Chrome en Firefox 100 gaan voor problemen zorgen

Door: Wesley Akkerman | 07 maart 2022 17:12

Blog

In de komende weken krijgen de Chrome-, Firefox- en Edge-browsers een update, die het versienummer naar 100 brengt. Dat kan voor problemen voor websites zorgen in het kader van compatibiliteit. Niet elke website is namelijk op dat getal voorbereid.

Google en Microsoft waarschuwen al maanden voor de verandering. Versie 100 van Chrome en Edge worden deze maand nog verwacht; in mei verschijnt mogelijk Firefox 100. Zowel Mozilla als Google voerden de afgelopen maanden tests uit om te kijken in hoeverre websites breken, om in kaart te brengen hoe groot de problemen worden. Je kunt de ontwikkelingen daaromtrent zelf volgen op deze GitHub-pagina.

Op moment van schrijven is de lijst met websites nog niet lang, maar dat kan in de toekomst natuurlijk veranderen. Grotere namen op de lijst met bekende sites die voor problemen zorgen, zijn onder game-uitgever Bethesda en Yahoo.

Problemen met Chrome en Firefox

Dit is niet de eerste keer dat browsermakers tegen problemen aanlopen. Ongeveer twaalf jaar geleden verscheen de tiende versie van zowel Chrome als Firefox. Destijds zorgde die versie eveneens voor obstakels, omdat het versienummer van één cijfer naar twee cijfers ging. Nu is het probleem dus dat het aantal cijfers van twee naar drie gaat. 

In beide gevallen hebben de problemen betrekking met dezelfde basis: User-Agent parsing libraries. Daarin staat informatie opgeslagen over allerlei zaken, zoals de web rendering engine, het besturingssysteem, het apparaat en de browser. De bibliotheken houden mogelijk geen rekening met het feit dat browserversienummers straks drie getallen hebben, in plaats van twee. En dat zorgt dat waarschijnlijk voor softwarefouten.

Firefox is al behoorlijk privacy-vriendelijk, maar het kan nog beter!!

En treffende vergelijking is wellicht de Y2K-fout. Wie kent hem nog? Toen we van 1999 naar 2000 gingen, hoorden we allemaal horrorverhalen over dat computers niet meer zouden werken. Veel computers zouden namelijk geen onderscheid kunnen maken tussen 1900 en 2000, waardoor allerlei zaken mis zouden gaan. Uiteindelijk vielen de problemen mee, omdat verschillende computers anders omgaan met dergelijke bibliotheken. 

Datzelfde geldt voor browsers nu; maar we moeten voorlopig nog even afwachten in hoeverre de problemen zich gaan voordoen. Het kan zijn dat sommige websites gewoon blijven werken, maar het kan ook zijn dat straks sommige sites niet meer toegankelijk zijn. Een belangrijke vraag is nu: kunnen we de problemen voorkomen?

Nou, we kunnen garanderen dat Google, Microsoft en Mozilla heel hard werken aan een oplossing voor het probleem. Bovendien kunnen ontwikkelaars van websites een speciale vlag aanzetten binnen de huidige versies van Chrome, Edge en Firefox, waardoor hun website meegenomen kan worden in de verschillende tests. Zo moet de overgang een stuk soepeler verlopen. 

Het kan tot slot ook zo zijn dat de grote browsermakers voorlopig versie 100 uitstellen en heel lang op versie 99 blijven hangen, totdat de problemen zo goed als mogelijk opgelost worden.

0 Reactie(s) op: Chrome en Firefox 100 gaan voor problemen zorgen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.