Chaos Manager 2.26

Door: Dirk Schoofs | 30 september 2010 09:08

Apps & Software

Voor wie de organisatie ‘des levens’ vooral zo ongecompliceerd en liefst gratis moet verlopen, is Chaos Manager een uitkomst. Deze organizer is niet gemaakt voor drukbezette zakenlui die twee of drie agenda’s synchroon willen beheren. Warhoofden die voortdurend hun huwelijksverjaardag of afspraken met vrienden vergeten, zijn wel gebaat bij deze pretentieloze freeware.

Chaos Manager is wellicht de meest bescheiden telg in de familie van de personal information managers. In een klein vensteroppervlak stelt het programma een agenda, calculator, notitieblok en afspraken- en contactbeheer ter beschikking. Wie het agendabeheer van bijvoorbeeld Outlook veel te gecompliceerd vindt, zal herademen bij dit summum van eenvoud.

Een van de onderdelen van Chaos Manager is het notitieblok. Hier legt u kattenbelletjes vast in een zelfgekozen lettertype. Iedere notitie wordt opgeslagen als een afzonderlijk ‘Topic’. Wanneer u een heleboel Topics hebt opgeslagen maakt u dankbaar gebruik van een handige zoekfunctie die aangeeft in welk topic en op welke lijn het gezochte woord staat. Internetadressen worden automatisch herkend en zijn aanklikbaar, voor e-mailadressen is dat niet het geval. Ook op de spellingscorrectie is bezuinigd. Het programma werkt trouwens volledig in het Engels.

Afspraken en agenda

Uw afspraken beheert Chaos Manager in het venster Appointments. Iedere keer dat er een afspraak aan bod komt, verschijnt er een pop-up en hoort u een geluid. Deze afspraken worden overgenomen in het venster Calendar. Daar geeft u aan of en hoe vaak bepaalde agenda-items terugkeren en kunt pictogrammen toekennen aan gebeurtenissen. Wanneer u in de kalender met de muisaanwijzer over een bepaalde dag gaat, toont Chaos Manager een samenvatting van de notities voor die dag. Volgens de helpfunctie kan de gebruiker de officiële feestdagen per land downloaden op de website. Deze lijstjes zijn helaas allemaal hopeloos achterhaald. Dat is jammer, temeer omdat het om eenvoudige lijstjes gaat in txt-formaat die iedereen gemakkelijk kan aanmaken.

De kalender is klein en functioneel.

Delen en beschermen

Het uiterlijk van Chaos manager is aanpasbaar. U pikt gewoon een ander lettertype en een ander thema uit de voorkeuren of u laadt een eigengemaakte afbeelding als achtergrond. Ook de waarschuwingsgeluidjes kunt u wijzigen. Bovendien is het mogelijk om uw persoonlijke gegevens te beschermen met een wachtwoord. Wanneer u het programma op dezelfde computer met verschillende gebruikers wilt delen, moet de toepassing wel per gebruiker in een afzonderlijke map worden geïnstalleerd. Via de Setup-knop kunt u instellen dat het venster van Chaos Manager steeds op de voorgrond op uw bureaublad verschijnt. Interessant is het feit dat u uw gegevens via het internet kunt synchroniseren. Op die manier deelt u bijvoorbeeld uw data tussen uw laptop en uw desktop. Bovendien is het mogelijk om automatisch uw afspraken over e-mail te laten doorsturen naar een bepaald mailadres. Via de importeer- en exporteerfunctie wisselt u contactgegevens, afspraken en data uit met csv-bestanden.

Het uiterlijk van ChaosManager laat zich verregaand aanpassen.

Conclusie

Chaos Manager is een lichtgewicht organizer die prima presteert, mits u geen tien afspraken per dag wilt noteren of verschillende agenda’s moet bijhouden. Kortom dit is een simpele, adequate oplossing voor de thuisgebruiker. Het is volledig gratis waarbij zelfs geen irritante reclameboodschappen verschijnen. Als u alle nodige bestanden samen met het programma in één map bewaart, kunt u de toepassing en de gegevens op een usb-stick wegschrijven om het als portable app te gebruiken.

Chaos Manager 2.26

Taal Engels

Download 1,2 MB

OS Windows 95/98/ME/NT/2000/XP

Systeemeisen Onbekend

Oordeel 7/10

Pluspunten

Klein en snel

Neemt weinig geheugen in beslag

Minpunten

Bij afspraken kunt u alleen de begintijd vastleggen

In de kalender is het niet mogelijk om gebeurtenissen van meerdere dagen vast te leggen

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Chaos Manager 2.26

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.