Browsersynchronisatie - Op elk apparaat je eigen instellingen

Door: Maikel Dijkhuizen | 09 oktober 2013 11:15

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Met een browser bewaar je allerlei data op je pc. Dus het zou fijn zijn als je op al je apparaten (pc, notebook, smartphone en tablet) toegang hebt tot dezelfde gegevens, zodat je overal met je persoonlijke instellingen surft. Chrome, Firefox en Opera bieden uitkomst!

Surfen doe je waarschijnlijk allang niet meer alleen met een pc. De meeste mensen gebruiken hier tegenwoordig verschillende apparaten voor. Met de mobiele browser op je smartphone en tablet bekijk je ook eenvoudig websites via wifi en 3G. Het is in de meeste gevallen niet erg praktisch om op ieder apparaat aparte bladwijzers, wachtwoorden en formulieren te gebruiken of een surfgeschiedenis op te bouwen. Zodra je bijvoorbeeld een website als favoriet instelt op je smartphone, wil je deze wijziging ook op je pc, notebook en tablet terugzien.

De oplossing is om alle surfinstellingen te synchroniseren. Je gegevens zijn dan overal up-to-date beschikbaar. Eerder publiceerden we al een uitgebreide browsertest waarin we de synchronisatiefuncties van de vijf bekendste browsers met elkaar vergeleken. Vooral Chrome viel op vanwege zijn uitgebreide mogelijkheden. Via een Google-account zijn favorieten, de surfgeschiedenis, instellingen, wachtwoorden en zelfs openstaande tabbladen uit te wisselen tussen verschillende apparaten. Naast Chrome doe je eventueel ook een beroep op Firefox en Opera om je eigen surfinstellingen onderweg mee te nemen.

01 Aanmelden in Chrome

Chrome is een zeer aantrekkelijke browser om op je pc, notebook en draagbare apparaten te gebruiken. Google heeft Chrome-apps ontwikkeld voor iOS en Android, waardoor je persoonlijke surfgegevens moeiteloos meeneemt op geschikte smartphones en tablets. Bovendien zijn de synchronisatiefuncties zeer gebruiksvriendelijk. Heb je Chrome nog niet geïnstalleerd op je pc? Je downloadt deze browser van www.google.com/chrome.

Tijdens de installatie beslis je of je Chrome als standaardbrowser instelt. Vervolgens kom je in het aanmeldscherm van Google terecht. Log in met je Gmail-adres en wachtwoord. Heb je nog geen inloggegevens, dan klik je eerst op Een Google-account maken. Loop vervolgens alle stappen door.

Wanneer je Chrome al een tijdje gebruikt, heb je het aanmeldscherm mogelijk al eerder eens afgesloten zonder je inloggegevens achter te laten. Geen probleem, want je meldt je alsnog probleemloos aan. Klik rechtsboven op het Chrome-menu (pictogram met drie strepen) en kies voor Inloggen op Chrome.

Sla persoonlijke Chrome-gegevens op in je Google-account en synchroniseer ze met andere apparaten.

Automatisch aangemeld

Je gebruikt een Google-account in Chrome niet alleen om persoonlijke gegevens met andere apparaten te synchroniseren. Wanneer je bent ingelogd, heb je namelijk rechtstreeks toegang tot andere Google-diensten. Een groot voordeel is dat je je hiervoor niet meer apart hoeft aan te melden. Op de startpagina van Chrome staan onder meer apps van Documenten, Gmail en Drive voor je klaar. Via de Chrome Web Store voeg je optioneel nog meer Google-apps toe, zoals Maps, Play, Agenda en het sociale netwerk Google+. Je meldt je op deze wijze bij nog veel meer diensten automatisch aan zodra je Chrome opstart.

Gebruik de aanmeldfunctie in Chrome ook om snel Google-diensten te openen.

02 Synchronisatie-instellingen kiezen

Je bepaalt zelf welke zaken je wilt synchroniseren. Open het Chrome-menu en kies voor Instellingen. Klik daarna op de knop Geavanceerde synchronisatie-instellingen. Standaard staat de optie Alles synchroniseren ingeschakeld. Wil je liever zelf een keuze maken, klik dan in het uitrolmenu op Kies wat u wilt synchroniseren. Vink daarna de gewenste opties aan. Je kunt er uit veiligheidsoverwegingen bijvoorbeeld voor kiezen om geen wachtwoorden te synchroniseren.

Alle computers waarbij je je met een Google-account aanmeldt, gebruik je voortaan met je eigen instellingen. Je beveiligt de synchronisatiegegevens eventueel met een wachtwoordzin. Dat is vooral nuttig als je het standaardwachtwoord van Google niet helemaal vertrouwt. Een wachtwoordzin wordt lokaal opgeslagen, en niet op de servers van Google.

Houd er rekening mee dat je bij gebruik van deze functie niet zomaar kunt terugkeren naar het standaardwachtwoord om gegevens te synchroniseren. Hiervoor is het namelijk noodzakelijk om eerst alle browsergegevens van de server te wissen. Bevestig de wijzigingen als laatste met OK.

Geef aan welke gegevens je wilt meenemen op andere apparaten.

03 Smartphones en tablets

Voor iOS en Android heeft Google een Chrome-app uitgebracht. Op alle smartphones en tablets die één van deze mobiele besturingssystemen ondersteunen, gebruik je simpel een gepersonaliseerde browser. Je downloadt Chrome naar het apparaat vanuit de App Store of Play Store. Zodra je de toepassing voor de eerste keer opent, vul je meteen het e-mailadres en wachtwoord in van je Google-account. Je kunt ook op een later moment inloggen door achtereenvolgens op het Chrome-menu / Instellingen / Inloggen bij Chrome te drukken.

Op iOS bepaal je nu via Geavanceerd welke gegevens je synchroniseert, op Android doe je dit via Synchroniseren. Zet hiervoor het schuifje achter Alles synchroniseren naar links of verwijder het vinkje. Kies vervolgens de gewenste opties. Overigens zijn niet alle gesynchroniseerde gegevens in de mobiele versie van Chrome zichtbaar. Extensies werken namelijk niet op tablets en smartphones. Ook thema's zal je niet in de app tegenkomen.

Als je in de vorige paragraaf een wachtwoordzin hebt opgegeven, tik je Codering of Encryptie aan om deze zin in te voeren. Met het menuonderdeel Andere apparaten benader je openstaande tabbladen van andere apparaten. Via het sterretje heb je toegang tot je bladwijzers. Verder bezoek je via de adresbalk ook websites die in de surfgeschiedenis van de desktopversie staan opgeslagen.

Wissel gegevens uit tussen de mobiele app en desktopversie van Chrome.

04 Chrome to Mobile

Chrome to Mobile is een functie waarmee je je openstaande webpagina's kunt synchroniseren. Dit is handig wanneer je tijdens het surfen op je desktop of notebook een website tegenkomt die je graag onderweg verder leest op je mobiele apparaat (iOS of Android).

Open op je mobiele apparaat het Chrome-menu. Druk daarna op Instellingen en het e-mailadres van jouw Google-account. Activeer Chrome to Mobile. In de iOS-app kan je deze functie alleen inschakelen als je het toestel toestemming geeft om stroken of meldingen van Chrome te ontvangen. Op je computer open je vervolgens de Chrome Web Store (via https://chrome.google.com/webstore), waarna je de extensie Chrome to Mobile installeert.

Klik in de adresbalk op het pictogram met het telefoontje en kies voor Connect your mobile device / Toegang toestaan. Het verzenden van webpagina's is nu kinderlijk eenvoudig. Klik op het pictogram met het telefoontje, kies eventueel het juiste apparaat en bevestig daarna met Send. Desgewenst bewaar je via wifi een lokale kopie van de website, zodat je ook offline toegang hebt tot de webpagina. Je beperkt daarmee het mobiele dataverbruik.

Webpagina's lees je gemakkelijk onderweg verder.

05 Meerdere gebruikers (pc)

Deel je de computer met meerdere gezinsleden? Waarschijnlijk zit je er niet op te wachten om op alle apparaten plotseling vreemde bladwijzers, wachtwoorden en opgeslagen websites tegen te komen. Gelukkig is het in Chrome mogelijk om meerdere accounts aan te maken, zodat iedereen zijn of haar persoonlijke browserinstellingen kan laden.

Open het Chrome-menu en navigeer achtereenvolgens naar Instellingen / Nieuwe gebruiker toevoegen. Selecteer een leuke avatar en bedenk een naam. Het is slim om het vinkje voor Bureaubladsnelkoppeling toevoegen te laten staan. Op die manier opent iedere gebruiker vanuit het bureaublad zijn of haar gepersonaliseerde browser. Bevestig met Maken. Chrome opent een vers venster waarin de nieuwe gebruiker kan inloggen met een Google-account.

Houd de browserinstellingen van alle gezinsleden gescheiden.

Internet Explorer 10

Hoewel 's werelds populairste browser Internet Explorer nu eindelijk ook synchronisatieopties bevat, zijn de mogelijkheden hiervan nog vrij mager. Alleen gebruikers van Windows 8 synchroniseren de surfgeschiedenis en favorieten met andere geschikte systemen. Zodra je jezelf aanmeldt in Windows 8 met een Microsoft-account, worden de browserinstellingen automatisch in de cloud opgeslagen.

Via Instellingen / Pc-instellingen wijzigen geef je aan welke gegevens je wilt synchroniseren. Jammer is dat er momenteel nog geen synchronisatie mogelijk is met smartphones, zelfs niet het eigen Windows Phone. Gelukkig wil Microsoft de synchronisatieopties in de toekomst wel uitbreiden. In een uitgelekte versie van Internet Explorer 11 is te zien dat de browser openstaande tabbladen tussen gekoppelde systemen uitwisselt.

4 Reactie(s) op: Browsersynchronisatie - Op elk apparaat je eigen instellingen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 oktober 2013 11:32 darknessblade
  waar staat maxthon 3/4, deze heeft ook synchronisatie opties
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 oktober 2013 11:42 Jorispeterse
  Maxthon staat er niet tussen, we hebben het beperkt tot 'de grote vijf'. Anders hebben we nog 10 pagina's nodig. ;-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 oktober 2013 22:39 Anoniem
  Maxthon was de eerste browser die met synchronisatie kwam. Toen had je nog de illusie dat synchronisatie niet gelijk met alles op het net gelinkt werd. Heden ten dage heb je het gevoel dat synchronisatie betekent dat alle diensten synchroniseren met elkaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juni 2014 19:50 Anoniem
  I am truly thankful to the holder of this website who has shared this fantastic article at here. cedfdeedeebedkfb
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.