Browserprofielen aanmaken in Chrome, Edge en Firefox

Door: Toon van Daele | 13 april 2022 09:00

How To

In de meeste browsers kun je afzonderlijke gebruikersprofielen instellen. Dat is niet alleen handig wanneer meerdere personen de browser gebruiken, maar ook voor jezelf. Zo kun je aparte browserprofielen maken voor bijvoorbeeld zakelijk en persoonlijk gebruik. We laten zie hoe je je browser optimaliseert voor elke klus.

Alle moderne browsers kunnen wachtwoorden bewaren, de surfgeschiedenis bijhouden en bladwijzers opslaan. Ook laten ze je toe om allerlei extensies te installeren. Dat is allemaal leuk, maar het is minder handig als daar ook de gegevens van medegebruikers tussen staan. Met behulp van gebruikersprofielen kun je al deze data afzonderlijk opslaan, zodat de gegevens elkaar niet in de weg zitten. We tonen hoe je dat doet in Chrome, Edge en Firefox.

Chrome: gebruikersprofiel aanmaken

Om een (eerste) gebruikersprofiel te creëren klik je rechtsboven op het profielpictogram Jij. Je kunt hier nu Gast kiezen als je tijdens deze surfsessie geen cookies, zoek- of surfgeschiedenis wilt bewaren. Dit is een soort incognitomodus dus. Wij willen alleen met profielen werken en kiezen dus + Toevoegen. Wil je met een Google-account inloggen bij dit profiel, dan klik je op Inloggen. In het andere geval druk je op de knop Doorgaan zonder account, zodat bladwijzers, wachtwoorden en surfgeschiedenis uitsluitend lokaal in het profiel worden bewaard.

We gaan even uit van de tweede optie. Vul een naam of label in en kies een themakleur. Laat het vinkje staat bij Een snelkoppeling maken om vanuit het bureaublad rechtstreeks met dit browserprofiel op te starten. Bevestig met Klaar.

Een browserprofiel creëren doe je in enkele muisklikken.

Chrome: bewerken

Klik nogmaals op het profielicoon en kies Synchronisatie aanzetten als je toch nog via je Google-account de gegevens met andere computers wilt synchroniseren. Via het potlood-icoontje pas je je profielnaam en themakleur aan. Je kunt hier ook een geschikte avatar kiezen; er zijn zo’n dertig modellen.

Vanuit hetzelfde uitklapmenu kun je nog meer profielen creëren. Via het tandwiel-pictogram schakel je snel over naar een ander profiel, bijvoorbeeld van je zakelijke naar je persoonlijke profiel. Je zult trouwens merken dat Chrome standaard met dit schakelvenster opstart, tenzij je het vinkje verwijdert bij Tonen bij opstarten. Vanuit dit venster is het ook mogelijk om een profiel weg te halen: druk op het knopje met de drie puntjes en kies Verwijderen.

Het was ooit mogelijk profielen met een wachtwoord te vergrendelen, maar helaas heeft Google deze functie niet behouden. Het kan wel nog met de gratis extensie LockPW. Klik op Toev. aan Chrome / Extensie toevoegen om die te installeren. Start de extensie op vanuit je profiel en klik op Next. Je kunt de standaardinstellingen ongemoeid laten en alleen een wachtwoord invullen (2x). Bevestig met Save. Wanneer je nu je profiel wilt openen, wordt er eerst om jouw wachtwoord gevraagd.

Om profielen met een wachtwoord af te schermen heb je een extensie nodig.

Edge

Ook in Edge klik je rechtsboven op het profielicoon en kies je Bladeren als gast (voor meer privacy) of Profiel toevoegen. In het laatste geval kun je na je bevestiging met Toevoegen aangeven of je je wilt aanmelden voor de synchronisatie van je gegevens of dat je liever alles lokaal houdt. Hiervoor klik je op Beginnen zonder uw gegevens. Selecteer zowel een Algehele weergave (Systeemstandaard, Licht of Donker) als een Thema. Via de knop Meer… kun je online uit meerdere leuke thema’s kiezen: klik op Downloaden en op Thema toevoegen.

Druk nu op Volgende en geef aan of je een of meer van de voorgestelde websites aan je Windows-taakbalk wilt vastmaken. Bevestig met Voltooien: het profiel is meteen actief.

Klik opnieuw op het profiel-icoon en selecteer Profielinstellingen beheren. Hier kun je allerlei opties aanpassen en ook omschakelen naar een ander profiel. Klik op het knopje met de drie puntjes en kies Bewerken om de profielnaam of avatar aan te passen. 

Kies voor Verwijderen om het profiel weg te halen. Om je profiel met een wachtwoord te vergrendelen, kun je ook hier de Chrome-extensie LockPW inzetten.

Vind hier meer tips voor de Edge-browser.

Je kunt je profielnaam en avatar altijd aanpassen.

Firefox: wizard

Ook in Firefox is het mogelijk om met gebruikersprofielen te werken. Dit is wel iets minder gepolijst dan bij Chrome of Edge. Er zijn twee manieren om de ingebouwde profielbeheerder aan te spreken. Als Firefox al is opgestart tik je hiervoor about:profiles in de adresbalk in. Hier klik je dan op Een nieuw profiel aanmaken, zodat de Wizard start. Klik op Volgende en vul een profielnaam in.

Alle profielgegevens worden in de voorgestelde map bewaard, tenzij je dat aanpast met Map kiezen. Selecteer in elk geval een lege map die je alleen voor dit profiel gebruikt. Als je namelijk naderhand dit profiel verwijdert, dan wordt deze volledige map leeggemaakt. Rond af met Voltooien en het nieuwe profiel wordt toegevoegd.

Vanuit het profielvenster kun je nu naar het gewenste profiel omschakelen. Je kunt het van hieruit ook Hernoemen, Verwijderen of Instellen als standaardprofiel. Start je de browser de eerste keer op met dit profiel, dan krijg je nog de gelegenheid om je met je Firefox-account aan te melden en om onder meer een kleurinstelling (thema) te kiezen.

Het ingebouwde profielbeheer van Firefox is niet moeders mooiste.

Firefox: extra

Je kunt het profielbeheer ook starten als Firefox nog niet is geopend. Druk hiervoor op Windows-toets+R en voer firefox.exe -p uit. Ook langs deze weg kun je profielen aanmaken, hernoemen en verwijderen. Verwijder het vinkje bij Geselecteerde profiel gebruiken zonder te vragen bij het opstarten als je wilt dat Firefox je bij elke opstart vraagt met welk profiel je aan de slag wilt.

Je kunt zelf snelkoppelingen aanmaken om Firefox met een specifiek gebruikersprofiel op te starten. Rechtsklik hiervoor op je bureaublad en kies Nieuw / Snelkoppeling. Bij Geef de locatie van het item op vul je het volgende in:

"C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe" -no-remote -p "Computer Totaal"

Wijzig het pad naar de juiste installatiemap van Firefox en verander “Computer Totaal” in de gewenste profielnaam. Druk op Volgende, vul een duidelijke naam in en druk op Voltooien.

Je kunt een rechtstreekse snelkoppeling naar een Firefox-profiel maken.

Firefox Profilemaker

Firefox Profilemaker is vooral interessant voor wie een extra veilig profiel wenst. Zodra je op Start drukt, krijg je een hele reeks configuratieopties die zijn opgedeeld in rubrieken, zoals Annoyances, Browser Features, Privacy, Website Tracking, Security en Addons. Stel alles naar wens in door telkens op Save & next te klikken. Op het einde komen er verschillende downloads beschikbaar. Op de webpagina staat bij elke download vermeld wat je er precies mee moet doen.

Zo klik je op Download profile.zip om op basis van je keuzes een gebruikersprofiel te creëren, waarna je het zip-archief naar een lege map uitpakt. Start vervolgens het Firefox-profielbeheer op, kies Een nieuw profiel aanmaken, vul een naam in en verwijs via Map kiezen naar de zojuist gecreëerde map.

Creëer snel een gepersonaliseerd profiel met de focus op privacy en beveiliging.

0 Reactie(s) op: Browserprofielen aanmaken in Chrome, Edge en Firefox

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.