Clementine Music Player - Music, maestro!

© PXimport

Clementine Music Player - Music, maestro!

Geplaatst: 7 januari 2015 - 05:57

Aangepast: 24 november 2022 - 11:11

Ignace de Groot

Er zijn tig mediaspelers en iedere tool heeft wel zijn fervente aanhangers en tegenstanders. Clementine Music Player richt zich, zoals de naam al doet geloven, uitsluitend op het afspelen van muziek. Dat lijkt een stevige beperking, maar de tool is flexibeler dan je zou vermoeden.

Clementine Music Player werd oorspronkelijk ontwikkeld voor het Linux-platform, maar is intussen ook beschikbaar voor OS X en Windows. De installatie vergt slechts een drietal muisklikken en na afloop staat een nagenoeg leeg venster voor je klaar. Logisch, want op dit moment bevat de bibliotheek van Clementine nog geen muzieknummers.

Bronnen

Nu kun je de bibliotheek uiteraard gaan opvullen met muziekbestanden die je ergens lokaal hebt opgeslagen. Daarbij maakt het bestandsformaat niet zoveel uit, want Clementine kan met zowat alle formaten en afspeellijsten overweg. Je hoeft je echter niet tot je lokale muziek te beperken. Clementine speel namelijk ook internetradio af, met ondersteuning van services als Icecast, Last.fm, Jamendo en Spotify (Premium). Ook met podcasts kan Clementine overweg. De tool kan bovendien muziek doorzoeken en afspelen die je bij bepaalde cloudopslagdiensten hebt bewaard, zoals Dropbox, Box, Google Drive en OneDrive. Deze functie bleek tijdens onze tests echter niet altijd goed te werken.

 

© PXimport

Geen spectaculaire interface, maar wel duidelijk en overzichtelijk.

Afspeellijsten

Clementine kan niet alleen afspeellijsten importeren, je kunt ze uiteraard ook zelf samenstellen. Ook slimme, dynamische afspeellijsten behoren tot de mogelijkheden. Het programma kan zelf lijsten samenstellen op basis van de waardering je aan nummers hebt gegeven, of op basis van de meest afgespeelde nummers enzovoort.

Extra's

De tool bevat tevens een ingebouwde tag-editor voor mp3- en ogg-bestanden. Ontbrekende tags kan het programma automatisch ophalen uit de uitgebreide database van MusicBrainz. Verschillende nummers tegelijk (deels) taggen is echter niet mogelijk. Het ophalen van album-art (bij Amazon en Last.fm) ontbreekt niet, net zo min als ophalen van songteksten, biografieën en foto's van artiesten. Tijdens het afspelen kun je bovendien uit tal van visualisaties (laten) kiezen. Je vindt tevens een conversiemodule in Clementine, waarbij je muzieknummers in batch kunt laten omzetten naar formaten als mp3, ogg, flac, mp4, wav en wma.

Erg leuk voor wie over een Android-apparaat beschikt: met behulp van een gratis app kun je Clementine op je pc op afstand bedienen. Het IP-adres (binnen hetzelfde netwerk) van je computer volstaat, althans wanneer je de functie Netwerk Remote in Clementine hebt geactiveerd.

 

© PXimport

De talrijke opties verraden al iets over de flexibiliteit van Clementine.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Flexibel

Conversieopties

Android-app

Minpunten

Cloudconnectie hapert

Weinig gelikte interface

Conclusie

Clementine Music Player ----------------------- **Taal** Nederlands **OS** Windows XP/Vista/7/8 Linux OS X **Website** [www.clementine-player.org](http://www.clementine-player.org/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten