Campagne tegen dichtgetimmerd Windows 8

© PXimport

Campagne tegen dichtgetimmerd Windows 8

Geplaatst: 19 oktober 2011 - 08:40

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Redactie ID.nl

De Free Software Foundation start een campagne tegen een te gesloten Windows 8 dat op pc's geen opensource-besturingssystemen toelaat. Gebruikers moeten niet de macht over hun eigen pc verliezen.

De Free Software Foundation (FSF) maakt zich grote zorgen over de "secure boot'" functie die Microsoft inbouwt in Windows 8. De secure boot is bedoeld om computers te beschermen tegen malware. Het voorkomt het laden van onbevoegde binary programma's tijdens het opstarten.

Windows-only pc

De FSF wijst erop dat dit in de praktijk ook betekent dat er geen besturingssystemen geboot kunnen worden die geen directe toestemming hebben van de secure boot. Het is goed mogelijk dat door de gebruiker zelf aangepaste opensource-besturingssystemen niet zijn op te starten zonder die toestemming. Die mogelijke bijwerking de nieuwe beveiligingsmaatregel voor Windows-pc's werd in september ook al opgemerkt door Red Hat.

De vraag is of Microsoft de gebruiker toestaat zelf programma's goed te keuren om die op te starten tijdens het booten van de pc. "Wij zijn bang dat Microsoft en hardwarefabrikanten de boot-restricties zo implementeren dat gebruikers niets anders kunnen booten dan Windows", schrijft campagnemanager en voormalig GNU-webmaster Matt Lee. "Als dat het geval is zou 'restricted boot' een betere naam voor de technologie zijn." Het gaat volgens Lee dan eerder om een "desastreuse beperking" en helemaal niet om een beveiligingsfunctie.

Petitie

Om te voorkomen dat de secure boot een restricted boot wordt, is de FSF een petitie gestart. De organisatie wil daarmee Microsoft en hardwarefabrikanten bewegen de Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) specificatie, waarin de secure boot is verwerkt, niet te beperkend door te voeren. UEFI moet op zo'n manier worden geïmplementeerd dat het mogelijk blijft om andere besturingssystemen te draaien, pleit de opensource-stichting. Op moment van schrijven is de petitie door 6527 mensen ondertekend.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten