Bureau-accessoires in Windows 7

Door: Maikel Dijkhuizen | 20 augustus 2010 09:11

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

De Bureau-accessoires van Windows zijn handige hulpjes, en in de nieuwste versie van het besturingssysteem is dit onderdeel behoorlijk uitgebreid. In de volgende tips leest u alles over bijvoorbeeld het Vergrootglas, het Knipprogramma en de vernieuwde versie van Wordpad.

01. Wordpad

Het tekstverwerkingsprogramma van Windows heeft een flinke opfrisbeurt gekregen. Met Wordpad maakt en bewerkt u eenvoudige tekstdocumenten. Net als Office 2007 heeft de nieuwe versie van Wordpad een 'lint' gekregen. Daarmee bereikt u veelgebruikte functies, zonder dat u door lange menu's moet navigeren. Open de applicatie via Start, Alle Programma's, Bureau-accessoires, Wordpad. U ziet dat het lint bestaat uit twee onderdelen, namelijk Start en Beeld. Nieuw is onder andere de mogelijkheid om een plaatje in te voegen. Dubbelklik op de knop Afbeelding, selecteer het bestand op uw harde schijf dat u in wilt voegen en klik op Openen. Ook met betrekking tot de opmaak biedt het nieuwe Wordpad meer opties. Zo kiest u uit meerdere opsommingtekens, bepaalt u de regelafstand, kunt u woorden markeren en verschillende kleuren toevoegen. Daarnaast zijn het afdrukvoorbeeld en de zoomfunctie verbeterd. De zoomfunctie bedient u rechtsonder met de schuifknop. U kunt documenten behalve in het txt- en rtf-formaat nu ook als docx- of odt-bestand opslaan. Handig, want bestanden die in Word en OpenOffice zijn gemaakt opent u nu ook gemakkelijk in Wordpad. Standaard worden bestanden nog altijd in het rtf-formaat opgeslagen, maar gelukkig kunt u dit aanpassen. Klik linksboven op de menuknop en kies Opslaan als. Selecteer vervolgens het juiste bestandsformaat en zet een vinkje voor Standaard in deze indeling opslaan. Tot slot klikt u op de knop Opslaan.

Door de nieuwe opties en de mogelijkheid om een bestand in het docx-formaat op te slaan, is Wordpad uitgegroeid tot een volwassen programma.

02. Paint

Ook de vernieuwde versie van het tekenprogramma Paint bevat een lint. De vormgeving en gebruiksvriendelijkheid zijn sterk verbeterd ten opzichte van vorige versies. U opent Paint via Start, Alle programma's, Bureau-accessoires, Paint. Het programma heeft enkele nieuwe mogelijkheden gekregen. Zo kunt u met penselen op een leuke manier afbeeldingen bewerken. Klik op de knop Kwasten en kies in het menu dat verschijnt uit één van de opties, bijvoorbeeld olieverf, krijt, waterverf, potlood of verfspuit. Gebruik daarna de muis om het beeld naar eigen inzicht te bewerken. Teksten plaatsen gaat op een andere manier. Klik op de knop Tekst, waarna er een nieuw tabblad in het lint verschijnt. Hier selecteert u zaken als het lettertype, de lettergrootte en de kleur. Tenslotte biedt Paint in Windows 7 meer keuze waar het gaat om vormen als tekstballonnen, sterren en pijlen. Selecteer een vorm en klik in de afbeelding om hem toe te voegen. Klik op Contour om het materiaal van de rand te bepalen, bijvoorbeeld krijt, olieverf, potlood, markeerstift of een effen kleur. Klik daarna op Opvulling om de vorm in te kleuren.

Gebruik de nieuwe kwasten in Paint.

03. Sneller toegang

Het is logisch dat u moet wennen aan de nieuwe interface van Wordpad en Paint. Gelukkig bevat het lint een nuttig hulpmiddel om veelgebruikte functies gemakkelijk bereikbaar te maken. Klik met de rechtermuisknop op de knop van een optie die u vaak toepast. Kies vervolgens Toevoegen aan werkbalk, Snelle toegang. Bovenaan het venster wordt de knop vervolgens toegevoegd. U kunt ook op het kleine pijltje klikken om de werkbalk aan te passen. U plaatst dan een vinkje vóór iedere optie die u wilt toevoegen. Een voordeel hierbij is dat u zo ook bestaande functies uit de werkbalk kunt verwijderen. Ook nieuw is de mogelijkheid om een document direct naar andere personen te mailen. Klik linksboven op de menuknop en kies Verzenden via e-mail. Vervolgens wordt uw e-mailprogramma geopend met een nieuw bericht waarin het bestand keurig is bijgesloten.

Maak veelgebruikte functies snel toegankelijk.

04. Knipprogramma

Windows 7 heeft een handige tool om screenshots van een bepaald gedeelte van uw scherm mee te maken. Ga naar Start, Alle programma's, Bureau-accessoires en open het Knipprogramma. Klik op het pijltje achter Nieuw en beslis op welke manier u het gewenste gedeelte wilt selecteren. U kunt een vrije vorm of een rechthoek gebruiken. Ook kunt u een actief venster of het volledige scherm vastleggen. Zodra u het juiste gedeelte hebt geselecteerd, wordt een nieuw venster geopend waarin het screenshot staat. Met behulp van de knoppen Pen, Markeerstift en Gum kunt u de afbeelding eventueel bewerken. Via de knop Knipsel verzenden kunt u de afbeelding versturen. Kies tenslotte Bestand, Opslaan als om de schermafdruk te bewaren. U kunt daarbij kiezen uit de bestandsformaten png, gif, jpeg en html.

Kies de juiste methode om een screenshot te maken.

05. Vergrootglas

Als een tekst niet goed is te lezen, kunt u gebruikmaken van het Vergrootglas, ook een nieuwe optie die in Windows 7 is opgenomen. Navigeer naar Start, Alle programma's, Bureau-accessoires, Toegankelijkheid, Vergrootglas. Er wordt direct tweehonderd procent op uw beeldscherm ingezoomd, waardoor een gedeelte van het bureaublad buiten uw beeldscherm valt. Door de muisaanwijzer te bewegen, brengt u de tekst of afbeelding die u beter wilt zien in beeld. Klik op het vergrootglas-pictogram en gebruik het plus- en minteken om te bepalen in hoeverre u wilt inzoomen. Klik daarna op Weergaven. Als u hier de optie Lens activeert, plaatst u een vergroot vierkant op het gedeelte dat niet goed leesbaar is. Klik op de knop Opties om de lensgrootte te verkleinen of te vergroten met behulp van de schuifknoppen. Sluit het venster door op OK te drukken. U opent dit hulpprogramma overigens ook via de combinatie Windows-logotoets + plusteken.

Gebruik het Vergrootglas om slecht leesbare teksten te vergroten.

1 Reactie(s) op: Bureau-accessoires in Windows 7

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 juni 2014 16:48 Anoniem
  Hello! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to check it out. I'm definitely enjoying the information. I'm bookmarking and will be tweeting this to my followers! Outstanding blog and superb design and style. adeabdkdfafcekfe
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.