Met behulp van downloadnetwerken als Bittorrent en usenet komt u eenvoudig aan audio- en videomateriaal, dat u vervolgens afspeelt op uw computer. Maar ook televisie-uitzendingen via een schotelantenne, kabel of internet bekijkt u tegenwoordig simpel vanachter hetzelfde scherm. Handig, want u gebruikt voor internet, video, foto’s, audio, televisie en radio één apparaat. Alleen door de gigantische hoeveelheid verschillende mediaformaten is dit in de praktijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. In deze Basiscursus laten we zien hoe u met behulp van software alle verschillende media binnen één platform integreert en streamt naar uw woonkamer.

Thuistheater

Vanzelfsprekend hebt u geschikte software nodig, die met alle mediasoorten goed overweg kan. We gebruiken hiervoor het gratis MediaPortal, dat compatibel is met Windows. Hiermee tovert u de woonkamer eenvoudig om in een prachtig thuistheater waar u schitterende HD-beelden bekijkt en naar loepzuivere muziek luistert! Doordat de broncode van het programma voor iedereen toegankelijk is, past u het helemaal naar eigen wens aan. Surf naar team-mediaportal en klik aan de linkerkant van het menu op Download. Vanaf deze webpagina downloadt u de laatste stabiele versie naar uw harde schijf. Open vervolgens het exe-bestand en doorloop de installatieprocedure. Selecteer de Nederlandse taal en kies voor de optie Start een Één klik installatie. Houd er rekening mee dat het even duurt voordat alle onderdelen van het programma op uw computer staan. Open via het startmenu MediaPortal Configuration. Selecteer Advanced mode en klik op de knop Continue. In dit menu hebt u de mogelijkheid om uw voorkeuren aan te geven. Zo verandert u bijvoorbeeld het uiterlijk of bepaalt u in welke schermgrootte MediaPortal opent. Geef ten slotte bij elk mediatype de juiste mappen aan waar uw multimediabestanden staan opgeslagen.

© PXimport

MediaPortal heeft genoeg mogelijkheden. U kunt zelfs de kleur en het lettertype van de ondertitels instellen.

Instellingen aanpassen

Het configuratiemenu van MediaPortal is nogal uitgebreid. Het voordeel is dat u ontzettend veel opties hebt om het programma naar eigen wens in te stellen. Tegelijkertijd is dat ook een nadeel, omdat de kans groter is dat u essentiële instellingen over het hoofd ziet. Controleer in ieder geval even welke bestandstypen MediaPortal als films herkent. Daarvoor gaat u naar Video en Video Extensions. Er verschijnt een lijst met alle bekende filmformaten. Wellicht hebt u een specifiek formaat op uw computer staan dat niet in de lijst voorkomt. In dat geval voegt u het ontbrekende formaat eenvoudig toe via de knop Add. Bij Database kiest u in welke volgorde het programma filminformatie uit online databases moet importeren. Standaard doet het programma dat uit IMDb, maar hierbij loopt u het risico dat van sommige Nederlandse films geen gegevens beschikbaar zijn. Bovendien is alle tekst in het Engels. Klik op de knop Update grabber scripts. Selecteer in het uitrolmenu bij Available databases de optie NL: moviemeter en klik op Add. Bij Movie views bepaalt u hoe het programma de films moet weergeven. Controleer verder ook nog even de instellingen bij Music Extensions en Picture Extensions. De software herkent uit zichzelf maar enkele afbeeldingsformaten, waardoor het de moeite loont om ontbrekende extensies toe te voegen (zoals .tif, .raw en .psd). Klik op OK om alle wijzigingen op te slaan en het menu af te sluiten.

Mediabestanden afspelen

Met MediaPortal speelt u gemakkelijk audio- en videobestanden af. Zodra u het programma opent, komt u terecht in het hoofdvenster. Hier klikt u simpelweg op Muziek of Video’s, waarna er een overzicht verschijnt van alle mappen en bestanden die u in het configuratiemenu hebt aangegeven. Door met de muis naar de linkerkant te navigeren, roept u een menu op. U hebt hier diverse opties om de indeling van alle bestanden naar uw hand te zetten. Zo kunt u sorteren op bestandsnaam, artiest, genre, filmtitel of album. Ook bepaalt u of het programma alle bestanden en mappen in kleine of grote pictogrammen moet weergeven. Daarnaast maakt u afspeellijsten en indien u moeite hebt om iets te vinden, raadpleegt u de zoekfunctie.

Een andere nuttige aanwinst is de mogelijkheid om informatie over een film of artiest uit een online database op te halen met de rechtermuisknop. Deze gegevens slaat MediaPortal op in een lokale database, wat u in staat stelt om alle films van een bepaalde regisseur of acteur in uw collectie op te sporen. Ook dvd’s en cd’s speelt u eenvoudig af. Als u een schijfje in uw cd/dvd-drive doet, wordt het gelijk herkend. Er verschijnt een pop-upvenster met het verzoek om het materiaal af te spelen. Vindt u zo’n pop-upvenster irritant, of start u de dvd liever zelf? U past dat eenvoudig aan in het configuratiemenu. Uiteraard is er ook een mogelijkheid om uw mooiste foto’s in een diavoorstelling te tonen.

© PXimport

Vanuit dit eenvoudige hoofdvenster opent u alle mediabestanden.

© PXimport

U bepaalt zelf op welke manier u uw multimediacollectie in beeld brengt.

© PXimport

MediaPortal importeert album- en filmgegevens uit een online database.

Muziekalbums rippen

Beschikt u over een grote collectie muziekalbums? Wellicht wilt u ze dan op de harde schijf van uw computer of een mp3-speler plaatsen. In dat geval zult u ze moeten ‘rippen’. Als u beschikt over Windows Media Center is dat geen probleem. U doet simpelweg een audio-cd in uw cd/dvd-speler en klikt in het hoofdmenu op Muziek. Vervolgens selecteert u het juiste album en klikt u op Cd rippen. Eventueel voegt u in het volgende scherm een kopieerbeveiliging toe. Het programma ript standaard alle tracks naar het wma-formaat, maar dat kunt u eenvoudig veranderen in het menu Instellingen. Overigens kunt u ook met Windows Media Player muziekalbums naar uw computer kopiëren.

Codecs

Als het programma aangeeft dat het een audio- of videobestand niet kan afspelen, dan ontbreken de juiste codecs op uw pc. Zeker als u veel materiaal binnenhaalt van downloadnetwerken zoals Bittorrent of usenet, komt u de meest exotische bestandstypen tegen. Om films en audio in een compact formaat op te slaan, worden deze bestanden veelal gecodeerd. Het is de taak van uw computer om het materiaal tijdens het afspelen weer te decoderen. U bent aangewezen op externe software, omdat Windows helaas geen onderdak biedt aan de benodigde onderdelen. K-lite Codec Pack is een verzameling van verschillende codecs die u in één keer installeert. Surf naar de website codecguide en klik links onder de juiste naam op Download. Klik vervolgens aan de rechterkant op Download Mega en kies een willekeurige bestandslocatie. Let er bij de installatieprocedure op dat u geen overbodige onderdelen installeert, zoals bijvoorbeeld Media Player Classic. U speelt nu moeiteloos populaire formaten zoals DivX en Xvid af.

Televisie kijken

Wanneer uw computer een pc-tunerkaart aan boord heeft, dan kijkt u eenvoudig naar analoge en/of digitale televisiezenders op uw computerscherm. Doordat de meeste zenders in Nederland worden gecodeerd, hebt u een tunerkaart nodig met een CAM-module waar u een smartcard in plaatst (bijvoorbeeld producten van FloppyDTV of FireDTV). MediaPortal is compatibel met de digitale televisiestandaarden DVB-C, DVB-T, DVB-S en ATSC. Met de ingebouwde opnamefunctie neemt u eenvoudig programma’s op. Als u een dubbele tv-tuner gebruikt, is het zelfs mogelijk om twee tv-zenders tegelijk op te nemen, waarbij u zelf het bestandsformaat selecteert. U hebt hierbij de keuze uit wmd, mpg en Xvid. Verder hebt u ook een elektronische programmagids en teletekst tot uw beschikking.

