Brein: FTD-spotter is net zo fout als uploader

Piraterijbestrijder Brein betoogt voor de rechter dat het melden van uploads van illegaal materiaal net zo aangepakt moet worden als het uploaden zelf. Usenet-platform FTD bestrijdt dit.

Deze zaak is aangespannen door FTD tegen Brein, na uitspraken van Brein dat de Nederlandse nieuwsgroepen-community illegaal bezig is. FTD wil van de rechtbank duidelijkheid dat het wel degelijk rechtmatig opereert. Daarvoor heeft gisteren advocaat Gijsbert Brunt aangevoerd dat de leden van dat Usenet-platform niet zelf structureel content uploaden, maar slechts elkaar erop wijzen waar dat valt te downloaden. En downloaden is in Nederland legaal.

Slechts meldingen

Dit vertelt Arnoud Engelfriet, juridisch adviseur van FTD, na de zitting aan Webwereld. Hij benadrukt dat FTD het materiaal zelf niet aanbiedt, en daar zelfs geen links naar biedt. De zogeheten "spots" bestaan uit meldingen dat bepaald materiaal ergens is te vinden. Overigens bood FTD in het verleden wel links aan naar Usenet-zoekmachines met al meteen de parameters voor het gespotte materiaal. Die links zijn door FTD zelf verwijderd.

"Dan kun je vinden dat wat er gebeurt niet netjes is, maar dat is iets anders dan onrechtmatig." Hij vind het jammer dat Stichting Brein niet op de argumenten is ingegaan. De piraterijbestrijder blijft namelijk bij het standpunt dat er sprake is van schending van auteursrechten en dat FTD daar aan meewerkt.

'Spotten is openbaar maken'

De advocaat van Brein sprak gisteren dan ook van 'functionele openbaarmaking'. Een uploader maakt materiaal (zoals auteursrechtelijk beschermde muziek of films) weliswaar openbaar, maar een spot op een community zoals FTD zorgt voor brede bekendheid. Vandaar: 'functionele openbaarmaking'.

Brein-directeur Tim Kuik heeft via zijn Twitter-account flink verslag gedaan van de zitting. Hij stelt dat linken naar illegaal materiaal in zichzelf ook illegaal is. "Als je dergelijke links meldt aan Google dan worden die verwijderd", tweet Kuik.

Verder geeft hij ook aan dat de Stichting niet alleen achter FTD aan zit, of wil zitten. Brein pakt andere aspecten van illegaal Usenet-aanbod ook aan, aldus Kuik. Daarmee lijkt hij te zinspelen op andere communities en diensten voor nieuwsgroepen, zoals Usenet-providers met ver teruggaande archieven (hoge retentie).

'Moderators medeplichtig'

Kuik verwijst ook naar het door Brein uitgestuurde persbericht waarin het de reeds eerder aangekondigde strijd tegen FTD nogmaals aankondigt. Daarin stelt de piraterijbestrijder ook dat FTD actief meedoet aan het delen van illegaal materiaal. "De illegale entertainmentbestanden die via FTD worden aangeboden worden op kwaliteit gecontroleerd en indien nodig verwijderd", stelt de stichting. FTD ontkent dat.

Verder stelt Brein dat veel FTD-leden zelf ook de uploaders zijn van gespot materiaal. FTD spreekt ook dat tegen. Engelfriet: "Brein zégt daar onderzoek naar te hebben gedaan." Hij mist echter dat onderzoek, uitgevoerd door een onafhankelijke partij, "zoals TNO". De 'huisjurist' van FTD meent dat Brein enkele uitzonderingsgevallen, van uploaders die illegaal bezig zijn, extrapoleert naar heel het Usenet-platform.

De uitspraak staat gepland voor 17 november. Daarbi wordt wel gelijk vermeld dat die datum waarschijnlijk niet wordt gehaald. "We hebben het druk", luidt de verklaring. Engelfriet vertelt dat in de praktijk drukte bij de rechtbank leidt tot een vertraging van zo'n 6 weken.

Versus eyeWorks

Donderdag dient het hoger beroep in een andere zaak rond FTD. Dat is de aanklacht van de Nederlandse filmproducent eyeWorks over spots op het Usenet-platform van de toen net verschenen film 'Komt een vrouw bij de dokter'. In de vorige ronde heeft de rechter bepaald dat het noemen van een illegale bestandsnaam zelf ook illegaal is.

Dat verstrekkende vonnis heeft veel stof doen opwaaien. FTD vecht het ook aan, maar heeft wel eerst de gewraakte spotberichten moeten verwijderen.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten