Checklist maken in Google Docs

Door: dirk-schoofs | 02 november 2021 08:57

How To

Een afvinklijst afdrukken op papier is prima. Maar soms is het handiger om een digitale checklist te maken, vooral als je die wilt delen met anderen zodat ook zij kunnen meedoen. Met een recente update van Google Documenten kun je checklists maken en markeren met de ingebouwde checklist-tool.

Gegevens invoeren

De nieuwe checklist-knop in Google Documenten werkt iets anders dan de bekende lijstfuncties. Je begint een nieuwe lijst te typen of je werkt met een bestaande lijst om die om te zetten in een Google Doc-afvinklijst. Wil je vanaf nul vertrekken, dan begin je gewoon te typen nadat je op de knop Checklist in de werkbalk hebt geklikt. Je voert het eerste item in naast het selectievakje, je drukt op Enter of Return en daarna typ je het volgende item. Heb je al een lijst met items in het document, dan is het zelfs nog gemakkelijker. Selecteer de lijst die je wilt omzetten en klik dan op de knop Checklist in de werkbalk. De geselecteerde items worden meteen omgezet in een afvinklijst.

Selecteer de lijst en klik op de knop Checklist.

Inspringen

Stel dat je een genummerde lijst hebt of een lijst met opsommingstekens, en je wilt slechts enkele items van die lijst omzetten in checklist-items. Dan werk je in drie stappen. Klik eerst op een cijfer of op een willekeurig opsommingsteken, hierdoor worden alle items in de lijst geselecteerd. Klik daarna alleen op het nummer of op het opsommingsteken voor het item dat je wilt converteren. Dan zal Google Doc alleen dat item selecteren. Gebruik daarna de rechtermuisknop en in het snelmenu kies je het selectievakje. Je kunt ook items in de afvinklijst laten inspringen. Plaats de muisaanwijzer bij het item dat je wilt laten inspringen en druk op Tab of klik op Inspringing vergroten in de werkbalk.

In een bestaande lijst kun je ook individuele items afvinkbaar maken.

Lijstitems afvinken

Iedere keer dat je een item afvinkt, zal Google Documenten het item ook doorstrepen. Wanneer je een checklist met meerdere niveaus hebt gemaakt, dan moet je nog steeds het bovenliggende item afvinken als alle onderliggende niveaus klaar zijn. Google Documenten doet dat niet automatisch. Binnenkort zal Google deze checklist-functie nog verder uitbreiden zodat je bepaalde lijstitems aan anderen kunt toewijzen. Die items komen dan ook in Google Taken. In afwachting tot de tijd dat we daar een QuickFix over kunnen schrijven, staat dit nog op Google’s eigen takenlijstje.

Items die je afvinkt zal Google Docs ook nog doorstrepen.

0 Reactie(s) op: Checklist maken in Google Docs

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.