Browsersynchronisatie - Op elk apparaat je eigen instellingen

© PXimport

Browsersynchronisatie - Op elk apparaat je eigen instellingen

Geplaatst: 9 oktober 2013 - 07:15

Aangepast: 16 november 2022 - 10:00

Maikel Dijkhuizen

Met een browser bewaar je allerlei data op je pc. Dus het zou fijn zijn als je op al je apparaten (pc, notebook, smartphone en tablet) toegang hebt tot dezelfde gegevens, zodat je overal met je persoonlijke instellingen surft. Chrome, Firefox en Opera bieden uitkomst!

Surfen doe je waarschijnlijk allang niet meer alleen met een pc. De meeste mensen gebruiken hier tegenwoordig verschillende apparaten voor. Met de mobiele browser op je smartphone en tablet bekijk je ook eenvoudig websites via wifi en 3G. Het is in de meeste gevallen niet erg praktisch om op ieder apparaat aparte bladwijzers, wachtwoorden en formulieren te gebruiken of een surfgeschiedenis op te bouwen. Zodra je bijvoorbeeld een website als favoriet instelt op je smartphone, wil je deze wijziging ook op je pc, notebook en tablet terugzien.

De oplossing is om alle surfinstellingen te synchroniseren. Je gegevens zijn dan overal up-to-date beschikbaar. Eerder publiceerden we al een uitgebreide browsertest waarin we de synchronisatiefuncties van de vijf bekendste browsers met elkaar vergeleken. Vooral Chrome viel op vanwege zijn uitgebreide mogelijkheden. Via een Google-account zijn favorieten, de surfgeschiedenis, instellingen, wachtwoorden en zelfs openstaande tabbladen uit te wisselen tussen verschillende apparaten. Naast Chrome doe je eventueel ook een beroep op Firefox en Opera om je eigen surfinstellingen onderweg mee te nemen.

01 Aanmelden in Chrome

Chrome is een zeer aantrekkelijke browser om op je pc, notebook en draagbare apparaten te gebruiken. Google heeft Chrome-apps ontwikkeld voor iOS en Android, waardoor je persoonlijke surfgegevens moeiteloos meeneemt op geschikte smartphones en tablets. Bovendien zijn de synchronisatiefuncties zeer gebruiksvriendelijk. Heb je Chrome nog niet geïnstalleerd op je pc? Je downloadt deze browser van www.google.com/chrome.

Tijdens de installatie beslis je of je Chrome als standaardbrowser instelt. Vervolgens kom je in het aanmeldscherm van Google terecht. Log in met je Gmail-adres en wachtwoord. Heb je nog geen inloggegevens, dan klik je eerst op Een Google-account maken. Loop vervolgens alle stappen door.

Wanneer je Chrome al een tijdje gebruikt, heb je het aanmeldscherm mogelijk al eerder eens afgesloten zonder je inloggegevens achter te laten. Geen probleem, want je meldt je alsnog probleemloos aan. Klik rechtsboven op het Chrome-menu (pictogram met drie strepen) en kies voor Inloggen op Chrome.

 

© PXimport

Sla persoonlijke Chrome-gegevens op in je Google-account en synchroniseer ze met andere apparaten.

Automatisch aangemeld

Je gebruikt een Google-account in Chrome niet alleen om persoonlijke gegevens met andere apparaten te synchroniseren. Wanneer je bent ingelogd, heb je namelijk rechtstreeks toegang tot andere Google-diensten. Een groot voordeel is dat je je hiervoor niet meer apart hoeft aan te melden. Op de startpagina van Chrome staan onder meer apps van Documenten, Gmail en Drive voor je klaar. Via de Chrome Web Store voeg je optioneel nog meer Google-apps toe, zoals Maps, Play, Agenda en het sociale netwerk Google+. Je meldt je op deze wijze bij nog veel meer diensten automatisch aan zodra je Chrome opstart.

 

© PXimport

Gebruik de aanmeldfunctie in Chrome ook om snel Google-diensten te openen.

02 Synchronisatie-instellingen kiezen

Je bepaalt zelf welke zaken je wilt synchroniseren. Open het Chrome-menu en kies voor Instellingen. Klik daarna op de knop Geavanceerde synchronisatie-instellingen. Standaard staat de optie Alles synchroniseren ingeschakeld. Wil je liever zelf een keuze maken, klik dan in het uitrolmenu op Kies wat u wilt synchroniseren. Vink daarna de gewenste opties aan. Je kunt er uit veiligheidsoverwegingen bijvoorbeeld voor kiezen om geen wachtwoorden te synchroniseren.

