Chrome besturen met toetsenbord en Vimium

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 27 januari 2014 11:00

Apps & Software

De meeste mensen bedienen hun browser gewoon met de muis, en Chrome is op die manier prima te bedienen. Echter, als je graag veelvuldig gebruikt maakt van sneltoetsen op het toetsenbord, dan is Chrome niet zo ideaal. Gelukkig kun je daar heel eenvoudig iets aan veranderen, met de extensie Vimium.

Vimium downloaden

Vimium is een gratis extensie die je kunt downloaden in de Chrome Web Store. Klik op de link (uiteraard in Chrome) en vervolgens op de knop Gratis en daarna op Toevoegen. De extensie zal nu worden geïnstalleerd. Volgens de makers hoef je de browser niet opnieuw te starten om de extensie te laten werken, maar in ons geval kregen we het echt pas werkend na een herstart van de browser, dus voor de zekerheid kan het geen kwaad.

Waneer je Vimium installeert, kun je Chrome met het toetsenbord bedienen.

Vimium gebruiken

Het gebruik van Vimium is kinderlijk eenvoudig. Zo kun je vanaf nu het toetsenbord gebruiken in Chrome om te scrollen, URL's te selecteren, te kopiëren en te plakken, heen en weer te navigeren in de geschiedenis van Chrome, tabbladen sluiten, gesloten tabbladen weer openen, kortom, vrijwel alles dat je normaal met je muis zou doen, kun je vanaf nu ook met het toetsenbord. Niet in alle gevallen efficiënter, maar wel een stuk rustiger voor je armen en handen, omdat die nu nog maar één apparaat hoeven te bedienen.

Voor een overzicht van alle commando's van Vimium, druk je, terwijl je de browser actief hebt, op het vraagteken op je toetsenbord. Let op dat je niet toevallig een tekstveld of een URL-veld actief hebt, want dan zal het niet werken, omdat je natuurlijk wel gewoon een vraagteken moet kunnen typen.

Met het vraagteken haal je een lijst met alle commando's tevoorschijn.

Zelf toetsen toewijzen

Vimium heeft een zeer uitgebreide lijst met toetsencombinaties die je kunt gebruiken om je browser te besturen. Maar mocht je nog een specifiek commando missen, dan kun je dat zelf ook invoegen in Vimium. Hiervoor klik je in Chrome op het pictogram met de V rechtsboven, en vervolgens op Options en daarna op Show advanced options.

In de lijst met opties die je ziet kun je, naast het uitsluiten van bepaalde URL's, waarop de extensie dan niet werkt, ook zelf toetsencombinaties toevoegen in het veld 'custom key mappings'. Daarvoor moet je natuurlijk wel weten hoe een commando heet, maar daar kom je snel achter wanneer je klikt op Show available commands. Zo heb je dus uiteindelijk je muis helemaal niet meer nodig.

Mis je nog een commando? Dan kun je dat zelf toewijzen.

0 Reactie(s) op: Chrome besturen met toetsenbord en Vimium

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.