Handig is dat de software overweg kan met veel afstandsbedieningen, zoals de bekende Microsoft MCE-afstandsbediening. Ook veel producten van andere merken worden ondersteund, zodat u gemakkelijk vanuit uw luie stoel door het zenderaanbod zapt. Verder is MediaPortal ook te bedienen met de multimediaknoppen van uw toetsenbord. In het configuratiemenu geeft u bij Remote aan hoe u het programma wilt besturen.

Als u liever naar tv-programma’s kijkt op een televisiescherm, dan sluit u uw computer daar via de pc-ingang zonder problemen op aan met behulp van een HDMI-, dvi- of vga-kabel. De makers van MediaPortal hebben er namelijk voor gezorgd dat het hoofdmenu duidelijk zichtbaar is op een televisiescherm. Ten slotte kunt u met de serverversie van MediaPortal tv-beelden en andere mediabestanden streamen naar een andere pc waarop het basisprogramma staat geïnstalleerd. Mocht u daarin geïnteresseerd zijn, dan vindt u een uitgebreide handleiding op team-mediaportal.

© PXimport

MediaPortal ondersteunt het gebruik van verschillende afstandsbedieningen.

© PXimport

Gebruik de handige elektronische televisiegids met geavanceerde programma-informatie.

Blu-ray-schijfjes afspelen

Veel nieuwe computers zijn tegenwoordig standaard uitgerust met een Blu-ray-speler. Omdat de licenties van de ondersteunende codecs erg duur zijn, bestaat er geen gratis software die dit formaat correct weergeeft. Ook de nieuwste versie van Windows Media Center accepteert geen Blu-ray. Jammer, want een High Definition-film komt prima tot zijn recht in uw thuistheater. U zult moeten uitwijken naar een commercieel softwarepakket, zoals PowerDVD of WinDVD. Overigens leveren fabrikanten van Blu-ray-spelers ook vaak eigen programma’s waarmee u de schijfjes op uw pc kunt afspelen.

Plug-ins

Een groot voordeel van MediaPortal is dat u eenvoudig extra functies toevoegt via plug-ins. MediaPortal is een opensource-project, waardoor iedereen gemakkelijk kan helpen het product te verbeteren. Om diezelfde reden bestaan er veel uitbreidingen. Muziekliefhebbers komen aan hun trekken dankzij de vlekkeloze integratie met internetdienst Last.fm. Als u nog geen account hebt, maakt u deze aan op last.fm. Denk eraan om tijdens de registratie uw favoriete artiesten op te geven. Open het configuratiemenu en navigeer naar Plugins. Selecteer de Last.fm Radio plugin en klik op Enable. Scrol daarna naar beneden en selecteer Audioscrobbler. Klik op de knoppen Enable en Config. Vul hier uw accountgegevens van de internetdienst in. Sluit af met OK om de wijzigingen te bewaren en start het hoofdprogramma. U vindt Last FM in het menu onder Meer Plugins. Aan de hand van uw muzieksmaak, die u eerder hebt doorgegeven, creëert het een afspeellijst met soortgelijke muziek. Hierdoor is dit een uitstekend hulpmiddel om leuke bandjes te ontdekken.

