Chrome laat je binnenkort weten of een webformulier onveilig is

Door: Wesley Akkerman | 10 september 2020 13:03

Nieuws

Google gaat een stapje verder als het gaat om je privacy, zeker wanneer je persoonlijke gegevens via een webformulier moet invullen. In de toekomst kan Chrome gebruikers waarschuwen voor formulieren die wel op beveiligde HTTPS-pagina’s staan, maar de ingevulde gegevens niet beveiligd versturen.

En dat is een groot probleem. Onveilige formulieren stellen kwaadwillenden in staat mee te kijken naar wat je ingevuld hebt. De potentie hiervoor bestaat in elk geval, we stellen niet dat dit iedere keer gebeurt.

De Chrome-browser heeft nu ook al maatregelen voor zogenaamde mixed forms. Als je op een pagina met zo’n webformulier bent, dan wordt het sloticoontje weggelaten. Dat icoontje moet juist laten zien dat het veilig is je gegevens in te vullen, want in dit geval niet gegarandeerd kan worden. Uit onderzoek met gebruikers blijkt dat ze dit geen duidelijke communicatie vinden. Daardoor worden persoonlijke gegevens dus soms alsnog gedeeld in onveilige formulieren. Dat laat Google weten in een recent gepubliceerde blogpost.

Chrome zet in op veilige webformulieren

In de toekomt zal de Google Chrome-browser in elk geval niet vanuit zichzelf het formulier invullen met de door jouw opgeslagen gegevens. Denk dan aan adres- of creditcardgegevens. Zo weet je zeker dat je gegevens niet in onveilige webformulieren terechtkomen.

Mocht je via een mixed form toch het verzoek krijgen bepaalde gegevens in te vullen, zoals bijvoorbeeld inloggegevens, dan kun je nog steeds gebruikmaken van de ingebouwde wachtwoordenmanager. Dat is dezelfde wachtwoordenmanager die kan helpen bij het opslaan van unieke wachtwoorden (die de dienst zelf voorstelt).

Google geeft in dezelfde blog aan dat het hebben van een uniek wachtwoord voor al je profielen altijd een veilige optie is. Zelfs wanneer je te maken hebt met een onveilig webformulier. Mocht iemand via de route alsnog je wachtwoord buitmaken, dan heeft diegene alleen toegang tot dat account.

Overal hetzelfde wachtwoord gebruiken is ontzettend risicovol. Zeker wanneer iemand dus op deze manier je wachtwoord buitmaakt, want dan kan diegene dus ook mogelijk in andere accounts komen zonder al te veel moeite.

Wanneer je in een mixed form binnen Chrome begint met het invullen van je gegevens, dan geeft de browser een waarschuwing af met de melding dat dit niet veilig is. Ga je toch door en verzend je de gegevens, dan komt er paginagroot in beeld te staan dat dit onveilig is. Maar je hebt alsnog de optie voor het verzenden van de gegevens.

0 Reactie(s) op: Chrome laat je binnenkort weten of een webformulier onveilig is

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.