CAM - Virtuele stethoscoop voor je pc

Door: Toon van Daele | 12 juli 2017 10:23

Review

Je hebt een computer waarop enkele belangrijke services draaien en die continu is ingeschakeld. Of je bent een fervent gamer die graag het maximale uit zijn pc haalt. In beide gevallen wil je nauwgezet de gezondheidsstatus van je systeem in de gaten houden. Laat dan CAM je virtuele stethoscoop zijn!

CAM

Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10
Website
www.nzxt.com/camapp
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Uitgebreid
  • Overzichtelijk
  • Actueel en historisch
  • Minpunten
  • Geen e-mailnotificaties

Tools die de gezondheid van je harde schijf monitoren bestaan al langer, net zoals tools die de temperatuur van je cpu of gpu in de gaten houden of tools die je toelaten je gpu over te klokken. Programma’s die deze functies (en meer) op een elegante manier combineren, zijn zeldzamer. CAM is precies zo’n programma.

Basis

Start je CAM de eerste keer op, dan wordt je gevraagd een account te creëren. Een verplichting is dat niet, maar zo’n account heeft alvast het voordeel dat je ook via mobiele apps, zowel voor Android als voor iOS, de actuele en de historische status van diverse systeemcomponenten van je pc kunt opvragen.

Het hoofdvenster van de tool bestaat uit een aantal tabbladen. Op een ervan verneem je de belastingsgraad en de temperatuur van zowel cpu als gpu. Je leest hier ook de snelheid van de ventilatoren af. Verder vertelt CAM je hoeveel werkgeheugen er momenteel wordt aangesproken en hoeveel vrije schijfruimte je nog over hebt.

CAM toont je zowel actuele als historische informatie over diverse systeemcomponenten.

Uitgebreid

Op een ander tabblad wordt deze informatie nog verder uitgediept, voor zowel cpu, gpu, moederbord, ram als netwerkadapter. Je leest hier onder meer de S.M.A.R.T-waarden van je schijven af evenals de diverse voltages van je moederbord. Je krijgt bovendien een grafisch overzicht van de belasting van cpu, gpu, ram en netwerkadapter, van verschillende tijdspannes: uur, dag en week. Gamers zullen het prettig vinden dat ze nuttige informatie zoals gemiddeld en actueel aantal fps, cpu-, gpu- en ram-belasting als overlayvelden op hun gamescherm kunnen oproepen.

Je kunt ook een aantal pop-upnotificaties activeren, voor de temperatuur en de belasting van cpu, gpu en harde schijf. Helaas is het niet mogelijk om hier e-mailmeldingen van te ontvangen.

Overklokken

CAM is net wat ambitieuzer dan de gemiddelde monitoringtool. Je kunt er namelijk ook je gpu mee overklokken, wel na je uitdrukkelijke goedkeuring. Om het toch wat veilig te houden kun je niet aan de voltages sleutelen en kun je de core clock met maximaal 250 MHz en die van het geheugen met niet meer dan 500 MHz overklokken.


Leuk en handig: de systeemstatus van je pc op je mobieltje!

Conclusie

CAM is, mede dankzij de cloudconnectie, absoluut een handige tool voor wie zich op elk moment wilt vergewissen van de gezondheidsstatus en de prestaties van zijn pc.

0 Reactie(s) op: CAM - Virtuele stethoscoop voor je pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.