Captura - Pakkend beeld

Door: Toon van Daele | 15 maart 2018 10:08

De beste weerfoto's: Skanör Shelfcloud
Review

Er bestaan heel wat tools om screenshots te nemen. Sterker nog, zo’n functie zit ook in Windows ingebouwd. Het wordt echter al wat lastiger om een degelijke gratis tool te vinden waarmee je ook live-videobeelden en screencasts kunt opnemen. Dat lukt prima met Captura.

Captura

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10
Website
https://github.com/MathewSachin/Captura
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Zowel screenshots als video
  • Handige extra’s (zoals toetsaanslagen)
  • Minpunten
  • Nederlandse interface werkt niet
  • Uitvoermogelijkheden vrij beperkt

Captura laat zich vanuit een klein programmavenster bedienen. Het lijkt er even op dat de tool ook met een Nederlandstalige interface beschikbaar is, maar helaas: er wijzigt niets als we Nederlands als taal instellen. Maar goed, het programma heeft nog genoeg in zijn mars om ons te bekoren.

Mogelijkheden

Allereerst dien je aan te geven wat je precies wilt inblikken: alleen audio, de beelden van het volledige scherm (en voor wie meerdere schermen heeft: welk scherm), van een bepaald venster of van een zelf af te bakenen regio. Een extra optie is nog het opnemen van je webcambeelden. Kies je voor een regio, dan hoef je alleen maar (de contouren van) een doorzichtig venster naar de gewenste locatie te verslepen en de grootte in te stellen.

Captura heeft nog een aantal leuke opties aan boord. Zo kun je aangeven of je ook de muiscursor, muisklikken en toetsaanslagen in beeld wilt krijgen. Wat deze laatste twee betreft: je bepaalt helemaal zelf hoe die er precies uit moeten zien. Voor- en achtergrondkleuren, randkleur en -dikte, tekstgrootte enzovoort – het is allemaal in te stellen. Er zitten zelfs opties ingebouwd om je screenshots automatisch te roteren of om te keren.

Je moet wel nog even FFMpeg installeren om de betere uitvoerformaten te krijgen.

Videobeelden

Captura is vooral interessant voor het opnemen van videobeelden en schermfilmpjes. De kwaliteit van deze beelden leg je vast met een paar schuifknoppen, maar uiteraard is ook het uitvoerformat van belang. Standaard biedt Captura je drie opties: geanimeerde gif, uncompressed avi en motion jpeg. Wanneer je Captura echter de weg wijst naar de (vanuit het programma te downloaden) module FFMpeg, dan komen er extra uitvoerformaten ter beschikking, waaronder mp4 en avi met diverse encoders. Captura biedt zelf geen weergavemodule aan, maar met een gratis tool als VLC Media Player zul je daar wellicht niet zwaar aan tillen.

Conclusie

Captura slaagt waar de meeste andere gratis tools falen: vanuit een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke interface kun je zonder beperkingen nagenoeg alles wat op je scherm verschijnt of uit je boxen galmt, inblikken naar diverse formaten. Extra’s als de muiscursor, muisklikken en toetsaanslagen neemt de tool net zo lief mee.

0 Reactie(s) op: Captura - Pakkend beeld

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.