Check werking van je virusscanner met het EICAR testvirus

Door: Ronald Smit | 13 augustus 2019 06:02

Je kunt de werking van je virusscanner checken met het EICAR testvirus
How To

Goed, je hebt braaf een virusscanner geïnstalleerd op je computer. Maar hoe weet je eigenlijk of de scanner naar behoren werkt? Dat is gelukkig eenvoudig te controleren dankzij het Europese instituut EICAR!

Virussen zijn en blijven vervelende dingen. En dat is dan nog zeer eufemistisch uitgedrukt, want tegenwoordig kan malware extreme schade aanrichten, zowel thuis als in het bedrijfsleven. Onder Windows is een virusscanner dan ook een must. Dit besturingssysteem is niet alleen vanwege de hoeveelheid gebruikers erg populair bij makers van malware, het is ook een old-school OS qua opzet bomvol onderdelen waar misbruik van gemaakt kan worden. Een modern OS als Linux of macOS is van huis uit veel veiliger van opzet. Al adviseren we je ook als macOS-gebruiker en Linux-gebruiker om een scanner te installeren. Niet zozeer ter bescherming van het OS zelf (al zijn er voor macOS ook best een handjevol vervelende boosdoenertjes te vinden), maar veel meer om je omgeving in de breedste zin van het begrip te beschermen. Bijvoorbeeld eventuele Windows-systemen elders in het netwerk, of om te voorkomen dat je een besmet bestand via mail doorstuurt bijvoorbeeld. Hoe dan ook: eenmaal geïnstalleerd merk je - als het goed is - veelal niks van een virusscanner. Maar hoe weet je nou of ie echt werkt?

EICAR test virus

Het European Institute for Computer Antivirus Research, kortweg EICAR biedt uitkomst. Zij ontwikkelden een onschuldig testvirus, het EICAR test virus. Het doet geen kwaad en je kunt het (proberen te) downloaden vanaf de site van Eicar. Klik daar op de downloadknop en vervolgens op de daarop geopende pagina op Download in de kolom links. Er is goed nagedacht over het hele concept, je kunt het testvirus zowel via http (onbeveiligd) en https (beveiligd) downloaden; in beide gevallen behoort je scanner de onschuldige naarling te onderscheppen. Los van een .com-bestand zijn er ook gezipte versies die eveneens onderschept behoren te worden. Of in ieder geval moet de inhoud van die zipjes tijdens het uitpakken een alarm aan je scanner ontlokken. Elke zichzelf respecterende virusscanner herkent het testvirus, behalve Malwarebytes. Zij hebben besloten om de bestanden niet als virus te laten herkennen omdat het volgens hen onder de streep toch niks zegt over de veiligheid van je systeem. Jammer en een beetje dom, want het is natuurlijk wel degelijk dé manier om snel te checken of alles naar behoren werkt!

Bitdefender - hier in de macOS-versie - heeft het EICAR testvirus betrapt!

Het .com-bestand doet echt wat

Hoewel het EICAR testvirus zoals gezegd volledig onschuldig is, doet het wel degelijk wat! Je kunt het namelijk - als je in staat zou zijn het te downloaden zonder dat je virusscanner het blokkeert... - onder MS-DOS starten. Het toont dan de tekst EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!. Je zou het als een soort paaseitje kunnen beschouwen.

0 Reactie(s) op: Check werking van je virusscanner met het EICAR testvirus

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.