Je bureaublad opschonen

Door: evi-maquoi | 10 mei 2015 09:31

How To

Een snelkoppeling hier, een snelkoppeling daar. Nog snel wat mappen met belangrijke bestanden naar het bureaublad kopiëren en voor je het beseft is je bureaublad bomvol. Wat overzichtelijk zou moeten zijn, ziet er plotseling chaotisch uit. Hoog tijd om dat bureaublad op te ruimen.

Zelf opruimen

Er is alleen maar wat discipline nodig om een bureaublad zelf overzichtelijk te houden. Allereerst is het belangrijk om niet te veel snelkoppelingen op je bureaublad te plaatsen. Vervolgens zijn er een paar trucjes om de pictogrammen te ordenen. Je kunt ervoor kiezen om Windows alles automatisch te laten ordenen. Hiervoor open je het rechtermuisknopmenu op je bureaublad en kies je Beeld / Pictogrammen automatisch schikken. Windows start dan in de linkerbenedenhoek en maakt netjes verschillende rijen aan. Indien gewenst kun je de volgorde veranderen door de pictogrammen te verslepen.

Wil je zelf kunnen bepalen waar alles komt te staan, bijvoorbeeld één rij links en één rij rechts? Dan vink je Beeld / Pictogrammen Automatisch schikken uit. We raden je wel aan om te kiezen voor Pictogrammen uitlijnen op raster, zodat de rijen er netjes uitzien. Om het aantal snelkoppelingen te verminderen kun je eventueel werken met mapjes. Kies in het rechtermuisknopmenu voor Nieuw / Map, geef de map een naam en versleep een aantal documenten naar de map.

Het vergt eerder discipline dan energie om je bureaubladpictogrammen te ordenen.

Opruimsoftware

Fences van Stardock is een budgetvriendelijk softwarepakket voor Windows XP, Vista, 7, 8 en 8.1 om orde op zaken te stellen. Surf naar www.stardock.com om de gratis proefversie te downloaden. Klik twee keer op Try it free en ga verder met Download Now. Open het installatiebestand en volg de wizard.

Open het programma met de knop Start 30 Day Trial en voer een geldig e-mailadres in om je account te activeren. Kies daarna Start using Fences. Het programma rangschikt je programma's, mappen en bestanden automatisch in drie overzichtelijke velden. Je kunt heel eenvoudig een extra vak aanmaken door een rechthoek te tekenen en Create fence here te kiezen. Houd je muiscursor in de rechterbovenhoek van een vak om de naam te wijzigen, de transparantie te veranderen of de volgorde van de pictogrammen aan te passen.

Je kunt Fences 30 dagen gratis proberen, daarna kost de software 9,99 dollar.

2 Reactie(s) op: Je bureaublad opschonen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 mei 2015 10:26 darknessblade
  ik heb een bepaalde rainmeter- skinn waarin een balk staat voor programmas te runnen.

  deze kan je zelf customizen.

  als je de folder kopieert en deze anders noemt kan je er meerdere hebben.

  de balk neemt ruimte in voor een ruime 20 shortcuts. (medium size) maar heeft ruimte voor een 100 programma-links

  en het ziet er ook nog eens georganizeerder uit.

  velen malen beter dan fences, en het is gratis ook:
  http://takeshikawa.deviantart.com/art/Hi-Tech-Desktop-Rainmeter-for-all-windows-328429757

  http://urulokiburning.deviantart.com/art/Mass-Effect-Rainmeter-Skin-270458946
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 mei 2015 22:51 Anoniem
  Gewoon Xlaunchpad downloaden en zo maak je opeens heel eenvoudig een tweede bureablad (meerdere kan ook nog) die zich onzichtbaar bevinden op de achtergrond en je hoeft alleen maar twee keer op muis te klikken of even links boven de hoek te gaan en het venster komt tevoorschijn en je kan zelfs deze uitbreiden met nog veel meer vensters waar je nog meer in kwijt kunt. Zeer handig!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.