Alle computers waarbij je je met een Google-account aanmeldt, gebruik je voortaan met je eigen instellingen. Je beveiligt de synchronisatiegegevens eventueel met een wachtwoordzin. Dat is vooral nuttig als je het standaardwachtwoord van Google niet helemaal vertrouwt. Een wachtwoordzin wordt lokaal opgeslagen, en niet op de servers van Google.

Houd er rekening mee dat je bij gebruik van deze functie niet zomaar kunt terugkeren naar het standaardwachtwoord om gegevens te synchroniseren. Hiervoor is het namelijk noodzakelijk om eerst alle browsergegevens van de server te wissen. Bevestig de wijzigingen als laatste met OK.

 

© PXimport

Geef aan welke gegevens je wilt meenemen op andere apparaten.

03 Smartphones en tablets

Voor iOS en Android heeft Google een Chrome-app uitgebracht. Op alle smartphones en tablets die één van deze mobiele besturingssystemen ondersteunen, gebruik je simpel een gepersonaliseerde browser. Je downloadt Chrome naar het apparaat vanuit de App Store of Play Store. Zodra je de toepassing voor de eerste keer opent, vul je meteen het e-mailadres en wachtwoord in van je Google-account. Je kunt ook op een later moment inloggen door achtereenvolgens op het Chrome-menu / Instellingen / Inloggen bij Chrome te drukken.

Op iOS bepaal je nu via Geavanceerd welke gegevens je synchroniseert, op Android doe je dit via Synchroniseren. Zet hiervoor het schuifje achter Alles synchroniseren naar links of verwijder het vinkje. Kies vervolgens de gewenste opties. Overigens zijn niet alle gesynchroniseerde gegevens in de mobiele versie van Chrome zichtbaar. Extensies werken namelijk niet op tablets en smartphones. Ook thema's zal je niet in de app tegenkomen.

Als je in de vorige paragraaf een wachtwoordzin hebt opgegeven, tik je Codering of Encryptie aan om deze zin in te voeren. Met het menuonderdeel Andere apparaten benader je openstaande tabbladen van andere apparaten. Via het sterretje heb je toegang tot je bladwijzers. Verder bezoek je via de adresbalk ook websites die in de surfgeschiedenis van de desktopversie staan opgeslagen.

 

© PXimport

Wissel gegevens uit tussen de mobiele app en desktopversie van Chrome.

04 Chrome to Mobile

Chrome to Mobile is een functie waarmee je je openstaande webpagina's kunt synchroniseren. Dit is handig wanneer je tijdens het surfen op je desktop of notebook een website tegenkomt die je graag onderweg verder leest op je mobiele apparaat (iOS of Android).

Open op je mobiele apparaat het Chrome-menu. Druk daarna op Instellingen en het e-mailadres van jouw Google-account. Activeer Chrome to Mobile. In de iOS-app kan je deze functie alleen inschakelen als je het toestel toestemming geeft om stroken of meldingen van Chrome te ontvangen. Op je computer open je vervolgens de Chrome Web Store (via https://chrome.google.com/webstore), waarna je de extensie Chrome to Mobile installeert.

Klik in de adresbalk op het pictogram met het telefoontje en kies voor Connect your mobile device / Toegang toestaan. Het verzenden van webpagina's is nu kinderlijk eenvoudig. Klik op het pictogram met het telefoontje, kies eventueel het juiste apparaat en bevestig daarna met Send. Desgewenst bewaar je via wifi een lokale kopie van de website, zodat je ook offline toegang hebt tot de webpagina. Je beperkt daarmee het mobiele dataverbruik.

 

© PXimport

Webpagina's lees je gemakkelijk onderweg verder.

05 Meerdere gebruikers (pc)

Deel je de computer met meerdere gezinsleden? Waarschijnlijk zit je er niet op te wachten om op alle apparaten plotseling vreemde bladwijzers, wachtwoorden en opgeslagen websites tegen te komen. Gelukkig is het in Chrome mogelijk om meerdere accounts aan te maken, zodat iedereen zijn of haar persoonlijke browserinstellingen kan laden.

Open het Chrome-menu en navigeer achtereenvolgens naar Instellingen / Nieuwe gebruiker toevoegen. Selecteer een leuke avatar en bedenk een naam. Het is slim om het vinkje voor Bureaubladsnelkoppeling toevoegen te laten staan. Op die manier opent iedere gebruiker vanuit het bureaublad zijn of haar gepersonaliseerde browser. Bevestig met Maken. Chrome opent een vers venster waarin de nieuwe gebruiker kan inloggen met een Google-account.

 

© PXimport

Houd de browserinstellingen van alle gezinsleden gescheiden.

Internet Explorer 10

Hoewel 's werelds populairste browser Internet Explorer nu eindelijk ook synchronisatieopties bevat, zijn de mogelijkheden hiervan nog vrij mager. Alleen gebruikers van Windows 8 synchroniseren de surfgeschiedenis en favorieten met andere geschikte systemen. Zodra je jezelf aanmeldt in Windows 8 met een Microsoft-account, worden de browserinstellingen automatisch in de cloud opgeslagen.

Via Instellingen / Pc-instellingen wijzigen geef je aan welke gegevens je wilt synchroniseren. Jammer is dat er momenteel nog geen synchronisatie mogelijk is met smartphones, zelfs niet het eigen Windows Phone. Gelukkig wil Microsoft de synchronisatieopties in de toekomst wel uitbreiden. In een uitgelekte versie van Internet Explorer 11 is te zien dat de browser openstaande tabbladen tussen gekoppelde systemen uitwisselt.

06 Firefox Sync

Firefox is in staat om maximaal 25 MB aan data tussen je pc en draagbare Android-apparaten te synchroniseren. Net als Chrome, bergt Mozilla's browser alle data netjes op in een gebruikersaccount. Hiermee houd je persoonlijke browserinstellingen op je computer en Android-apparaten synchroon. Door te synchroniseren heb je overal toegang tot wachtwoorden, bladwijzers, openstaande tabbladen en de navigatiegeschiedenis. Je dient de synchronisatiefunctie eerst op je desktop te activeren.

Ga naar Firefox / Sync instellen en kies voor Een nieuw account aanmaken. Vul een geldig e-mailadres in en bedenk een wachtwoord. Standaard bewaart Firefox alle gegevens op een eigen server, maar je kiest optioneel ook voor een eigen opslaglocatie. Ga akkoord met de voorwaarden, waarna je de Captcha-code overneemt.

Voordat je de aanmelding bevestigt, neem je eerst de Sync-opties door. Hier stel je in welke gegevens de browser synchroniseert. Klik op Klaar en Volgende. Firefox bewaart nu alle gegevens online. Je past de instellingen desgewenst op een later moment aan door te klikken op Firefox / Opties / Sync.

 

© PXimport

Net als Chrome bevat ook Firefox veel mogelijkheden op het gebied van browsersynchronisatie.

07 Overige pc's toevoegen

Je activeert je Firefox Sync-account op iedere pc of notebook, zodat je overal toegang hebt tot een gepersonaliseerde browser. In tegenstelling tot Chrome, volstaat het niet om op ieder systeem je gebruikersnaam en wachtwoord op te geven. Firefox werkt uit veiligheidsoverwegingen met een aparte code. De procedure is vrij omslachtig, dus volg alle stappen nauwkeurig.

Open Firefox op het tweede systeem en ga naar Firefox / Sync instellen. Kies voor Ik heb een account en noteer de drie codes op een briefje. Open nu de browser op de eerste pc waar je het Firefox Sync-account hebt aangemaakt. Navigeer naar Firefox / Opties / Sync en klik op Een apparaat koppelen.

Voer de codes in, waarna je bevestigt met Volgende en Voltooien. De browser synchroniseert nu alle gegevens. Je kunt deze taak ook handmatig starten via Firefox / Nu synchroniseren. Houd er rekening mee dat het een tijdje duurt voordat de taak is verwerkt.

 

© PXimport

Je voegt extra apparaten aan Firefox Sync toe via drie codes.

08 Android

Firefox is beschikbaar voor Android, zodat je je browserinstellingen en -favorieten ook synchroniseert met geschikte smartphones en tablets. Open de Play Store en installeer de Firefox-app op het toestel.

Zodra je de mobiele browser hebt opgestart, raak je de menu-toets aan. Kies daarna voor Instellingen / Sync. Er verschijnen codes in beeld die je vervolgens overneemt op het systeem waarbij de synchronisatiefunctie al is ingeschakeld (zie stap 7). Nadat je even gewacht hebt, verschijnen de favoriete websites en openstaande tabbladen op de startpagina van de mobiele browser.

Gebruik de adresbalk om snel bladwijzers en de surfgeschiedenis te openen. Firefox is er helaas niet voor iOS, omdat de browsermaker van Apple niet de eigen browserengine mag gebruiken.

 

© PXimport

Met je smartphone of tablet open je simpel de bladwijzers van je desktop.

Safari

Apple ontwikkelt Safari al een tijdje niet meer voor Windows, waardoor de synchronisatiefuncties van deze browser voor veel mensen minder interessant zijn. Heb je een Mac, dan deel je bladwijzers en openstaande tabbladen met je iOS-apparaten. Overigens configureer je de instellingen hiervoor niet binnen Safari, maar doe je een beroep op iCloud. Prettig is dat je de surfinstellingen ook onderling deelt tussen iOS-apparaten. Op die manier heb je op een iPhone en iPad altijd je bijgewerkte favorieten bij de hand. Om te zien welke tabbladen er op andere Apple-apparaten geopend staan, druk je in Safari op het wolkje.

