Capture View 5.4

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 16 februari 2011 14:27

Apps & Software

Wie graag schermafbeeldingen wil vastleggen, heeft het tegenwoordig best moeilijk. Niet omdat er geen goede software beschikbaar is, maar juist het tegenovergestelde. Zowel gratis als betaald, er is ontzettend veel keuze, maar lang niet alle programma’s zijn even goed of nuttig. Capture View doet ook een duit in het zakje, waarbij de vraag uiteraard is, hoe nuttig is die duit?

Het starten van Capture View is een opmerkelijke ervaring. Het programma lijkt namelijk niet helemaal te laden, maar dat komt doordat het venster transparant is, oftewel, op de werkbalk na kijkt u dwars door het venster heen. Het is ongetwijfeld gedaan om het u makkelijker te maken (zodat u de pagina die u wilt vastleggen op elk moment kunt zien) maar het slaat de plank mis, want het werkt ontzettend storend. De rest van de interface is ook fraai en op de eerste drie knoppen na (File, Capture en Type) is het nogal gissen waar de rest van de pictogrammen voor staan. Wat uiterlijk betreft, is Capture View dus niet bepaald een winnaar.

De interface werkt niet prettig, en de transparantie helpt niet maar stoort.

Functies

Uiterlijk is belangrijk, maar het draait natuurlijk allemaal om de functionaliteit. Wat dat betreft scoort Capture View redelijk tot goed. U kunt opslaan in uiteenlopende bestandstypen en het programma bevat uitgebreide opties, zoals het vastleggen van een webpagina (inclusief links), vastleggen met een watermerk, vastleggen met vertraging (timer) en redelijk veel opties voor het bewerken van het eindresultaat. Helaas ontbreken de opties die het programma écht nuttig maken voor een brede doelgroep, namelijk de mogelijkheid om bestanden automatisch van een specifieke naam te voorzien (bijvoorbeeld met datum of automatische teller), de mogelijkheid om de muisaanwijzer uit te schakelen, eenvoudig een andere toetsencombinatie in te stellen voor het vastleggen enzovoort. Dit soort dingen zorgen er voor, in combinatie met de ietwat onprettige interface, dat Capture View niet geschikt is voor het maken van grote hoeveelheden afbeeldingen. Het programma is echter wel heerlijk klein en prima voor het even snel maken van een schermafbeelding als u net even iets meer opties wilt dan met de ingebouwde functie van Windows.

Capture View 5.4

Freeware

Taal Engels

Download 658,2 KB

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen 2,31 MB harde-schijfruimte

Maker GXDevelopment, Inc

Oordeel 6/10

Pluspunten

Lekker klein en licht

Uitgebreide opties voor vastleggen van schermafbeeldingen

Minpunten

De echte belangrijke opties ontbreken

De interface werkt niet prettig

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Capture View 5.4

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.