Buttercup - Wachtwoorden beheren

Door: Toon van Daele | 25 november 2021 06:05

Password
Review

Hetzelfde wachtwoord gebruiken voor alle webapps of -diensten is allerminst veilig. Overal andere login-ID’s gebruiken is dan weer nauwelijks haalbaar, tenzij je alle ID’s in een wachtwoordkluis stopt. Buttercup is een wachtwoordbeheerder die je kluizen lokaal of in de cloud laat bewaren.

Buttercup

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows, macOS, Linux, Android, iOS
Website
https://buttercup.pw
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Gebruiksvriendelijk
  • Import mogelijk van andere kluizen
  • Minpunten
  • Sommige onderdelen (nog) niet functioneel

We bekijken hier Buttercup voor Windows. Die bestaat uit zowel een desktop-app als een browserextensie, maar je kunt ze ook los van elkaar gebruiken. Beide tools hebben overigens een nagenoeg identieke grafische interface.

Kluizen

Logischerwijs dien je eerst één of meer digitale, met AES-256 versleutelde kluizen te creëren, lokaal of bij je cloudopslagbeheerder. Het is ook mogelijk kluizen van andere apps te importeren, waaronder die van Bitwarden, LastPass, KeePass en 1Password. Binnen elke kluis kun je (login)groepen creëren, bijvoorbeeld voor webservices, applicaties en banktransacties. Ten slotte maak je binnen elke groep één of meer ingangen aan. Standaard is zo’n ingang van het type Login (met gebruikersnaam en wachtwoord), maar je kunt ook Browsers(met een url als extra veld), Credit/Bank Card, SSH Key en zelfs Note selecteren. Aan zo’n ingang kun je ook eigen velden toevoegen, waaronder otp’s (one time password).

Browsers

Met een druk op de knop kun je gebruikersnamen, wachtwoorden of andere velden naar het klembord kopiëren om die bijvoorbeeld in invoervelden van een website te plakken. Hoewel, dit kan nog handiger door de Buttercup-browserextensie voor Chromium-browsers of Firefox te installeren en die vervolgens aan een of meer lokale kluizen te koppelen. Je moet deze koppeling dan wel eerst even toelaten in je desktop-app.

De interface van Buttercup wijst grotendeels zichzelf.

Instellingen

Je doet er wel goed aan de Security-rubriek bij de instellingen te controleren. Hier kun je namelijk instellen na hoeveel tijd het klembord – dat mogelijk een wachtwoord bevat –geleegd moet worden en wanneer een geopende kluis automatisch gesloten wordt. Het is ook veiliger om hier de optie Lock on close te activeren, om te vermijden dat een kluis geopend blijft nadat je de app hebt afgesloten. Blijkbaar is er ook een Privacy-rubriek, maar die is helaas niet toegankelijk. Vermoedelijk heeft dit te maken met een wat hobbelige release van de nieuwste app-versie, waarbij men er evenmin tijdig is in geslaagd ondersteuning in te bouwen voor een biometrische kluis-ontsluiting.

Conclusie

Buttercup is een multiplatform-wachtwoordbeheerder, die zich eenvoudig laat bedienen en weinig geavanceerde functies biedt. Maar wie niet meer nodig heeft dan een kluis voor allerlei login-ID’s en andere gevoelige informatie, heeft aan Buttercup een betrouwbare oplossing. De vlotte interactie met de browserextensie vergemakkelijkt verder het gebruik vanuit browsers.

Je kunt de standaard beveiligingsinstellingen gerust nog wat opschroeven.

0 Reactie(s) op: Buttercup - Wachtwoorden beheren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.