09 Toevoegen via herstelsleutel

Als je een extra computer wilt toevoegen aan Firefox Sync, heb je normaal gesproken altijd een pc nodig waarop het account al is geconfigureerd. Je dient de codes tenslotte op een geverifieerde pc in te voeren. In de meeste gevallen zal dit (onder andere) je thuis-pc zijn. Onhandig, want misschien wil je de gepersonaliseerde browser ook wel op je werk gebruiken.

Via een omweg voeg je ook apparaten toe zonder inlogcode. Je hebt hiervoor de herstelsleutel nodig. Deze sleutel gebruikt Firefox om je persoonlijke instellingen met encryptie op te slaan in de cloud. Je achterhaalt de herstelsleutel op een pc waarbij Firefox Sync al is ingesteld.

Ga naar Firefox / Opties / Sync. Via Account beheren kies je voor Mijn herstelsleutel. Er verschijnt een lange code met cijfers en letters in beeld. Print deze code uit en sluit het venster af. Je neemt de sleutel mee naar de machine waarop je Firefox Sync wilt instellen, bijvoorbeeld op je werkplek. Klik in de browser achtereenvolgens op Firefox / Sync instellen / Ik heb een account, waarna je onderaan kiest voor Ik heb het apparaat niet bij me.

Vul nu je inloggegevens en de herstelsleutel in. Als de verificatie is voltooid, begint Firefox meteen met synchroniseren. Ook Android-toestellen voeg je met behulp van de herstelsleutel toe. Druk hiervoor in Firefox op je mobiele apparaat op de menutoets en kies voor Instellingen / Sync / Uitgebreide configuratie.

 

© PXimport

Met een herstelsleutel voeg je ook buitenshuis extra apparaten toe aan Firefox Sync.

10 Opera

Mocht je een liefhebber zijn van de Opera-browser, dan deel je ook met dit programma je eigen surfinstellingen met andere pc's, smartphones en tablets. Net als Chrome is deze fraaie browser compatibel met iOS en Android. De synchronisatiefunctie van deze browser heet Opera Link. Je schakelt dit als volgt in op je pc.

Ga in het menu naar Opera / Opera synchroniseren / Synchronisatie inschakelen. Klik op Verder om een account aan te maken. Nadat je alle gegevens hebt ingevuld, beslis je in het volgende scherm welke zaken je wilt synchroniseren. Hoewel de mogelijkheden in grote lijnen vergelijkbaar zijn met Chrome en Firefox, is het in Opera niet mogelijk om openstaande tabbladen tussen gekoppelde apparaten uit te wisselen. Bevestig uiteindelijk met Gereed.

Andere pc's voeg je eenvoudig toe door je accountgegevens in te voeren. In de App Store of Play Store download je eventueel de Opera-app naar je mobiele toestel. Gebruik het menu om Opera Link te activeren. Hiervoor navigeer je naar Instellingen / Opera Link, waarna je de aanmeldgegevens invult. Het duurt enkele minuten voordat alle gegevens zijn gesynchroniseerd.

Op het moment van schrijven wordt er door de ontwikkelaars van Opera flink gesleuteld aan een nieuwe versie van Opera, die gebaseerd is op het open source Chromium (waar ook Chrome op gebaseerd is). De instellingen en mogelijkheden zijn dus aan verandering onderhevig.

 

© PXimport

Met een Opera-account zijn onder meer wachtwoorden, bladwijzers, notities en de snelkiezer beschikbaar op al je apparaten.

Xmarks

Gebruik je verschillende browsers door elkaar en lijkt het je handig om overal dezelfde favorieten te gebruiken? De plug-in Xmarks helpt je hierbij. Er is ondersteuning voor Internet Explorer, Chrome, Firefox en Safari. Je voegt de uitbreiding toe vanaf www.xmarks.com.

Na de installatie maak je een account. De plug-in verzamelt hierna alle bladwijzers. Je synchroniseert optioneel ook gemakkelijk openstaande tabbladen met andere browsers. Opvallend is dat de synchronisatie zeer weinig tijd in beslag neemt. Surf je met een smartphone of openbare pc? Je bladwijzers zijn ook online toegankelijk via http://my.xmarks.com.

Met een premium-account (ca. 10 euro per jaar) zijn er bovendien apps beschikbaar voor iOS, Android, Windows Phone en BlackBerry.

 

© PXimport

Xmarks bewaart jouw favoriete websites online en maakt ze toegankelijk voor andere browsers.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten