ClipAngel - Kopiëren en plakken voor gevorderden

Door: Toon van Daele | 22 maart 2018 10:45

Review

‘Kopiëren en plakken’ klinkt je vast vertrouwd in de oren, en ongetwijfeld heb je Ctrl+C en Ctrl+V goed in de vingers. Het Windows Klembord is dan ook erg handig, maar tegelijk erg beperkt: het onthoudt maar één item en er valt niks in te stellen. Met ClipAngel haal je flink wat meer (beheer)mogelijkheden in huis.

ClipAngel

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10
Website
sourceforge.net/projects/clip-angel/
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Goed geïntegreerd
  • (Bewerkbare) voorbeeldweergaven
  • Goed instelbaar
  • Minpunten
  • Geen eigen rubricering

ClipAngel heeft niet eens een installatie nodig en de tool nestelt zich meteen in het Windows-systeemvak. Het programma vereist wel .NET Framework 4.52+.

Zodra je nu met Ctrl+C een item naar het Windows klembord stuurt, werpt ClipAngel zich als tussenpersoon op: alle items (hier clips genoemd) belanden automatisch in de database van ClipAngel.

Clipcollectie

De vergaarde clips krijg je te zien wanneer je Alt+V indrukt. Er duikt dan een venster op met twee panelen: links de lijst met clips, rechts de voorbeeldweergave van de geselecteerde clip. Je verneemt bij elke clip ook waarvan die precies afkomstig is, zoals een specifieke webpagina of een Word-document, en bij afbeeldingen lees je tevens de afmetingen af.

Standaard worden alle clips in chronologische volgorde in een lijst geplaatst, maar je kunt ze ook sorteren volgens sleutelwoord of datatype (tekst, afbeeldingen, bestanden). Een eigen rubricering is helaas niet mogelijk. Weet echter dat de inhoud van deze database bewaard blijft, ook over verschillende Windows-sessies heen.

Standaard krijg je alle clips chronologisch te zien.

Basisbeheer

Om een specifieke clip in een document te plakken, positioneer je de cursor eerst op de gewenste plek, waarna je de clip selecteert en die met een dubbelklik of via de Enter-toets in je document plakt. Uiteraard is het ook mogelijk overtollige clips uit de lijst te verwijderen. Handig is nog dat je bepaalde clips als favorieten kunt markeren: die kun je vervolgens met één druk op de knop tevoorschijn toveren.

Extra opties

ClipAngel biedt nog enkele handigheden. Zo is het mogelijk om tekst in de clips alsnog te bewerken of eigen tekst toe te voegen. Of je geeft aan dat je een clip in een afzonderlijk tekstbestand of afbeeldingsbestand wilt bewaren. Tekst in clips kun je meteen ook laten vertalen, maar deze functie doet weinig meer dan de tekst richting Google Translate in je browser sturen.

ClipAngel laat zich verder nog vlot naar je hand zetten, van de sneltoetsen over de interface tot het aantal te behouden clips.

Conclusie

ClipAngel is vooral handig voor wie frequent gebruik maakt van het Windows-klembord en regelmatig eerder gemaakte clips op latere momenten wil oproepen.

0 Reactie(s) op: ClipAngel - Kopiëren en plakken voor gevorderden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.