De iPads van Apple gaan als warme broodjes over de toonbank. Toch vinden veel consumenten de prijs van de iPad best pittig. Op die gevoelens wordt slim ingespeeld door allerlei fabrikanten die de markt overspoelen met zogenaamde iPad-klonen. Tablets die minder dan een kwart van het geld kosten en op het eerste gezicht prima specificaties hebben. Computer!Totaal onderwerpt één van deze producten aan een praktijktest.

Dit artikel bestaat uit twee pagina’s:

Pagina 1: Introductie; iPad-kloon;

Pagina 2: In de praktijk; Conclusie.

Tablets bestaan al jaren, maar waren tot voor kort vooral gericht op de zakelijke markt en mede daardoor erg prijzig. De vraag was: wat moet de consument thuis met een tablet? Er leek geen concreet doel te zijn. Sinds Apple de iPad aankondigde, is de consumentenmarkt ineens bij allerlei fabrikanten in beeld. Een kleine laptop is goedkoper en veelzijdiger, maar minder prettig bedienbaar. Een moderne smartphone is wel prima te bedienen en biedt ook voldoende functionaliteit, maar het kleine scherm beperkt de mogelijkheden. Een smartphone is bijvoorbeeld te klein om een boek te lezen en een netbook is daar ook niet uitermate geschikt voor. Nu de iPad ook echt in de winkels ligt, blijkt dat er een nieuwe wereld opengaat. Hij is uitermate geschikt om vanuit de stoel even wat informatie op te zoeken, e-mail te controleren of nieuws te lezen.

© PXimport

Onze iPad-kloon draait op Android.

Daarnaast zijn er ook talloze spelletjes beschikbaar, evenals informatieve software zoals Buienradar, kookrecepten en een Twitterclient. Tevens spelen uitgeverijen voor het eerst in op de nieuwe mogelijkheden door boeken, kranten en tijdschriften ook in iPad-of e-bookversie uit te brengen. Zo heeft Easy Computing al boeken uitgebracht, biedt Veronica een iPad-versie van haar tvgids en komt ook nrc.next binnenkort digitaal uit. Andere fabrikanten zagen dit alles met argusogen gebeuren en kondigen ineens luidkeels aan ook met een tablet te komen, zij het gebaseerd op Microsoft Windows 7 of op Android. Diverse fabrikanten, zoals Samsung, Lenovo, LG en Asus hebben al aangekondigd om binnenkort met een Android-tablet te komen.

© PXimport

Op het eerste gezicht lijkt de iPad-kloon heel compleet met een SD-slot en koptelefoonaansluiting

iPad-kloon

Wie op eBay, Marktplaats of Amazon snuffelt, vindt een groot aanbod van Android-tablets, veelal van onbekende merken en soms zelfs compleet naamloos. Computer!Totaal nam de proef op de som en kocht via internet een 7inch-Android-tablet uit China. Ons product was merkloos, maar wordt ook verkocht als aPad, iBook, China iPad, Google Android Tablet en in iets andere vorm ook als mPad. Deze namen worden bewust misbruikt om de indruk te wekken dat het om een kwaliteitsproduct gaat. We konden gemakkelijk achterhalen dat het in feite om de ‘Eken M001’ gaat. De specificaties zijn best indrukwekkend: een 16:9-breedbeeld aanraakgevoelig kleurenscherm van 7 inch met een resolutie van 800 x 480 pixels, een 533 MHz VIA-processor (MW8505), oriëntatie- en lichtsensor en wifi 802.11b/g voor internetconnectiviteit. Het apparaat beschikt over 128 MB DDR werkgeheugen, 2 GB ingebouwd flashgeheugen (optioneel leverbaar met meer geheugen) en een SD-uitgebreidingsslot (tot 32 GB). Hij is voorzien van Android 1.6 en wordt geleverd met een basispakket software, waaronder een eBook-lezer, Google Maps en Documents-to-go (voor Word, Excel en Powerpoint). Uiteraard ontbreken gangbare zaken als een koptelefoonaansluiting, ingebouwde microfoon en usb-kabel niet.

In de praktijk

Prima specificaties dus, zeker voor circa honderd euro. Zelfs als zo’n product tegenvalt, zou hij nog steeds een stuk goedkoper zijn dan een losse e-booklezer en veel meer in huis hebben. Tot zover de theorie.

In de praktijk blijkt dat het apparaat er weliswaar leuk uitziet en mooie specificaties biedt, maar dat de afwerking flink te wensen overlaat. De grootste tegenvaller is dat het scherm niet capacitief is, zoals bij de iPhone- en Anroid-telefoons gebruikelijk is. In plaats daarvan is het scherm resistief, en werkt het net als Windows Mobile-telefoons met een stylus. Een besturingssysteem dat ontworpen is om met de vingers te bedienen werkt daarom niet prettig. Het scherm reageert totaal niet vlot en vraagt om flink drukken. Iets als scrollen werkt niet echt doordat het scherm vaak denkt dat op een bepaald punt gedrukt wordt, waardoor vaak onbedoeld een applicatie start. Los van de bedieningslaag is het scherm best aardig: prima kleurweergave en vrij scherp. Door de hoge resolutie nodigt het uit om een filmpje af te spelen, een e-book te lezen of websites te bekijken via de Google-browser. De bediening gooit echter opnieuw roet in het eten, want het virtuele toetsenbord typt niet fijn en het scherm reageert dus niet altijd goed op scrollen.

© PXimport

De binnenkant oogt wat rommelig, met de blauwe accu die met plakband vast zit aan de behuizing en de verouderde VIA-chip.

Verder is de VIA-processor niet krachtig genoeg. Het apparaat reageert uiterst traag en de chip zelf wordt loeiheet. Misschien niet verwonderlijk aangezien de nieuwste Android-telefoons al met een moderne 1GHz-chip werken. Ook het Android-besturingssysteem is er met de haren bijgesleept. De fabrikant heeft niet eens de moeite genomen om de telefoonfuncties te verwijderen, wat tot verwarring kan leiden (omdat het ding dus denkt dat het een telefoon is). Android zelf biedt wel voldoende functionaliteit, zodat het simpel is om verbinding te maken met een wifi-netwerk of wat te surfen op internet. Maar het slecht bedienbare scherm en de trage werking zitten een prettige gebruikerservaring in de weg. Een minpunt is ook dat er geen goede slaapstand is: het scherm gaat weliswaar uit, maar het apparaat zelf blijft aanstaan en de accu is daardoor vrij snel leeg. Helemaal uitzetten is niet fijn, want opstarten duurt meer dan een minuut.

Conclusie

Een iPad-kloon voor honderd euro, kan dat? Het antwoord is nee. Weliswaar ogen de specificaties prima, in de praktijk blijkt de processor te traag en is het aanraakgevoelige scherm niet echt geschikt voor het geavanceerde Android-besturingssysteem. Desondanks is het apparaat voor gadgetfreaks misschien interessant om mee te pronken (‘Wat is dat?’) en voor techneuten een leuk project om mee te tweaken (bijvoorbeeld door er een aangepaste Android-versie op te zetten). Maar wie een iPad-achtige ervaring zoekt, kan beter het origineel kopen of even wachten op de producten van een gerenommeerde fabrikant die wel weet hoe het moet.

Chinese iPad kloon (Eken M001)

Prijs € 100,-

Processor VIA MW8505 533 MHz

Scherm 17,8 cm (7 inch), 800 x 480 pixels, resistief aanraakscherm

Werkgeheugen 128 MB DDR2

Intern geheugen 2 GB NAND Flash

Uitbreidingsslot SD (t/m 32 GB)

Communicatie usb, wifi 802.11b/g

Besturingsysteem Google Anroid 1.6

Accu 1600 mAH 7.4v Li-Ion

Afmetingen 207 x 119 x 12 mm (l x b x h)

Gewicht 350 gram

Oordeel 3/10

Pluspunten

Fraai beeldscherm (800 x 480)

Android OS

Wifi

Uitbreidingsslot voor SD-kaart

Prijs

Minpunten

Resistief scherm (in plaats van capacitief)

Zeer trage processor

Lastig bedienbaar

Slechte implementatie van Android

Geen slaapstand

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten