Classic Shell 1.0.2: klassiek startmenu voor Windows 7

Door: koen-vervloesem | 16 maart 2010 16:36

Review

Goed nieuws voor wie het startmenu van Windows 7 een stap in de verkeerde richting vindt: met het gratis programma Classic Shell keert u terug naar het klassieke startmenu. En het heeft nog een aantal andere leuke functies.

Classic Shell is een collectie van functies die in oudere versies van Windows aanwezig waren maar die in Windows 7 verdwenen zijn. Tijdens de installatie krijgt u de keuze om Classic Start Menu en/of Classic Explorer te kiezen. U hoeft ze dus niet allebei te installeren. De eerste is de interessantste component, een kloon van het originele startmenu dat in Windows 95 tot en met Vista aanwezig was.

Als u vertrouwd bent met een oudere versie van Windows, zult u zich onmiddellijk thuis voelen in Classic Start Menu. Het programma heeft bovendien heel wat geavanceerde mogelijkheden. U kunt uw toepassingen via drag & drop organiseren en met een rechtsklik op een item in het menu kunt u het verwijderen, een andere naam geven, enzovoort. U krijgt uiteraard ook uw recent gebruikte documenten in het menu te zien. Classic Shell komt standaard zelfs met vijf skins, van een klassieke tot een Aero-skin. Deze en andere opties kunt u instellen door te rechtsklikken op de startknop en dan Settings te kiezen. Wilt u op een bepaald moment toch even het Windows 7-startmenu gebruiken, dan kan dat heel eenvoudig: klik gewoon op de startknop terwijl u Shift ingedrukt houdt.

Classic Shell toont het klassieke startmenu in Windows 7.

Explorer in XP-look

De tweede component is Classic Explorer, die ook een manco in de nieuwste Windows-versies oplost: Windows Explorer heeft sinds Windows Vista geen taakbalk meer zoals in Windows XP. Daarom voegt dit retroprogramma een taakbalk toe met knopjes om naar de bovenliggende directory te gaan en bestanden te knippen, kopiëren, plakken en verwijderen. U moet hiervoor in een Explorer-venster eerst wel op Alt drukken om de menubalk te tonen en dan in het menu Beeld / Werkbalken de Classic Explorer Bar aanvinken. Classic Explorer keert ook terug naar de XP-look wanneer u een bestand kopieert dat al op de doellocatie bestaat: het ingewikkelde venster van Windows Vista en 7 wordt dan vervangen door het intuïtievere venster van XP.

Voeg een taakbalk met knopjes toe aan Windows Explorer.

Classic Shell 1.0.2

Freeware (opensource)

Taal Nederlands

Medium 2,8 MB download

OS Windows Vista/7 (32 en 64 bit)

Systeemeisen Onbekend

Maker Ivo Beltchev

Oordeel 8/10

Pluspunten

Klassieke, vertrouwde functies terug

Uitgebreid te skinnen

Minpunten

Weinig configuratiemogelijkheden

0 Reactie(s) op: Classic Shell 1.0.2: klassiek startmenu voor Windows 7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.