Bulk Rename Utility - Namen noemen

Door: dirk-schoofs | 31 mei 2020 15:40

Review

Nietszeggende bestandsnamen van foto’s of muziek kun je handmatig wijzigen, maar als gaat het om tientallen, honderden of zelfs duizenden bestanden is de pret er snel af. Bulk Rename Utility is een uitgebreid batch-hernoemprogramma om een massa bestanden snel en op een consistente manier te hernoemen.

Bulk Rename Utility

Prijs
Gratis voor thuisgebruik
Taal
Engels
OS
Windows
Website
www.bulkrenameutility.co.uk
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Zeer compleet qua functies
  • Instellingen opslaan in de favorieten
  • Minpunten
  • Optie JavaScript Renaming is erg moeilijk
  • Interface oogt overdonderend

Het programma is gratis voor de thuisgebruiker. Zodra je zelf geld wilt verdienen met het omzetten van bestanden of wanneer je de software in een bedrijf gebruikt, kost een licentie zo’n 115 euro (hoewel voordeligere volumelicenties beschikbaar zijn). De tool is beschikbaar in een desktop- en in een draagbare versie. Wanneer je het voor het eerst opent, oogt Bulk Rename Utility behoorlijk overdonderend. Dat komt omdat het vanuit één venster werkt waarin maar liefst veertien soorten hernoemingsopties zitten.

Veel mogelijkheden

Eerst moet je de bestanden selecteren en daarna doorloop je de verschillende opties.

Bulk Rename Utility wijzigt de bestandsnamen op basis van reguliere expressies, jokertekens, tekst enzovoort. Je kunt delen van een naam verplaatsen of kopiëren, bestanden nummeren, de extensie wijzigen en de hernoemde bestanden naar een bepaalde map kopiëren. Zitten de bestanden bijvoorbeeld in de map Rome2019, dan zorgt deze tool ervoor dat de bestanden voortaan Rome2019.001.jpg, Rome2019.002.jpg enzovoort heten. Dit hulpprogramma is zelfs in staat om tekst van het klembord aan bestandsnamen toe te voegen.

De opties die je gebruikt, worden in rood gemarkeerd.

Metagegevens

Slim is dat je bestanden kunt hernoemen op basis van de meta-informatie die reeds is ingesloten. Bulk Rename Utility kan de id3-tag uit mp3-bestanden extraheren om die te gebruiken in de bestandsnaam. Ook de exif-informatie die in alle jpg-foto’s aanwezig is (zoals datum, resolutie of locatie) kun je gebruiken. Het is zelfs mogelijk om de datum- en tijdstempels van de bestanden aan te passen.

Dubbelchecken

Voor dat je op de Rename-knop klikt en het programma op automatische piloot verder gaat, kun je een simulatie bekijken van de opdracht die je hebt klaargezet. Die Preview-functie gebruik je bijvoorbeeld voordat je honderden bestanden door het programma trekt. Bovendien heeft deze tool een uitgebreid helpbestand dat je ook in het pdf-formaat kunt raadplegen.

Conclusie

Dit is niet zomaar het zoveelste programma om bestanden te hernoemen. De veelzijdige functionaliteit van Bulk Rename Utility maakt deze tool bijzonder. Met een beetje handigheid kun je door middel van tekstvervanging ook spelfouten uit bestandsnamen halen.

De preview-functie laat zien wat je te wachten staat.

0 Reactie(s) op: Bulk Rename Utility - Namen noemen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.