Brein ging undercover bij usenetgroep FTD

Stichting Brein heeft medewerkers 'undercover' laten gaan bij usenet-gemeenschap FTD. Zij zouden ook zelf bestanden op Usenet hebben gezet.

Usenetcommunity FTD protesteert tegen de werkwijze van auteursrechtorganisatie Stichting Brein in de rechtszaak tegen FTD, waarin afgelopen week de laatste zitting plaatsvond. Tijdens de behandeling van de bodemprocedure bleek dat Stichting Brein vijftien medewerkers undercover had laten gaan bij FTD. Om geloofwaardiger over te komen hebben de personen ook bestanden op Usenet gezet en donaties overgemaakt aan FTD.

FTD-directeur Ronald Sievers laakt de manier van bewijsvoering, meldt Tweakers op basis van zijn privé-account op Twitter. Sievers vindt Breins methode 'dubieus', maar meent dat de rechter het in een civiele zaak als deze wel als bewijs mag meenemen.

'Functionele openbaarmaking'

Brein heeft FTD aangeklaagd omdat de community filesharing faciliteert, maar FTD stelt dat op zijn site geen downloadlinks zijn te vinden. Brein eiste eerder een verbod op FTD, op last van een dwangsom van 50.000 euro voor elke dag dat de dienst live is.

Brein vindt dat het melden van uploads van illegaal materiaal net zo streng moet worden aangepakt als het uploaden zelf. De advocaat van Brein noemt dit 'functionele openbaarmaking'. Een uploader maakt materiaal, zoals auteursrechtelijk beschermde muziek of films, weliswaar openbaar, maar een zogeheten spot op een community zoals FTD zorgt ook voor brede bekendheid.

Brein-directeur Tim Kuik stelt eveneens dat linken naar illegaal materiaal in zichzelf ook illegaal is. "Als je dergelijke links meldt aan Google dan worden die verwijderd", aldus Kuik via Twitter. De uitspraak in de bodemprocedure volgt medio november.

Tim Kuik van Brein laat in een reactie aan Webwereld weten dat medewerkers van Brein geen bestanden op Usenet geplaatst hebben. Het klopt wel dat zij zich hebben aangemeld bij FTD, maar dat was vooral om te kijken hoe het er aan toe ging.

Kuik geeft wel toe dat Brein spots heeft toegevoegd. Volgens de directeur wilden zij hiermee vooral kijken hoe moderators reageerden op, bijvoorbeeld, valse uploads. Dat gebeurde vanzelfsprekend wel onder nicknames. Kuik: "Dat doet immers iedereen op zulke netwerken."

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten