Buma/Stemra wil filesharing legaliseren

Buma/Stemra wil down- én uploaden toestaan door via isp's 5 á 10 euro per maand licentiegeld te vragen. Controle van het dataverkeer is wel vereist. De eerste reacties zijn voorzichtig positief.

Muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra komt met een ingrijpend voorstel om filesharing uit de illegaliteit te halen. Om de criminalisering van 'illegale downloaders' te voorkomen en toch de makers van muziekwerken een vergoeding te kunnen geven, wil de rechtenorganisatie een licentie bieden aan online muziekgebruikers.

5 á 10 euro per maand

Buma omschrijft het voorstel als volgt: "Door tussenkomst van de Internet Service Providers (ISP) komt een licentiecontract tot stand tussen muziekauteurs en particuliere internetgebruikers. Deze klanten van de ISP krijgen daarmee de bevoegdheid tegen een redelijke maandelijkse vergoeding muziekbestanden uit te wisselen - door downloaden of uploaden - met andere internetgebruikers."

"We willen op een positieve manier kijken naar het gebruik van muziek op internet. Je kunt wel met z'n allen heel hard gaan roepen van het mag niet en we moeten handhaven, maar je moet muziekgebruik niet in de weg zitten. Tegelijkertijd verdient de maker een reële vergoeding voor zijn werk. Dus willen we filesharing uit de illegaliteit halen middels een licentiemodel", legt de woordvoerster uit aan Webwereld.

Buma denkt aan een bedrag van '5 á 10 euro per maand'. "Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de meeste downloaders dit bedrag graag bereid zijn te betalen."

Geen verplichte heffing

De organisatie benadrukt dat het geen verplichte heffing betreft, maar een vrijwillige licentie met een opt-out mogelijkheid. Het filesharen mag alleen voor particulier gebruik. "Wie op commerciële schaal muziekbestanden beschikbaar stelt, valt buiten deze licentieregeling, ook al is er geen commercieel doel."

Wat de grens is tussen particulier en commercieel moet de organisatie nog uitzoeken en definiëren. "Dat is uiteraard een belangrijk punt", erkent de zegsvrouw.

P2p-data gecontroleerd

Om dit systeem te laten werken moeten de isp's wel het muziekgebruik (de up- en downloads) van hun abonnees 'registreren' en die informatie geanonimiseerd doorgeven aan auteursrechtenorganisaties. Op die manier ontvangen muziekauteurs een correcte vergoeding voor het gebruik van al hun muziek door de Nederlandse online muziekgebruiker.

Hier zit een flinke adder onder het gras, want hoe kunnen in een p2p-netwerk muziekwerken worden geregistreerd anders dan met de omstreden methode van Deep Packet Inspection (DPI)? "Dat weten we niet, maar daar gaan we ook niet over", antwoord Buma op deze vraag. "We hopen dat de tussenpersonen [de isp's] hier hun rol in het geheel oppakken."

Isp's beloond

De rechtenorganisatie wil de isp's aan boord krijgen door ze commissie te bieden op de geïnde licentiegelden. "Zij worden dan ook beloond voor het aanbieden van de dienst." Er is nog geen concreet contact met isp's. "Maar we hopen dat als er één schaap over de dam is, de anderen volgen."

Buma/Stemra heeft nog niet doordacht in hoeverre het p2p-gebruik van internetgebruikers die geen licentie willen, toch zal worden 'geregistreerd'.

Buma heeft het legaliseringsplan vorige week naar de Kamercommissie Auteursrecht (de Commissie Gerkens) gestuurd. Die werkgroep is er positief over, schrijft Buma-directeur Cees Vervoord.

Toejuichen

"Voorzichtig positief", nuanceert commissievoorzitter Arda Gerkens (SP) tegenover Webwereld. "De werkgroep vindt het voorstel interessant, maar ziet wel meteen ook beperkingen. Er is ook nog veel onduidelijk. Ik hoop dat dit de komende tijd uitgewerkt kan worden."

Duidelijkheid komt wat Gerkens betreft echter niet vanuit de overheid. "Kijk hiervoor niet naar de politiek, dit is echt voor de markt om op te pikken. Maar ik juich het zeer toe dat een organisatie als Buma/Stemra out of the box denkt en oplossingen aandraagt."

Provider XS4All is in beginsel positief over de proefballon van Buma. "Dit laat voor het eerst zien dat de entertainmentindustrie met een ander model komt. Het idee van een samenwerking tussen de isp's en de entertainmentindustrie, met instemming van de klant, dat juich ik toe", aldus de woordvoerder van de provider.

Haken en ogen

Maar ook XS4All ziet op technisch vlak beren op de weg. "Ik denk dat er vooral technisch veel haken en ogen aan zitten. Als hiervoor echt DPI nodig is, en dat ziet er naar uit, dan is het problematisch. Dat is technisch niet haalbaar met behoud van de snelheid en netwerkspecificaties." Als bovendien ook licentieweigeraars worden onderworpen aan DPI, dan ziet XS4All het helemaal niet zitten.

Bron: Webwereld

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten