ClearType instellen voor duidelijkere teksten

Door: dirk-schoofs | 19 april 2018 13:58

How To

Heb je de indruk dat het lettertype dat Windows gebruikt niet goed leesbaar is? Kijk dan of de aanwezige ClearType-technologie is ingesteld. Als dat wel al zo is, dan kun je ClearType ook nog aanpassen aan je eigen ogen.

ClearType activeren

ClearType is een lettertype-technologie die zorgt dat de tekst op het computerscherm er bijna net zo scherp uitziet als tekst op papier. Normaal is ClearType standaard ingeschakeld, maar als je het gevoel hebt dat de tekst er een beetje sponzig uitziet, dan controleer je dat toch maar beter even. De snelste manier om bij het juiste instellingenvenster te komen, is via het zoekvak in de startbalk. Typ daar cleartype en je krijgt de optie ClearType-tekst aanpassen te zien. Druk op Enter zodat de ClearType-tekst Tuner zich opent. Als je even wilt zien hoe ClearType de leesbaarheid verbetert, dan vink je de optie ClearType inschakelen enkele keren aan en uit. Op die manier kun je prima zien wat het precies doet.

Door ClearType aan en uit te vinken, kun je het effect van deze technologie zien.

Resolutie

Zorg dat ClearType aan staat en druk op Volgende. Is er meer dan één beeldscherm aangesloten, dan krijg je de vraag of je ze allemaal wilt configureren of slechts één bepaald scherm. Kies je Nee, alleen de weergave van het geselecteerde scherm configureren, dan moet je het bedoelde scherm aanklikken.

Druk weer op Volgende. In deze stap gaat Windows na of de resolutie van je beeldscherm op de juiste waarden ingesteld. Is dat niet het geval, dan moet je dit zelf aanpassen voordat je verder gaat. Via Instellingen ga je dan naar Beeldschermen waar je de aanbevolen resolutie terugvindt. Is dat gebeurd, dan ga je verder met de ClearType-tekst Tuner.

Windows kijkt snel na of het beeldscherm juist is ingesteld.

Scherpte

In het volgende venster staan twee tekstblokjes klaar, waarvan jij moet aangeven welke van de twee voor jou het duidelijkst leesbaar is. Op dezelfde manier doorloop je de wizard met in totaal vijf schermen met proefteksten. Kies dus telkens de best leesbare tekst. Na deze wizard is de set-up klaar om de aanpassingen te bewaren. Vreemd genoeg moet je dezelfde wizard doorlopen wanneer je ClearType wilt uitschakelen, al zullen de keuzes die je dan maakt geen enkele invloed hebben op het resultaat.

Selecteer de helderste tekst van de zes.

0 Reactie(s) op: ClearType instellen voor duidelijkere teksten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.