reactie(s) op: Bouw je eigen cloud met ownCloud

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.