Met behulp van een uitbreiding is het ook mogelijk om programma’s van Uitzending Gemist, RTL Gemist en SBS Gemist in de mooie interface van MediaPortal te bekijken. Surf naar team-mediaportal en typ TVGemist rechtsboven in het zoekvak. Klik op TVGemist (MPI) en download het bestand. Open het configuratiemenu, ga naar Plugins en kies het tabblad MPInstaller. Klik op de knop Install en zoek het juiste bestand op de harde schijf van uw pc. Doorloop de installatiewizard en selecteer op het tabblad Plugins het onderdeel TV Gemist. Klik op de knop Config en maak een keuze tussen Small- of Broadband. U vindt de optie TV Gemist voortaan terug in het hoofdmenu. U voegt eenvoudig favorieten toe, terwijl u leuke programma’s kunt zoeken op datum, genre of titel. Ook leest u korte omschrijvingen van alle uitzendingen. Verder bestaan er onder meer plug-ins voor het ordenen van televisieseries, branden van dvd’s en bekijken van online videodiensten.

Gamen in MediaPortal

Met MediaPortal geeft u alle denkbare media weer. Het programma is echter ook geschikt om simpele games mee te spelen, die u in het configuratiemenu onder Plugins activeert. Voorbeelden zijn Sudoku en Tetris. Op de webpagina downloadt u nog meer games, zoals Mastermind, yahtzee of schaken. Om ze in MediaPortal te integreren, opent u het configuratiemenu. Ga naar Plugins, tabblad MPInstaller en klik op de knop Install. Selecteer vervolgens het juiste bestand. Na het doorlopen van de installatiewizard vindt u de game terug in het hoofdmenu bij het onderdeel Meer Plugins.

© PXimport

Een spelletje Tetris is af en toe best leuk!

Windows Media Center

Indien u beschikt over Windows Media Center, hebt u al een bijzonder krachtig programma op uw pc staan. U vindt deze applicatie in Windows 7 en de duurdere versies van XP of Vista. Ook hiermee kijkt en luistert u naar alle denkbare media, zoals televisie, radio, foto’s, video’s en muziek. U voegt gemakkelijk mediamappen toe via de menu-items Taken, Instellingen en Mediabibliotheken. Vervolgens selecteert u voor elk mediatype de juiste locatie. Het programma ordent al uw mediabestanden op een overzichtelijke manier. Muziek wordt bijvoorbeeld op artiest gesorteerd, waarbij de cd-hoesjes van de albums zichtbaar zijn. Uiteraard maakt u van uw favoriete bestanden gemakkelijk afspeellijsten.

Ook handig is de mogelijkheid om livetelevisie te onderbreken of zelfs terug te spoelen, zodat u niks hoeft te missen tijdens een bezoekje aan het toilet. De software maakt namelijk tijdens het televisiekijken op de achtergrond een tijdelijke opname, waardoor dit allemaal mogelijk is. Het instellen van analoge televisie is overigens erg simpel via de postcode-zoekfunctie. U hoeft dan alleen uw kabelaanbieder te selecteren, waarna alles correct wordt geconfigureerd. Maar ook digitale televisie kijkt u natuurlijk op uw computer met een daarvoor geschikte tv-tunerkaart. Verder bekijkt u het aanbod via de uitgebreide elektronische tv-gids en neemt u gemakkelijk programma’s op. Voor het afspelen van alle videoformaten gebruikt u in XP of Vista het K-lite Codec Pack. Het nieuwe besturingssysteem Windows 7 bevat in tegenstelling tot eerdere versies al van huis uit veel codecs. Om conflicten te voorkomen, bent u beter af met Shark007.

© PXimport

Ontwerp een professionele diavoorstelling van uw foto’s in Windows Media Center.

Digitale media overal in huis

U kunt het Windows-programma eventueel in combinatie met een Media Center Extender gebruiken. Zeker als u nog ergens een televisie of stereo-installatie hebt staan, is dat een ideale oplossing om beeld en geluid te streamen. Dit kastje maakt een (draadloze) netwerkverbinding met uw pc, waardoor u toegang hebt tot uw volledige multimediacollectie. Dergelijke apparaten liggen vanaf ongeveer honderd euro in de winkel. Ook de gameconsole Xbox 360 is als zodanig te gebruiken. Op elke pc met Windows Media Center sluit u maximaal vijf extenders aan. U voegt extenders in het programma toe via de onderdelen Taken en Extender. Volg vervolgens de stappen op het scherm.

© PXimport

Met dit apparaat brengt u uw hele multimediacollectie naar uw woonkamer.

© PXimport

Het toevoegen van een Media Center Extender is een fluitje van een cent.

Nuttige uitbreidingen

Ook voor Windows Media Center bestaan er allerlei uitbreidingen, waarmee u extra functies toevoegt aan het programma. Als u over weinig ruimte op uw harde schijf beschikt, is de tool MCE Buddy een goede toevoeging. Hiermee comprimeert u namelijk tv-programma’s die u hebt opgenomen en ander videomateriaal. Daarnaast verwijdert MCE Buddy automatisch commercials uit de opname. U hoeft hiervoor niets te doen, want de applicatie werkt volledig op de achtergrond van uw systeem. Download de software via mcebuddy, pak het zip-bestand uit en start MCEBuddySetup.msi. Doorloop de installatieprocedure en volg de aanwijzingen op het scherm.

Ook TV Toolbox is een goede aanvulling voor uw thuistheater. Windows Media Center mist een optie om opnames te bewerken. Met deze plug-in verwijdert u gemakkelijk materiaal dat u niet interessant vindt. U downloadt TV Toolbox vanaf mcedev. Na de installatie opent u het programma van Microsoft, waarna u direct aan de slag kunt.

Standaard bevat Windows Media Center een functie om programma’s van Uitzending Gemist te bekijken. U voegt hier gemakkelijk de uitzendingen van RTL Gemist aan toe. Surf naar de webpagina timara en scrol naar beneden. Download het juiste zip-bestand en pak het uit op uw computer. Installeer vervolgens de plug-in. In Windows Media Center vindt u deze terug onder Tv + films. Helaas werken de twee laatstgenoemde uitbreidingen uitsluitend in Windows Vista-versies.

© PXimport

Naast Uitzending Gemist kunt u nu ook RTL Gemist in Windows Media Center bekijken.

Yougle Vista

Wanneer u vaak naar online videodiensten surft, is het veel gemakkelijker om ze te integreren in Windows Media Center. Dat kan met de plug-in Yougle Vista. Na de installatie nestelt Yougle zich in het hoofdmenu, waar u eenvoudig video’s bekijkt afkomstig van onder andere YouTube, DailyMotion en SoapBox. Verder kunt u ook foto’s en trailers bekijken en radio beluisteren. Voor Windows 7 is nog geen versie uitgebracht.

© PXimport

Dankzij Yougle beschikt u in één klap over ontzettend veel videomateriaal.

Mediacenter voor Linux

Ook als u een Linux-distributie gebruikt, installeert u eenvoudig software waarmee uw computer als bij toverslag verandert in een multimedia-pc. Freevo is hier uitermate geschikt voor. Daarmee krijgt u de beschikking over grotendeels dezelfde mogelijkheden als met de eerder besproken programma’s MediaPortal en Windows Media Center. U installeert het gemakkelijk in de nieuwste versie van Ubuntu. Klik bovenaan op Toepassingen en kies Ubuntu softwarecentrum. Klik op Audio en video en zoek in de lijst de tool Freevo. Door op het pijltje en de knop Installeren te klikken, plaatst u de software op uw systeem. Doorloop vervolgens de installatieprocedure. Als u het programma in combinatie met andere Linux-distributies wilt gebruiken, surft u naar freevo.sourceforge waar u specifieke uitleg vindt over de installaties. Met name de ingebouwde webserver, waarmee u overal ter wereld via iedere computer met internetaansluiting toegang hebt tot uw multimediacollectie, is erg nuttig. Verder hoeft u geen extra codecs te installeren, omdat Freevo uit zichzelf al nagenoeg alles afspeelt.

© PXimport

Ook van uw Linux pc maak u gemakkelijk een multimedia-pc.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten