Checklist: Een laptop met Windows 8 kopen

Door: Kees Krick | 10 maart 2014 00:15

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Met Windows 8 is Microsoft een radicaal andere weg ingeslagen. Het besturingssysteem stelt minder zware eisen aan de hardware en de bediening kan nu ook via het scherm plaatsvinden. Welke mogelijkheden zijn er verder en waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf van een Windows 8-laptop?

Tip 01: Systeemeisen

Microsoft heeft een aantal systeemeisen opgesteld waaraan een laptop minimaal aan moet voldoen om Windows 8 te draaien. Zo is er een bepaalde hoeveelheid geheugenruimte en schijfruimte nodig en moet de processor snel genoeg zijn.

Koop je een kant-en-klare laptop, dan heeft de fabrikant hier al rekening mee gehouden. Windows 8 stelt minder zware eisen dan vorige Windows-versies. Je hebt dus minder 'ijzer' nodig dan voorheen. Toch is het aan te raden niet meteen voor de goedkoopste en minst krachtige laptop te kiezen. Want je wil natuurlijk niet alleen een soepel werkende Windows 8 hebben.

Het gaat juist vooral om al die programma's en apps die je gaat draaien. Die hebben wel degelijk profijt van een snellere laptop met een wat ruimer geheugen en extra opslagruimte.

Tip 01 Microsoft heeft minimale systeemeisen opgesteld voor Windows 8.

Tip 02: Minimaal geheugen

Wat geheugen betreft heeft Windows 8 genoeg aan één gigabyte geheugen. Dat is echt heel erg weinig. Nu bestaan er wel twee smaken van Windows 8 waar je bij de aanschaf van een laptop mee te maken kunt krijgen. Er is namelijk een 32bit-versie, maar ook een 64bit-versie. Wat geheugen betreft schuift de minimale systeemeis al meteen op naar twee gigabyte geheugen, zodra je voor een 64bit-laptop kiest.

Nogmaals, we hebben het hier over een minimale systeemeis. Verdubbel die hoeveelheid liever als je een soepel werkende laptop wil hebben. Zet je de laptop flink aan het werk, dan kan het zeker geen kwaad om nog meer geheugen te hebben. Koop liever een laptop met een ruime hoeveelheid geheugen, zodat je dit later niet zelf hoeft uit te breiden. Want anders dan bij een desktop, kan het bijplaatsen van geheugen in een laptop soms lastig zijn. Soms zelfs onmogelijk.

Tip 02 Koop liefst een laptop met ruim voldoende geheugen, zodat later bijplaatsen niet nodig is.

Tip 03: Geheugengrens

Op een 32bit-versie van Windows 8 kan een proces maximaal vier gigabyte aan geheugen gebruiken. Dat is wat aan de krappe kant als je de laptop intensief aan het werk zet. Zoals bij zware rekenprogramma's, het uitvoeren van ingewikkelde fotobewerkingen of het monteren van films op hoge kwaliteit.

Daarvoor is veel geheugen nodig en als dat er niet is, vertraagt het de laptop merkbaar. Dat is natuurlijk zonde als je net een nieuw systeem in huis hebt gehaald. Daar komt nog bij dat een 32bit-systeem inmiddels wat verouderd is. Als je meer doet dan een beetje rondzwerven op internet en wat teksten intikken, kortom als je de laptop echt aan het werk zet, is een 64bit-systeem de betere keuze. De maximale hoeveelheid geheugen van vier gigabyte vervalt bij 64 bit.

Dan nog zullen fabrikanten een maximale grens aangeven bij hun laptops, maar die is hoog genoeg om er geen last van te hebben.

Tip 03 In een laptop met een 64bit-versie van Windows 8 past meer geheugen.

Tip 04: Processor

Vooral de processor is bepalend voor de snelheid van een laptop. Windows 8 heeft ook op dit gebied een vrij bescheiden eis. De snelheid hoeft slechts één gigahertz (GHz) te zijn. Dat valt dus reuze mee. Dat zegt opnieuw niets over de prestaties van je programma's en apps. Hoe meer je de laptop straks aan het werk zet, hoe meer profijt je hebt van een krachtigere processor.

Een hogere snelheid (meer GHz dus) is daarom aan te raden. Daarnaast scheelt het enorm als de computer meerdere dingen tegelijkertijd voor je kan doen. Dan komen processoren met meerdere kernen (ook wel 'cores' genoemd) van pas. Twee, vier of zelfs meer. Hoe meer kernen een processor heeft, hoe meer er tegelijkertijd op je laptop kan plaatsvinden en minder je hoeft te wachten.

Tip 04 Met een snelle processor draaien je programma's soepeler.

Tip 05: Schermresolutie

Wat het beeldscherm betreft heeft Microsoft bepaald dat de resolutie minimaal 1024 x 768 pixels moet zijn. Alleen dan is alle Windows 8-functionaliteit te gebruiken. Dat geldt overigens pas vanaf Windows versie 8.1, dat is momenteel de meest recente versie.

Draait er nog de originele versie van Windows 8 op een laptop, dan is voor sommige functionaliteit een hogere resolutie van 1366 x 768 pixels nodig. Maar omdat upgraden naar versie 8.1 gratis is, zal deze eis voor de meesten van ons snel overbodig zijn.

Tip 05 Windows 8.1 stelt minder zware eisen aan de schermresolutie en is nog gratis ook.

Tip 06: Full HD

Hoe hoger de resolutie van een scherm, hoe strakker het beeld is en hoe mooier en scherper tekst er uitziet. Dat is ook perfect voor het bekijken van foto's en afspelen van films.

Heeft de laptop een klein scherm, dan kan tekst wat lastiger te lezen zijn, al kan in Windows dan alsnog voor een groter lettertype gekozen worden. Ben je van plan films in Full HD te bekijken, dan is een resolutie van 1920 x 1080 pixels optimaal. Er hoeft dan niet aan het beeld gesleuteld te worden, wat altijd de beste beeldkwaliteit geeft.

Tip 06 Op hoge resolutie komen foto's en films beter uit.

Tip 07: Altijd goed zicht

Let altijd goed op de kwaliteit van het scherm. Komen kleuren mooi uit, spiegelt het glas niet te veel. Let daarnaast op de kijkhoek. Die mag niet te smal zijn. Want het werkt niet prettig als je alleen kaarsrecht voor het scherm een goed beeld hebt. Het beeld moet goed blijven ook als je er vanuit een andere hoek naar kijkt. Kortom, de kijkhoek moet groot zijn.

Sommige schermen zien er bijna vanaf de zijkant nog goed uit, al is dat nou ook weer niet altijd nodig. Ook de opschriften van het toetsenbord moeten goed te zien zijn. Vooral als je ook bij weinig licht gewoon wil doorwerken. Dan is een toetsenbord met achtergrondverlichting een uitkomst. Zit dit niet op de laptop van je keuze? Dan is het handig om te weten dat een wit toetsenbord met zwart opschrift doorgaans net iets beter leesbaar dan zwarte toetsen met wit erop.

Hebben de toetsen geen glimmende toplaag, dan heb je het minst last van nare reflecties als het licht rechtstreeks op de laptop valt.

Tip 07 Bij een brede kijkhoek werkt Windows 8 een stuk prettiger.

Tip 08: Aanraken mag

Het scherm is dankzij Windows 8 belangrijker dan ooit. Want deze versie van Windows is geoptimaliseerd voor aanraakschermen. Het scherm is dus niet langer alleen bedoeld om naar te kijken. Windows 8 draait niet voor niets ook op smartphones en tablets en die hebben (bijna) nooit een toetsenbord.

Dankzij Windows 8 zal het op laptops steeds gangbaarder worden om met de vingers rechtstreeks op het scherm te werken. Maar zover is het nog niet, want lang niet elke Windows 8-laptop beschikt momenteel over een aanraakscherm. Verdiep je daarom vooraf in de vraag hoe belangrijk dit voor je is.

Probeer een laptop met en zonder aanraakscherm liefst vooraf uit in een winkel, zodat je weet waar je voorkeur naar uitgaat.

Tip 08 Windows 8 is prima geschikt voor aanraakschermen.

3 Reactie(s) op: Checklist: Een laptop met Windows 8 kopen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 maart 2014 19:11 Anoniem
  een video?? er is geen video! :(
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 mei 2014 22:46 Jan J.
  Je kan beter vragen of je er ook één met Windows 7 kan krijgen; ben je in één keer klaar
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 november 2015 13:52 Anoniem
  Hi! I like Dell brand and want to buy it but with Windows 8. Advise me please some models that already have it. I have researched here http://hardware.nl/dell, but there is no information about it.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.